Ptejte se na kvalitu, bezpečnost a uchovávání potravin

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 27. června 2016 do 11:00

OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, jakým způsobem se vlastně určuje doba trvanlivosti potravin? Na každém kupovaném výrobku lze tato informace najít. Jsou na to nějaké směrnice nebo si každá firma provádí vlastní výzkum? Rád totiž vyrábím domácí produkty různého druhu, sice jen pro sebe a pro své přátele, ale i tak bych jim byl rád schopen povědět, jakou odhadovanou dobu trvanlivosti ten který produkt má. Děkuji. Tomáš Jeziorský
OTÁZKA: Dobrý den, je tedy nakonec lepší mít lednici bez větráku, který má zajišťovat stálou teplotu v celém objemu ledničky a využívat různých teplot v různých místech? Josef
OTÁZKA: Jídlo do lednice, které stojí v Praze na hlaváku, jste vybírala vy? Dalo by se něco z toho sníst i po třech týdnech? Aneta
OTÁZKA: Jaký máte názor na skladování marihuany v lednici? Prý to prodlužuje její vlastnosti. U bylinek (čerstvých i sušených) se přitom říká, že by se do lednice dávat neměly... Jan Dolínek
OTÁZKA: Dobrý den, v neděli večer si uvařím jídlo (směs zeleniny s kuřecím masem a rýží například). Jak dlouho ho mohu skladovat v lednici, aniž by se zkazilo? Hodiny, dny? Děkuji. Honza
OTÁZKA: ad otázka na mražení hub, vy píšete, že se mohou mrazit, jinde píšou " Čerstvé houby nezmrznou hned, jak zavřete mrazák, a kvůli enzymům, které obsahují, se nepřestávají rozkládat a neustále uvolňují mykotoxiny, jež škodí organismu." apod. Komu tedy mám věřit? Jan Motůrek
OTÁZKA: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak dlouho vydrží potravina v chladničce, pokud bude upravena konfitováním a následně i s tukem zchlazena a uložena do chladničky? Děkuji za odpověď Jakub Jakub
OTÁZKA: Dobrý den, někde jsem slyšela, že chléb a další pečivo by se neměly mrazit, protože i v teplotách pod nulou se nezastavují biologické procesy. Chleba pak sice vypadá čerstvě, ale není už nezávadný. Je to pravda? Díky. Iveta
OTÁZKA: Dobrý den, mají se léky skladovat v ledničce? Děkuji za odpověď. Pepa
OTÁZKA: Co se stane, když dám ještě teplý rendlík s uvařeným jídlem do lednice, kromě toho, že si zvýším spotřebu elektřiny? Děkuji. Jana
OTÁZKA: Co se stane, když dám do lednice ještě teplý rendlík s uvařeným jídlem? Kromě toho, že si zvýším spotřebu elektřiny? Děkuji. Jana
OTÁZKA: Dobrý den, může být nebezpečné některé potraviny mrazit? Smějí se třeba mrazit brambory? Nebo houby? Jan Motůrek
OTÁZKA: Dobrý den, jsou opravdu k něčemu takové ty speciální zóny pro uzeniny a zeleninu, anebo je to jen marketingový tah? Díky. Karel
OTÁZKA: Dobrý den, dají se skladovat brambory v lednici tak, aby nebyly sladké? Monika
OTÁZKA: Dobrý den, co je ta křížová kontaminace a co to znamená v praxi zacházení s potravinami? Marek
OTÁZKA: Dobrý den, co je pravdy na tom, že ovoce jako jablka a banány by nemělo být skladováno blízko citrusů? Radka
OTÁZKA: Paní Málková, mám jako matka malých dětí možná trochu divný dotaz, ale...existuje nějaká potravina, která se může zkazit (aniž bych si toho třeba viditelně všimla) a když jí sním, může mě ohrozit na životě? Nebo hrozí prostě jen "žaludeční a střevní potíže"? Děkuju za odpověď Katka S.
OTÁZKA: Doporučila byste, aby se v ledničce dávaly stejné potraviny k sobě? Třeba jedno patro s uzeninami, paštikami atd. a na dalším třeba jen mléčné výrobky? Moc si s tímhle nevím rady, když skládám věci do ledničky. Díky a ať se Vám daří! Martin
OTÁZKA: Dobrý den, paní Málková, dá se říct, jakou teplotu bych měl udržovat v lednici, aby to dávalo smysl běžným potravinám? A jak je to s teplotou v mrazáku? Pavel

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.