Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si slaný koláč s bylinkami. Nejlepší je s medvědím česnekem

aktualizováno 
Nejen slaný či sladký koláč, ale i polévka, špenát nebo náplň do palačinek mohou být ideálním prostředkem pro využití sezonních bylinek. Ještě stihnete vyzkoušet recepty našich čtenářek s jarními bylinkami a využít i medvědí česnek. Ten z chladnějších oblastí se pořád ještě dá sehnat v prodejnách zdravé výživy.

V dubnu jsme vám spolu s „kytkožroutkou“ Janou Vlkovou radili, jaké bylinky z volné přírody zařadit v jarní sezoně do kuchyně, a vyzvali vás, ať se podělíte o vyzkoušené bylinkové recepty, a my vybrané dva oceníme její květinovou kuchařkou. Nešlo přitom jen o medvědí česnek (viz článek zde), ale také o bylinky nahrazující petržel či o polníček a další bylinky vhodné do salátů (více zde).

Jarní bylinky a recepty z nich

Za všechny došlé recepty děkujeme, nebylo jednoduché z nich vybrat, na každém bylo něco lákavého, ať šlo o plněné palačinky od Lenky Filipové, nebo fialkovou panna cottu Hanky Košťálové (foto najdete v galerii). 

V redakci jsme se ale nakonec jednoznačně shodli, že největší chuť jsme po přečtení všech e-mailů dostali na quiche z kuchyně Marcely Semelové (recept najdete níže), která do typického francouzského slaného koláče s vaječnou náplní přidává nejen nasekaný medvědí česnek, ale i jarní cibulku a mladé kopřivy.

Jako druhý jsme vybrali poctivou jarní krémovou polévku z kuřecího vývaru se smetanou a medvědím česnekem blogerky používající jméno Evi (najdete zde).

Recept na quiche s kopřivami a medvědím česnekem

Na jednoduché těsto budete potřebovat 150 g hladké mouky (Marcela Semelová používá celozrnnou špaldovou, jemně mletou), 120 g másla, 3 až 5 lžic ledové vody a špetku soli. Na náplň pak 3 velká vejce, 170 g sýru feta, 2 lžíce másla, 2 najemno nakrájené jarní cibulky, 180 g hrubě nasekaného medvědího česneku (cca na čtvrtiny), 50 g lístků mladých kopřiv, špetku oregana, špetku tymiánu, půl lžičky drceného červeného chilli, sůl a pepř.

Květinová kuchařka pro kytkožrouty s 15% slevou

Tuto knihu Jany Vlkové, plnou praktických rad, nádherných fotografií a s ilustrovaným herbářem, lze se slevou koupit také na Knihy.iDNES.cz

Ukázky z knihy Květinová kuchařka autorky Jany Vlkové
Ukázky z knihy Květinová kuchařka autorky Jany Vlkové

Od nás ji za svůj recept získávají dvě výše zmíněné čtenářky, kterým ji zašleme poštou. Výherkyním gratulujeme.

Vychlazené máslo nakrájejte na kousky do studené mísy, kterou jste zhruba čtvrt hodiny chladili v lednici. Přidejte mouku, sůl a 2 lžíce studené vody a rukama či hnětačem na těsto rychle zpracujte; vodu můžete podle potřeby přidat. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu do lednice.

Mezitím si připravte náplň: vajíčka rozšlehejte v míse, přidejte nadrobený sýr feta, vmíchejte oregano, tymián, chilli a špetku pepře a soli. Na pánvi zpěňte na másle cibulku, přidejte polovinu medvědího česneku a polovinu kopřiv – teprve až zavadnou, přidejte zbytek obojího. Jakmile povadne celý obsah pánve, odstavte pánev ze sporáku a důkladně promíchejte s vajíčkovou směsí.

Vychlazené těsto pak vyválejte dle tvaru vybrané formy, kterou vyložte pečicím papírem (případně vymažte tukem a vysypejte moukou). Pak na dno formy  rozložte vyválené těsto, které nesmí přesahovat okraje nádoby, několikrát jej propícháme vidličkou a přikryjeme pečicím papírem, do kterého nasypeme fazole či rýži (pro zatížení). Vložte do předehřáté trouby na 190°C a pečte cca 10 minut. Poté sundejte pečicí papír s fazolemi a dopečte dalších cca 5 minut.

Teprve poté korpus po lžičkách naplňte připravenou směsí, zarovnejte a pečte v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 35 minut. Podávat můžete teplé i studené, samotné i s čerstvým salátem.

Tipy Jany Vlkové na další jarní bylinky, které se v kuchyni vyplatí:

Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.