Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si slaný koláč s bylinkami. Nejlepší je s medvědím česnekem

aktualizováno 
Nejen slaný či sladký koláč, ale i polévka, špenát nebo náplň do palačinek mohou být ideálním prostředkem pro využití sezonních bylinek. Ještě stihnete vyzkoušet recepty našich čtenářek s jarními bylinkami a využít i medvědí česnek. Ten z chladnějších oblastí se pořád ještě dá sehnat v prodejnách zdravé výživy.

V dubnu jsme vám spolu s „kytkožroutkou“ Janou Vlkovou radili, jaké bylinky z volné přírody zařadit v jarní sezoně do kuchyně, a vyzvali vás, ať se podělíte o vyzkoušené bylinkové recepty, a my vybrané dva oceníme její květinovou kuchařkou. Nešlo přitom jen o medvědí česnek (viz článek zde), ale také o bylinky nahrazující petržel či o polníček a další bylinky vhodné do salátů (více zde).

Jarní bylinky a recepty z nich

Za všechny došlé recepty děkujeme, nebylo jednoduché z nich vybrat, na každém bylo něco lákavého, ať šlo o plněné palačinky od Lenky Filipové, nebo fialkovou panna cottu Hanky Košťálové (foto najdete v galerii). 

V redakci jsme se ale nakonec jednoznačně shodli, že největší chuť jsme po přečtení všech e-mailů dostali na quiche z kuchyně Marcely Semelové (recept najdete níže), která do typického francouzského slaného koláče s vaječnou náplní přidává nejen nasekaný medvědí česnek, ale i jarní cibulku a mladé kopřivy.

Jako druhý jsme vybrali poctivou jarní krémovou polévku z kuřecího vývaru se smetanou a medvědím česnekem blogerky používající jméno Evi (najdete zde).

Recept na quiche s kopřivami a medvědím česnekem

Na jednoduché těsto budete potřebovat 150 g hladké mouky (Marcela Semelová používá celozrnnou špaldovou, jemně mletou), 120 g másla, 3 až 5 lžic ledové vody a špetku soli. Na náplň pak 3 velká vejce, 170 g sýru feta, 2 lžíce másla, 2 najemno nakrájené jarní cibulky, 180 g hrubě nasekaného medvědího česneku (cca na čtvrtiny), 50 g lístků mladých kopřiv, špetku oregana, špetku tymiánu, půl lžičky drceného červeného chilli, sůl a pepř.

Květinová kuchařka pro kytkožrouty s 15% slevou

Tuto knihu Jany Vlkové, plnou praktických rad, nádherných fotografií a s ilustrovaným herbářem, lze se slevou koupit také na Knihy.iDNES.cz

Ukázky z knihy Květinová kuchařka autorky Jany Vlkové
Ukázky z knihy Květinová kuchařka autorky Jany Vlkové

Od nás ji za svůj recept získávají dvě výše zmíněné čtenářky, kterým ji zašleme poštou. Výherkyním gratulujeme.

Vychlazené máslo nakrájejte na kousky do studené mísy, kterou jste zhruba čtvrt hodiny chladili v lednici. Přidejte mouku, sůl a 2 lžíce studené vody a rukama či hnětačem na těsto rychle zpracujte; vodu můžete podle potřeby přidat. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu do lednice.

Mezitím si připravte náplň: vajíčka rozšlehejte v míse, přidejte nadrobený sýr feta, vmíchejte oregano, tymián, chilli a špetku pepře a soli. Na pánvi zpěňte na másle cibulku, přidejte polovinu medvědího česneku a polovinu kopřiv – teprve až zavadnou, přidejte zbytek obojího. Jakmile povadne celý obsah pánve, odstavte pánev ze sporáku a důkladně promíchejte s vajíčkovou směsí.

Vychlazené těsto pak vyválejte dle tvaru vybrané formy, kterou vyložte pečicím papírem (případně vymažte tukem a vysypejte moukou). Pak na dno formy  rozložte vyválené těsto, které nesmí přesahovat okraje nádoby, několikrát jej propícháme vidličkou a přikryjeme pečicím papírem, do kterého nasypeme fazole či rýži (pro zatížení). Vložte do předehřáté trouby na 190°C a pečte cca 10 minut. Poté sundejte pečicí papír s fazolemi a dopečte dalších cca 5 minut.

Teprve poté korpus po lžičkách naplňte připravenou směsí, zarovnejte a pečte v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 35 minut. Podávat můžete teplé i studené, samotné i s čerstvým salátem.

Tipy Jany Vlkové na další jarní bylinky, které se v kuchyni vyplatí:

Autor:




Nejčtenější

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

V tomto složená nás čeští musheři od 24. ledna reprezentují v Kanadě na MS...
VIDEO: Čeští musheři zabojují se svými psy o medaile na MS v Kanadě

Od zítřka až do 1. února měří světová musherská špička své síly na MS v kolébce mushingu, kanadské rezervaci Haliburton Forest. Češi tu mají tři želízka v...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Přestěhovali jste se?
Přestěhovali jste se?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.