Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jak na hustou rajčatovou polévku, radí šéf. Jíšku nepotřebujete

  10:59aktualizováno  10:59
Je to teplé, skvěle to voní i chutná a je toho dost. Dalo by se říci o talíři hutné rajčatové polévky, která je ideálním jídlem pro ty, co si chtějí pochutnat a přitom si udržet i s přibývajícími lety rozumnou postavu. Jako šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Rajčatová polévka je jedním z chodů již sedmého menu, které šéfkuchař v rámci premiérové řady pořadu Teď vaří šéf! nachystá v úterý večer na Primě. Kdo šéfa poslední dobou sleduje, je mu jasné, že tuhle polévku si může dopřát úplně bez výčitek (viz zde rozhovor s Pohlreichem, co je v jídle důležité).

Pár růžiček květáku a brokolice šéf rozpůlí, hodí na kapku olivového oleje na pánvičku, kterou lze vložit na rozpálený gril (nebo do trouby), osolí, opepří, posype špetkou římského kmínu a dá zhruba na 20 minut péct doměkka.

Jak na rajčatovou polévku

A může se vrhnout na přípravu vlastní polévky. Na dno hrnce kápne trochu olivového oleje, přihodí najemno pokrájenou červenou cibuli, kus pokrájeného řapíkatého celeru, dva podrcené a nasekané stroužky česneku i kousek na kolečka pokrájeného pórku. „Chuť musíte na něčem vystavět, takže čím víc ingrediencí tam dáte, tím lépe to bude chutnat,“ vysvětluje.

Všechnu zeleninu pěkně restuje, aby zesklovatěla, a přidá i oloupaná a na kousky pokrájená rajčata. „Ta rajčata vybírejte vždycky co nejzralejší. Na polívku se supr hodí vždycky to, co je ze všech nejměkčí,“ radí šéf.

Pak obsah hrnce osolte, opepřete, přidejte i balzamikový ocet, který polévce dodá sladkost i kyselost současně. Přilijte trochu vody - opravdu jen trochu, protože polévka to má být hustá a vydatná - a polévku nechte na stažené plotýnce probublávat. Na dochucení ještě můžete přidat kapku (menší či větší, podle chuti) vinného octa, který polévce dodá říz.

Mezitím si můžete připravit i dresink na opečený květák s brokolicí: z opraženého a v hmoždíři podrceného římského kmínu, trochy vinného octa, balzamikového octa a olivového oleje, pepře a soli. Nasekanou pažitku do něj šéf přidává až při servírování.

A vraťme se k polévce. Přidejte do ní ještě hrst nasekané čerstvé petržele a je-li zelenina měkká, polévku lze stáhnout z ohně a rozmixovat ponorným mixérem. Podle chuti ji případně dosolte či přidejte ocet a můžete servírovat. S grilovaným květákem a brokolicí, pokapanými připraveným dresinkem.

Touhle polévkou svoji chuť neošidíte a žaludek také ne. A přitom do sebe dostanete plný talíř zdravé a dietní zeleniny.

Autor:




Nejčtenější

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Další z rubriky

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.