Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Upečte si slaný koláč s bylinkami. Nejlepší je s medvědím česnekem

Nejen slaný či sladký koláč, ale i polévka, špenát nebo náplň do palačinek mohou být ideálním prostředkem pro využití sezonních bylinek. Ještě stihnete vyzkoušet recepty našich čtenářek s jarními bylinkami a využít i medvědí česnek. Ten z chladnějších oblastí se pořád ještě dá sehnat v prodejnách zdravé výživy.

V dubnu jsme vám spolu s „kytkožroutkou“ Janou Vlkovou radili, jaké bylinky z volné přírody zařadit v jarní sezoně do kuchyně, a vyzvali vás, ať se podělíte o vyzkoušené bylinkové recepty, a my vybrané dva oceníme její květinovou kuchařkou. Nešlo přitom jen o medvědí česnek (viz článek zde), ale také o bylinky nahrazující petržel či o polníček a další bylinky vhodné do salátů (více zde).

Jarní bylinky a recepty z nich

Za všechny došlé recepty děkujeme, nebylo jednoduché z nich vybrat, na každém bylo něco lákavého, ať šlo o plněné palačinky od Lenky Filipové, nebo fialkovou panna cottu Hanky Košťálové (foto najdete v galerii). 

V redakci jsme se ale nakonec jednoznačně shodli, že největší chuť jsme po přečtení všech e-mailů dostali na quiche z kuchyně Marcely Semelové (recept najdete níže), která do typického francouzského slaného koláče s vaječnou náplní přidává nejen nasekaný medvědí česnek, ale i jarní cibulku a mladé kopřivy.

Jako druhý jsme vybrali poctivou jarní krémovou polévku z kuřecího vývaru se smetanou a medvědím česnekem blogerky používající jméno Evi (najdete zde).

Recept na quiche s kopřivami a medvědím česnekem

Na jednoduché těsto budete potřebovat 150 g hladké mouky (Marcela Semelová používá celozrnnou špaldovou, jemně mletou), 120 g másla, 3 až 5 lžic ledové vody a špetku soli. Na náplň pak 3 velká vejce, 170 g sýru feta, 2 lžíce másla, 2 najemno nakrájené jarní cibulky, 180 g hrubě nasekaného medvědího česneku (cca na čtvrtiny), 50 g lístků mladých kopřiv, špetku oregana, špetku tymiánu, půl lžičky drceného červeného chilli, sůl a pepř.

Květinová kuchařka pro kytkožrouty s 15% slevou

Tuto knihu Jany Vlkové, plnou praktických rad, nádherných fotografií a s ilustrovaným herbářem, lze se slevou koupit také na Knihy.iDNES.cz

Ukázky z knihy Květinová kuchařka autorky Jany Vlkové
Ukázky z knihy Květinová kuchařka autorky Jany Vlkové

Od nás ji za svůj recept získávají dvě výše zmíněné čtenářky, kterým ji zašleme poštou. Výherkyním gratulujeme.

Vychlazené máslo nakrájejte na kousky do studené mísy, kterou jste zhruba čtvrt hodiny chladili v lednici. Přidejte mouku, sůl a 2 lžíce studené vody a rukama či hnětačem na těsto rychle zpracujte; vodu můžete podle potřeby přidat. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu do lednice.

Mezitím si připravte náplň: vajíčka rozšlehejte v míse, přidejte nadrobený sýr feta, vmíchejte oregano, tymián, chilli a špetku pepře a soli. Na pánvi zpěňte na másle cibulku, přidejte polovinu medvědího česneku a polovinu kopřiv – teprve až zavadnou, přidejte zbytek obojího. Jakmile povadne celý obsah pánve, odstavte pánev ze sporáku a důkladně promíchejte s vajíčkovou směsí.

Vychlazené těsto pak vyválejte dle tvaru vybrané formy, kterou vyložte pečicím papírem (případně vymažte tukem a vysypejte moukou). Pak na dno formy  rozložte vyválené těsto, které nesmí přesahovat okraje nádoby, několikrát jej propícháme vidličkou a přikryjeme pečicím papírem, do kterého nasypeme fazole či rýži (pro zatížení). Vložte do předehřáté trouby na 190°C a pečte cca 10 minut. Poté sundejte pečicí papír s fazolemi a dopečte dalších cca 5 minut.

Teprve poté korpus po lžičkách naplňte připravenou směsí, zarovnejte a pečte v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 35 minut. Podávat můžete teplé i studené, samotné i s čerstvým salátem.

Tipy Jany Vlkové na další jarní bylinky, které se v kuchyni vyplatí:

16. dubna 2015

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

D.A.S. právní ochrana, pobočka ERGO Versicherung Aktiengesellschaft pro ČR
MANAŽER OBCHODNÍ SKUPINY / OBCHODNÍ ZÁSTUPCE - celá ČR

D.A.S. právní ochrana, pobočka ERGO Versicherung Aktiengesellschaft pro ČR
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025