Rajčata i blumy zpracuje Pohlreich v kuchyni lehce, svižně a elegantně

  0:16
Udělat si čas na přípravu poctivé snídaně se vyplatí, v tom má šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pravdu. Nehoní vás pak mlsná a nebudete zajídat hlad sladkými tyčinkami nebo planým jídlem. Obložená bageta vás možná zasytí, ale boj s linií a radost z chuti dobrých čerstvých surovin jste v tu chvíli vzdali.

S nějakou dramatickou dietou si přitom Zdeněk Pohlreich v životě ani ve své kulinářské show Teď vaří šéf! vrásky nedělá, i když na jakousi racionální kuchyni vlastně přešel. A výsledky má, stačí se na něj podívat (více v rozhovoru s ním „Když je to čerstvý, je zdravý vepřový i ryby“).

Zdeněk Pohlreich otevřeně přiznal závislost na cukru. Zbavil se jí:

22. září 2016

Přitom se dnes kromě omezení konzumace bílého cukru, pečiva a těstovin v podstatě ničeho nezříká. Rád si užívá života, takže jeho jídelníček zůstal pestrý a plný chutí a dokázal si to po svém zkombinovat s radami odbornice přes výživu. Jedno ze svých celodenních menu opět nabídne v úterý večer na Primě a začne ryze originální snídaní plnou vitamínů i minerálů.

Prostě hned po ránu vytáhnete mixér a připravíte si zeleninový drink, se kterým opravdu nic neošidíte, kombinace těch nejzralejších cherry rajčátek s bazalkou vás pěkně nakopne. A protože období smrkajících a pochrchlávajících jedinců je tu, šéf se nebojí přihodit do něj mimo jiné stroužek čerstvého česneku. Přidá i praktický tip, jak zabránit tomu, aby z vás pak česnek netáhl v tramvaji.

Chod za chodem, hlad mít nebudete. A nechybí sladký dezert

Na dopolední svačinku či lehký oběd pak šéf poradí s přípravou zapečených plněných rajčátek s vejcem tak, abyste nepřipálili pekáč. Navíc si k této bílkovinové bombě připravíte lilkový kaviár a máte energii na další hodiny.

Zdravé a chutné denní menu

„Pořád je potřeba maximálně využívat potenciálu přírodních ingrediencí, než to pak dohánět pytlíkama či práškama,“ konstatuje Pohlreich při dochucování lilkové směsi, která je současně i pěknou ukázkou využití čerstvých sezonních surovin.

A pro rajsky našlápnutý den nechybí na jídelníčku ani ryba a kuře. Konkrétně mořský vlk s kari omáčkou, ke které šéf není líný připravit zeleninový vývar, protože si chce užít plné chuti, nešetří limetovou šťávou ani čerstvým koriandrem. Rovněž lehké kuře pak připraví pěkně šťavnaté, v solné krustě.

A dezert? I obyčejné blumy se dají vyšperkovat tak, že je z nich sladký zlatý hřeb. Stačí je naložit do skvěle ochucené marinády s balzamikovým octem a badyánem a upéct v troubě. Chuť na sladké si přijde na své, přitom se vůbec nemusíte cítit provinile, naopak si tu sladkou radost užijte. Vyzkoušet to můžete i se švestkami, možná je ještě máte na zahradě a nevíte, co s nimi.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...