Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


New York versus Česko: rozdíl je v hostech a surovinách, tvrdí šéfkuchař

  18:00aktualizováno  18:00
Hosté v amerických restauracích jsou podle šéfkuchaře Radka Davida podstatně kultivovanější. Na rozdíl od nás, kde jsou lidé zvyklí na předkrm a hlavní jídlo, chodí do restaurace na takzvané tasting menu, nechtějí se nacpávat, radši ochutnají 20 různých jídel. Šéfkuchař Radek David odpovídal v dnešním on-line rozhovoru.

Radek David v La Veranda | foto: M. Siebert

Radek David vede restaurace La Veranda a Babiččina zahrada. Je to člověk posedlý profesí, každou volnou chvíli věnuje experimentům a vymýšlení nových receptur. Na to, jak se vaří v New Yorku či jaké jsou trendy v místních michelinských podnicích, jste se ptali od 10 hodin dopoledne on-line.

Jak odpovídal Radek David

Jsou americké michelinské restaurace opravdu tak dobré, nebo by s nimi ty české dokázaly držet krok? Všechny otázky a odpovědi najdete zde.

Není takový rozdíl mezi vybavením, jen jsou kuchyně často daleko větší, takže se v nich kuchařům daleko lépe pracuje. Jde i o množství kuchařů. Třeba v restauracích pracuje jedna skupina, co dělá obědy a ve 13:00 přijde druhá skupina kuchařů, co připravují večeře.

Ale s učňovským školstvím tam mají stejné problémy jako u nás. „Ale v Londýně je ta situace podobná. Mladí lidé se chtějí bavit, mít volné večery, sobotu, neděli a být s přáteli,“ odpovídal David. Přináší to pak i problémy se hledáním spolupracovníků. „Neznám šéfkuchaře, který by nehledal personál, ale kde jsou? Já sám jsem hledal taky, a neozvali se studenti po vyučení, ale spíše starší kuchaři,“ posteskl si.

Fotogalerie

Není pravda, že by se v Americe krmili jen hamburgery, jak se u nás často říká. „Samozřejmě je ale vidíte všude a v různých verzích. Z hovězího, telecího, vepřového, jehněčího masa, s Foie Gras, brzlíkem, různými doplňky a omáčky,“ popisuje realitu. Ale mimo to i spoustu jiných pokrmů. To odpovídá počtu národností, které ve městě žijí.

A u nás by si podle něj michelinskou hvězdu zasloužilo více restaurací, než jich dosud máme. „Restaurací, které by tady měly mít hvězdičky, je mnohem víc. Například Grand Cru, Kalina a další. Pak je tu jedna co by z jedné hvězdy mohla mít dvě, dle mého soudu,“ fandí kolegům.

V létě si David splnil sen a vydal se „za velkou louži“, aby zjistil, jak to dělají jinde než v Evropě. Když se podíváte na výsledky hodnocení v Tripadvisor, vidíte, že hodnocení jeho restaurací se blíží pěti hvězdám.

Zatímco La Veranda nabízí franko-italskou kuchyni, Babiččina zahrada zkouší českou kuchyni. Ne takovou, jakou by si představil milovník hotovek z hospody Na růžku, ale rafinovanější, odlehčenější a pestřejší.

Tato restaurace má i výhodu, že na vlastní zahradě pěstuje pro svoji potřebu bylinky (více o tom zde) a koncept je vhodný i pro rodiny s malými dětmi.

Za osm dní navštívili deset restaurací a ochutnali mnoho dalšího dobrého jídla, projedli se 17ti hvězdami Michelina, po příjezdu se radši nevážil. Ale podařilo se mu předdomluvit stáže na příští rok.„Rozhodl jsem se jen s manželkou a bez dětí udělat si dovolenou snů. V New Yorku je spousta slavných restaurací s vynikajícími kuchaři a to jsem chtěl zažít na vlastní kůži, takže jsem naplánoval dovolenou jako zážitkový foodtrip,“ popisuje David. Jak říká: „Někdo chodí po památkách, pamětihodnostech, muzeích a galeriích. Já po trzích, knihkupectvích, potřebách pro kuchaře a do domácnosti a po restauracích.“

V New Yorku navštívili například restaurace Del Posto, Jean Georges Restaurant, Momofuku, Ssam Bar a další. Navíc místa, která jsou pro kuchaře zlatý důl, prodejnu profesionálního náčiní pro kuchaře, zeleninové či rybí trhy, vynikající pekařství. Nejedl jen v restauracích. Navštívil street food festival Smorgasburg, Chinatown, ochutnal tradiční hot dog na ulici, pizzu, čínu do krabičky a mnoho dlašího.

Autor:


Témata: Bylinky, Poradna: Sny


Nejčtenější

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.