Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jak na hustou rajčatovou polévku, radí šéf. Jíšku nepotřebujete

  10:59aktualizováno  10:59
Je to teplé, skvěle to voní i chutná a je toho dost. Dalo by se říci o talíři hutné rajčatové polévky, která je ideálním jídlem pro ty, co si chtějí pochutnat a přitom si udržet i s přibývajícími lety rozumnou postavu. Jako šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Rajčatová polévka je jedním z chodů již sedmého menu, které šéfkuchař v rámci premiérové řady pořadu Teď vaří šéf! nachystá v úterý večer na Primě. Kdo šéfa poslední dobou sleduje, je mu jasné, že tuhle polévku si může dopřát úplně bez výčitek (viz zde rozhovor s Pohlreichem, co je v jídle důležité).

Pár růžiček květáku a brokolice šéf rozpůlí, hodí na kapku olivového oleje na pánvičku, kterou lze vložit na rozpálený gril (nebo do trouby), osolí, opepří, posype špetkou římského kmínu a dá zhruba na 20 minut péct doměkka.

Jak na rajčatovou polévku

A může se vrhnout na přípravu vlastní polévky. Na dno hrnce kápne trochu olivového oleje, přihodí najemno pokrájenou červenou cibuli, kus pokrájeného řapíkatého celeru, dva podrcené a nasekané stroužky česneku i kousek na kolečka pokrájeného pórku. „Chuť musíte na něčem vystavět, takže čím víc ingrediencí tam dáte, tím lépe to bude chutnat,“ vysvětluje.

Všechnu zeleninu pěkně restuje, aby zesklovatěla, a přidá i oloupaná a na kousky pokrájená rajčata. „Ta rajčata vybírejte vždycky co nejzralejší. Na polívku se supr hodí vždycky to, co je ze všech nejměkčí,“ radí šéf.

Pak obsah hrnce osolte, opepřete, přidejte i balzamikový ocet, který polévce dodá sladkost i kyselost současně. Přilijte trochu vody - opravdu jen trochu, protože polévka to má být hustá a vydatná - a polévku nechte na stažené plotýnce probublávat. Na dochucení ještě můžete přidat kapku (menší či větší, podle chuti) vinného octa, který polévce dodá říz.

Mezitím si můžete připravit i dresink na opečený květák s brokolicí: z opraženého a v hmoždíři podrceného římského kmínu, trochy vinného octa, balzamikového octa a olivového oleje, pepře a soli. Nasekanou pažitku do něj šéf přidává až při servírování.

A vraťme se k polévce. Přidejte do ní ještě hrst nasekané čerstvé petržele a je-li zelenina měkká, polévku lze stáhnout z ohně a rozmixovat ponorným mixérem. Podle chuti ji případně dosolte či přidejte ocet a můžete servírovat. S grilovaným květákem a brokolicí, pokapanými připraveným dresinkem.

Touhle polévkou svoji chuť neošidíte a žaludek také ne. A přitom do sebe dostanete plný talíř zdravé a dietní zeleniny.

Autor:




Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.