Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rajčata i blumy zpracuje Pohlreich v kuchyni lehce, svižně a elegantně

  0:16aktualizováno  0:16
Udělat si čas na přípravu poctivé snídaně se vyplatí, v tom má šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pravdu. Nehoní vás pak mlsná a nebudete zajídat hlad sladkými tyčinkami nebo planým jídlem. Obložená bageta vás možná zasytí, ale boj s linií a radost z chuti dobrých čerstvých surovin jste v tu chvíli vzdali.

S nějakou dramatickou dietou si přitom Zdeněk Pohlreich v životě ani ve své kulinářské show Teď vaří šéf! vrásky nedělá, i když na jakousi racionální kuchyni vlastně přešel. A výsledky má, stačí se na něj podívat (více v rozhovoru s ním „Když je to čerstvý, je zdravý vepřový i ryby“).

Zdeněk Pohlreich otevřeně přiznal závislost na cukru. Zbavil se jí:

Přitom se dnes kromě omezení konzumace bílého cukru, pečiva a těstovin v podstatě ničeho nezříká. Rád si užívá života, takže jeho jídelníček zůstal pestrý a plný chutí a dokázal si to po svém zkombinovat s radami odbornice přes výživu. Jedno ze svých celodenních menu opět nabídne v úterý večer na Primě a začne ryze originální snídaní plnou vitamínů i minerálů.

Prostě hned po ránu vytáhnete mixér a připravíte si zeleninový drink, se kterým opravdu nic neošidíte, kombinace těch nejzralejších cherry rajčátek s bazalkou vás pěkně nakopne. A protože období smrkajících a pochrchlávajících jedinců je tu, šéf se nebojí přihodit do něj mimo jiné stroužek čerstvého česneku. Přidá i praktický tip, jak zabránit tomu, aby z vás pak česnek netáhl v tramvaji.

Chod za chodem, hlad mít nebudete. A nechybí sladký dezert

Na dopolední svačinku či lehký oběd pak šéf poradí s přípravou zapečených plněných rajčátek s vejcem tak, abyste nepřipálili pekáč. Navíc si k této bílkovinové bombě připravíte lilkový kaviár a máte energii na další hodiny.

Zdravé a chutné denní menu

„Pořád je potřeba maximálně využívat potenciálu přírodních ingrediencí, než to pak dohánět pytlíkama či práškama,“ konstatuje Pohlreich při dochucování lilkové směsi, která je současně i pěknou ukázkou využití čerstvých sezonních surovin.

A pro rajsky našlápnutý den nechybí na jídelníčku ani ryba a kuře. Konkrétně mořský vlk s kari omáčkou, ke které šéf není líný připravit zeleninový vývar, protože si chce užít plné chuti, nešetří limetovou šťávou ani čerstvým koriandrem. Rovněž lehké kuře pak připraví pěkně šťavnaté, v solné krustě.

A dezert? I obyčejné blumy se dají vyšperkovat tak, že je z nich sladký zlatý hřeb. Stačí je naložit do skvěle ochucené marinády s balzamikovým octem a badyánem a upéct v troubě. Chuť na sladké si přijde na své, přitom se vůbec nemusíte cítit provinile, naopak si tu sladkou radost užijte. Vyzkoušet to můžete i se švestkami, možná je ještě máte na zahradě a nevíte, co s nimi.

Autor:




Nejčtenější

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.