Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum)

  12:07aktualizováno  12:07

Pýchavka obecná | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá 

. Zajímavosti a rady

prewPoetická, i když méně estetická, jsou její lidová pojmenování - například "babin duch, čertovo kuličky, kozí sýr, muzikantský tabák, vraní hovno, zaječí pytlík" a jiná. 

Bývá často nedoceňována a houbaři opomíjena, a to i přesto, že její chuť předčí mnohdy i některé druhy hřibů.

Plodnice jsou 3 - 9 cm vysoké a 2 - 5 cm široké, obráceně hruškovitého tvaru, pokryté většími kuželovitými ostny, kolem nichž jsou v kroužku drobné osténky; po jejich odpadu zůstávají na povrchu dolíčky; v mládí jsou bílé, pak krémové až hnědé, uvnitř zprvu bílé, později zažloutlé až šedohnědé, prášící. Třeňovitě zúžená spodní část je sterilní. Výtrusy jsou bledě žluté, slabě drsné, kulovité, se stopečkou.

Kde a kdy ji najdete


Roste velmi hojně v létě a na podzim na zemi nebo i shnilém dřevu na travnatých místech, pastvinách, zahradách, křovinách a listnatých, smíšených, méně i jehličnatých lesích. ¨


Pýchavky a příbuzné prášivky mají jednu společnou výbornou vlastnost - všechny jsou jedlé a přibližně stejně chutné, takže vlastně nezáleží moc na tom, kterou seberete. Všechny se výborně hodí do polévek a omáček. Můžeme je prudce osmažit na oleji jako škvarečky, někomu zase chutnají jako mozeček. Nevhodné jsou do smaženic, k nakládání a sušení. Nesmíme ale zapomenout, že k jídlu se hodí jen mladé, uvnitř bílé kousky.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Krásnopórka žemlička
Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.  celý článek

Hřib rudonachový
Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.