Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sedm rad pro nákup burčáku podle znalce. Vinaři burčákem neťukají

aktualizováno 
Prodávají se ve vinotékách, na trzích, na vinobraní, i na stánku u silnice. Podle čeho vybrat burčák, na kterém si pochutnáte a neprožene vaši peněženku či útroby? Soudní znalec v oboru víno Ivo Dvořák shrnuje sedm rad, podle kterých se máme řídit.

Burčákem můžeme nazývat jen zkvašenou šťávu z hroznů vypěstovaných na území České republiky. Vše ostatní, co se prodává, by mělo být označeno jako zkvašená šťáva. Technicky to není rozdíl, ale poctivý prodejce by si tohoto rozdílu měl být vědom, říká Ivo Dvořák. Základní přehled, podle čeho se řídit při výběru burčáku, podal pro server Vino.tk.

1. To, co se jako burčák prodává počátkem srpna, tuto definici nesplňuje, protože naše hrozny se začínají sklízet později. Je tedy vyráběný z hroznů pocházejících z oblastí, kde víno dozrává dříve, ale tento mošt se nesmí nazývat burčák. „Z toho vyplývá, že český burčák můžete podle místních teplotních podmínek koupit až někdy koncem srpna nebo spíše až začátkem září,“ popisuje Kozák.

2. Kupujete-li burčák u silnice, buďte velmi obezřetní, s největší pravděpodobností se nejedená o burčák, ale o částečně zkvašený mošt. Navíc u silnice je ten burčák v teple, takže kvasinky, které jsou tam přítomné, by stále pracovaly a tím už může být ten burčák znehodnocený. Proto je třeba, aby byl skladovaný v chladnu, kde je možné kvasení umrtvit.

„Podle barvy si můžete alespoň říct, zda je burčák v pořádku. Může mít skoro bílou barvu až do zlatavé. Pokud je hnědý, je zoxidovaný, tedy znehodnocený. Takový si nekupujte,“ říká znalec.

Je burčák zdravý?

Jak dlouho burčák vydrží čerstvý? Kdy je nejlepší? A jak poznat špatný burčák? Vše o burčáku najdete zde.

První burčák v Brně z vinné odrůdy Irshay Oliver z vinné oblasti Vrbice

3. Definice toho „správného“ burčáku de facto neexistuje, ale nastává zhruba v polovině fermentačního období, kdy šťáva obsahuje 3–5 objemového procenta alkoholu, kdy má nejvyváženější chuť. To se liší podle teploty při fermentaci. „Staří vinař ale vědí, po celé vesnici se nese, že burčák už takzvaně jede,“ spoléhá na starou moudrost.

4. Červený burčák existuje, ale je vzácný. Pochází jen z odrůd, takzvaných barvířek, které se sklízejí později a u nás se jich pěstuje málo. „Takže pozor, pokud někdo nabízí červený burčák podezřele brzy, nebude možná obarvený slupkami z modrých odrůd hroznů, ale dobarvovaný uměle,“ varuje.

5. Burčák se pije i v Rakousku (sturm) a Německu. „Například na jihu Rakouska se pěstují velmi rané odrůdy a zkvašený mošt je tam velmi populární,“ tvrdí znalec. Dokonce i v Bordeaux se v menší míře pije pod názvem vin bourru. Pro ně je to gastronomická specialita, ke které se podává sýr.

6. Říká se, že burčák je zdravý a že ho musíte vypít tolik, kolik máte krve. „Nechci toto pravidlo nijak rozporovat, ale rozhodně si to rozložte do delšího časového období. V jednom litru burčáku je totiž až 6 miliard živých kvasinek. Ty vám mohou v zažívacím traktu způsobit průvan,“ varuje. Pokud si kvasinky ve vašich vnitřnostech sjednají převahu, může to dopadnout fatálně.

7. Pijte burčák jen u vinaře, nejlépe u toho, kterého dobře znáte. Uvědomte si však, že nemůžete čekat, že dělá burčák z toho nejlepšího, co má ve vinici. To nejlepší víno s nejvyšší cukernatostí použije ve velké většině na výrobu přívlastkového vína.

Nikdy si burčákem nesnažte přiťuknout s vinařem. Pověra praví, že by se tak zastavilo kvašení.

Autor:


Témata: Zajímavosti


Nejčtenější

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Recept: jablkovo–ořechový koláč
Recept: jablkovo–ořechový koláč

Zdravá rychlovka pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.