Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mouka, máslo, cibule, slanina a můžete se šéfem grilovat po francouzsku

  1:16aktualizováno  1:16
Už jste někdy pekli na grilu francouzský koláč neboli quiche? Zkuste si to podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Pokud se vám na gril vejde forma na koláč tak, abyste ji mohli pěkně uzavřít pod poklop a hlídat si pečicí teplotu, a pokud váš gril unese pánev na restování cibule a slaniny, pak si v klidu dopřejte luxus pečení pod širým nebem.

Na ingredience není Pohlreichův recept na lotrinský quiche náročný ani náhodou. Krásně hladké těsto jednoduše připravíte z hladké mouky, másla a špetky soli, přičemž mouka s máslem by měly být smíchány v poměru 2:1. Po upečení je výsledkem těsto, které je křupavé i měkké současně.

Francie na grilu

Korpus se nejprve předpeče prázdný, tzn. vyváleným těstem vyložíte formu, odkrojíte těsto přesahující přes okraje, překryjete pomačkaným pečicím papírem (mačká se proto, aby pěkně změkl a koláči nijak neublížil), který vysypete rýží a korpus strčíte na chvilku předpéct do trouby zhruba na 180 °C.

Náplň si mezitím připravte na pánvi, kde necháte na kousku másla orestovat na nudličky pokrájenou slaninu a cibuli, klidně kombinujte třeba žlutou a červenou. Restujte, aby cibule pěkně změkla, směs dochuťte pepřem, případně solí, pokud do bude potřeba - slanina už bývá dost slaná sama o sobě.

Přidejte i špetičku muškátového oříšku a trochu tymiánu a opět promíchejte, ať se voda z cibule pěkně odpařuje. Pak zalijte skleničkou bílého vína. „Krásně odpaří zkaramelizovanou cibuli a slaninku a získá to bezvadnou chuť,“ radí šéf. Pak si ještě zvlášť v misce smíchejte vaječné žloutky se smetanou (na středně velký quiche stačí žloutky ze tří vajec) a jste připraveni koláč naplnit.

Předpečený korpus naplňte směsí slaniny a cibule.
Směsí žloutků se smetanou zalijte naplněný korpus, ideálně přímo na plechu, kde...
Navrch ještě koláč posypte strouhaným parmazánem.
Pečte 20 minut v grilu vyhřátém na 180 °C.

Korpus koláče sundejte z grilu, naplňte ho směsí cibule a slaniny, vraťte ho na gril a cibulovou směs ještě zalijte rozmíchanými žloutky se smetanou. A můžete quiche vrátit na gril, případně do trouby. Za dvacet minut máte při 180 °C upečený skvostný slaný francouzský koláč.

Quiche lorraine je jedním z francouzských receptů, které Zdeněk Pohlreich připraví v neděli v podvečer v dalším premiérovém dílu svého pořadu Rozpal to šéfe! na Primě. Zrovna pro tenhle koláč je typická kombinace slaniny a cibule, ale s náplní můžete samozřejmě experimentovat.

Autor:




Nejčtenější

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.