Sedm rad pro nákup burčáku podle znalce. Vinaři burčákem neťukají - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sedm rad pro nákup burčáku podle znalce. Vinaři burčákem neťukají

Prodávají se ve vinotékách, na trzích, na vinobraní, i na stánku u silnice. Podle čeho vybrat burčák, na kterém si pochutnáte a neprožene vaši peněženku či útroby? Soudní znalec v oboru víno Ivo Dvořák shrnuje sedm rad, podle kterých se máme řídit.
V jednom litru pravého burčáku je až 6 miliard kvasinek | (1:50) | video: VINO.TK

Burčákem můžeme nazývat jen zkvašenou šťávu z hroznů vypěstovaných na území České republiky. Vše ostatní, co se prodává, by mělo být označeno jako zkvašená šťáva. Technicky to není rozdíl, ale poctivý prodejce by si tohoto rozdílu měl být vědom, říká Ivo Dvořák. Základní přehled, podle čeho se řídit při výběru burčáku, podal pro server Vino.tk.

1. To, co se jako burčák prodává počátkem srpna, tuto definici nesplňuje, protože naše hrozny se začínají sklízet později. Je tedy vyráběný z hroznů pocházejících z oblastí, kde víno dozrává dříve, ale tento mošt se nesmí nazývat burčák. „Z toho vyplývá, že český burčák můžete podle místních teplotních podmínek koupit až někdy koncem srpna nebo spíše až začátkem září,“ popisuje Kozák.

2. Kupujete-li burčák u silnice, buďte velmi obezřetní, s největší pravděpodobností se nejedená o burčák, ale o částečně zkvašený mošt. Navíc u silnice je ten burčák v teple, takže kvasinky, které jsou tam přítomné, by stále pracovaly a tím už může být ten burčák znehodnocený. Proto je třeba, aby byl skladovaný v chladnu, kde je možné kvasení umrtvit.

„Podle barvy si můžete alespoň říct, zda je burčák v pořádku. Může mít skoro bílou barvu až do zlatavé. Pokud je hnědý, je zoxidovaný, tedy znehodnocený. Takový si nekupujte,“ říká znalec.

Je burčák zdravý?

Jak dlouho burčák vydrží čerstvý? Kdy je nejlepší? A jak poznat špatný burčák? Vše o burčáku najdete zde.

První burčák v Brně z vinné odrůdy Irshay Oliver z vinné oblasti Vrbice

3. Definice toho „správného“ burčáku de facto neexistuje, ale nastává zhruba v polovině fermentačního období, kdy šťáva obsahuje 3–5 objemového procenta alkoholu, kdy má nejvyváženější chuť. To se liší podle teploty při fermentaci. „Staří vinař ale vědí, po celé vesnici se nese, že burčák už takzvaně jede,“ spoléhá na starou moudrost.

4. Červený burčák existuje, ale je vzácný. Pochází jen z odrůd, takzvaných barvířek, které se sklízejí později a u nás se jich pěstuje málo. „Takže pozor, pokud někdo nabízí červený burčák podezřele brzy, nebude možná obarvený slupkami z modrých odrůd hroznů, ale dobarvovaný uměle,“ varuje.

5. Burčák se pije i v Rakousku (sturm) a Německu. „Například na jihu Rakouska se pěstují velmi rané odrůdy a zkvašený mošt je tam velmi populární,“ tvrdí znalec. Dokonce i v Bordeaux se v menší míře pije pod názvem vin bourru. Pro ně je to gastronomická specialita, ke které se podává sýr.

6. Říká se, že burčák je zdravý a že ho musíte vypít tolik, kolik máte krve. „Nechci toto pravidlo nijak rozporovat, ale rozhodně si to rozložte do delšího časového období. V jednom litru burčáku je totiž až 6 miliard živých kvasinek. Ty vám mohou v zažívacím traktu způsobit průvan,“ varuje. Pokud si kvasinky ve vašich vnitřnostech sjednají převahu, může to dopadnout fatálně.

7. Pijte burčák jen u vinaře, nejlépe u toho, kterého dobře znáte. Uvědomte si však, že nemůžete čekat, že dělá burčák z toho nejlepšího, co má ve vinici. To nejlepší víno s nejvyšší cukernatostí použije ve velké většině na výrobu přívlastkového vína.

Nikdy si burčákem nesnažte přiťuknout s vinařem. Pověra praví, že by se tak zastavilo kvašení.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025