Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Krbová kamna či křeslo z válečné miny v interiéru jen tak nepřehlédnete

aktualizováno 
I sedmdesát let staré rezavé miny z doby sovětské okupace se dají použít jako materiál pro výrobu nábytku a dalšího interiérového zařízení. Jeden z nejznámějších estonských sochařů Mati Karmin přišel na to, jak jim vtisknout pozoruhodnou podobu i účel.

Topidlo ze staré rezivé miny jako originální artefakt od estonského sochaře Mati Karmina | foto: www.karmin.ee

Originální kamna, akvárium, závěsná skříňka na zeď, houpací sedačka do noblesního salonku, ale i prostorná vana do moderního interiéru nebo dětský kočárek. Pro Mati Karmina nemá využití válečných min evidentně žádné hranice. Jednotlivé umělecké kousky lze obdivovat na výstavách po světě i na webu.

Umělecké využití válečného odpadu

Základ osobitých děl jednapadesátiletého sochaře tvoří hlubinné miny (typ AGSB), vyrobené v Rusku v roce 1942. Tyto galvanické miny s elektromagnetickými anténami, z nichž jedna fungovala jako stabilní bóje, se používaly proti ponorkám. Měly průměr téměř 90 centimetrů, vážily přes tunu a obsahovaly 240 kg těžkou nálož.

Psací stůl a pracovní křeslo z válečných min z ostrova Naissaar (Mati Karmin)

Lustr vyrobený ze starých válečných min (Mati Karmin)

Všechny použité protiponorkové miny pocházejí z ostrova Naissaar ve Finském zálivu, 15 kilometrů od estonského Talinu. Záliv má rozlohu pouhých 18,6 km² a v dřívějších dobách býval oblíbeným místem pirátů a pašeráků. Během sovětských časů si armáda vybrala Naissaar jako ideální místo pro tajné vojenské zařízení. Uprostřed ostrova postavila továrnu na montáž námořních min i s železniční vlečkou vedoucí přímo do přístavu.

Když sovětská armáda na počátku roku 1990 ostrov opouštěla, spálila výbušninu z min, které do té doby skladovala v provozuschopném stavu. Poté se miny při čištění ostrova a jeho okolí dostaly na pevninu jako železný šrot. Dodneška je tu k vidění minové pole, které ponechali na místě hlavně kvůli turistům.

Z výstavy artefaktů Mati Karmina

Karmin ovšem ve starých rezavých minách neviděl pouhý šrot. Staly se mu originálním materiálem pro jedinečné artefakty s nepřehlédnutelným designem. 





Nejčtenější

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Další z rubriky

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.