Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rady pro kaktusáře, jak zvládnout letošní teplé jaro

aktualizováno 
Dokonce i pro kaktusy letos jaro nastoupilo hodně letně. Teploty přes den šplhají i na 25 °C, v noci nad deset a slunce pálí jako v červenci. Kdo má kaktusy ve skleníku, případně i ve skleníčku za oknem, musí se přizpůsobit. Dostatečně stínit, větrat a zalévat.

Na jaře je čas začít se zálivkou. | foto: Profimedia.cz

Kalendář prací sice obecně stále platí, ale letos se výrazně ukázalo, že i u kaktusářů je každý rok jiný. Kdo tedy kaktusy přestěhoval ze stinného zimoviště do skleníku, musel s nástupem extrémně teplých a slunečných dní skleníky rychle zastínit, aby se rostlinky nespálily.

Čím je jaro pro kaktusy

Krásně nakvetlé kaktusy kaktusáře Ladislava Horáčka.Pro kaktusy je jaro obdobím, od kterého očekávají dostatek vláhy, příjemné denní teploty, chladné noci a velmi studená rána. "Kaktusům toto střídání teplot velmi prospívá. Potřebují totiž v tomto období dostatek vláhy, aby po zimě – kterou přečkávají absolutně na sucho - nabraly sil, dostatečně se napily a krásně zakvetly," vysvětluje pěstitel kaktusů Antonín Krejčík.

Když je jaro deštivé, rostliny zůstávají dlouho v mokrém substrátu a kaktusáři se obávají, že rostlinám uhnijí kořínky. Se zálivkou se tedy musí vyčkávat.

Přitom se na první jarní zálivku těší každý milovník kaktusů. Dny už jsou delší a teplejší, takže kaktusy nasazují poupata a vystrkují nové trny.

Po zalití, nejlépe teplou vodou, pak začnou růst doslova před očima. Svraštělá těla se vyhladí, otevřou se růstové středy, z areol rostou nové trny a kaktusy postupně zakvétají.

Co je areola?

Areola je útvar na kaktusech, připomínající propadlý či vyvýšený jehelníček. Z něj vyrůstají trny, květy nebo postranní stonky.

"Jako první většinou kvetou echinofosulokaktusy, sulkorebucie, rebucie a pak další a další rody," líčí sezonní radosti kaktusářů Krejčík. "Parodie zase kvetou po celé léto. Ale kaktusy, které vykvetly brzy z jara, už v druhé, letní vlně kvetou jen sporadicky." Hojnost květů přitom záleží na správném zazimování. Nejdůležitější je sucho a chladno, mnoha druhům dokonce nevadí ani krátkodobý mráz.

Letošní kaktusářovo jaro v praxi

Letošní jaro je suché a teplé, kaktusy tedy potřebují dostatečně zalévat.Antonín Krejčík letos kaktusy poprvé zalil na počátku dubna. Skleník má 6 km od bydliště a dostane se k rostlinám tak dvakrát do týdne. "Celý týden jsem se těšil, jak se rostliny začnou "nafukovat". Počasí však udělalo své. Květináčky vedrem okamžitě vyschly a rostliny nic moc," vylíčil Hobby.cz svoji čerstvou zkušenost.

Co tedy dělat při letošním extrémně teplém jarním počasí? "Stínit, větrat, větrat, větrat a zalévat a zalévat," zní rada zkušeného kaktusáře.

Co kaktusům hrozí na prudkém jarním slunci? Doslova v ohrožení života jsou hlavně malé semenáčky. Ani starším rostlinám ale nesvědčí, když je ožehne prudké jarní slunce. Pro kaktusy je to šok. Jejich epidermis (krycí pletivo nadzemních částí rostlin) zčervená a trvá dlouho, než se vzpamatují a začnou růst.

Autoři:




Nejčtenější

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.