Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dokázal, že rajče je ovoce, a vyrábí z něj víno. Zraje devět měsíců

  13:24aktualizováno  13:24
Na recept na víno z červených, žlutých a černých rajčat tak trochu náhodou přišel pradědeček řezníka Pascala Miche. Ten dnes v Kanadě vyrábí a prodává ročně kolem 34 tisíc lahví zlatého elixíru ze svých "rajských vinic" ukrytých v masivu Charlevoix v Quebeku.

Pascal Miche červená, žlutá a černá rajčata zpracovává stejně jako bobule vína: drtí je, maceruje a lisuje. | foto: Profimedia.cz

Pascal Miche, čtyřicetiletý Quebečan belgického původu žije v regionu sedm let. Neustále mu vrtalo hlavou rodinné tajemství v podobě unikátního receptu, tak přemýšlel, jak udělat z rajčatového vína komerčně úspěšný nápoj.

"Chtěl jsem dokončit, co začal můj pradědeček ve třicátých letech," prohlašuje. Jeho "vinicí" je dnes pole osázené 6 200 keříky červených, žlutých a černých rajčat, jejichž odrůdy pečlivě vybral. Právě teď, v polovině srpna, mu přinášejí letos už třetí sklizeň. I z té vyrobí víno nazvané Omerto na počest pradědečka Omera.

V Americe rajské víno vyrobíte, ve Francii nikoliv

Aby Pascal Miche mohl svůj elixír nazvat vínem, musel nejprve místním úřadům dokázat, že rajče je ovoce. "Musel jsem se vrátit až do 15. století, abych mohl sledovat stopy různých druhů rajčat," řekl pro agenturu AFP.

Na výrobu vína bývalý řezník pečlivě vybral ty nejvhodnější odrůdy červených,...
Víno z rajčat zraje devět měsíců a překvapivě nechutná po rajčatech.

Cesta rajčete z pole na stůl trvá devět měsíců, ale výsledek prý stojí za to. Jen vinaři jsou rozpačití.

Testoval pak 16 druhů rajčat, z nichž si vybral pouze šest, jež bylo možno úspěšně přizpůsobit extrémnímu klimatu Quebeku a nadmořské výšce. Miche sbírá pro své víno červená rajčata druhu Subartique a žlutá a černá rajčata Black Cherry, která si zvolil rovněž pro jejich výnosnost a chuťové kvality.

Přesto může označení "víno" nést tento výrobek jen v Severní Americe. Ve Francii by ale muselo být prodáváno pod jiným názvem; za víno tu totiž může být označen pouze nápoj pocházející z vinné révy. Nic to ale nemění na tom, že Pascal Miche pečuje o svá rajčata velmi podobně a stejně pečlivě jako vinaři o své vinice.

A rajské plody podrobuje stejným procedurám: zpracovává je jako víno, drtí je, maceruje a lisuje. Postupuje podobně jako vinař z Beaujolais nebo Kalifornie a získává dva různé produkty: suché víno a ještě jemné a lahodné víno, která lze připodobnit spíše k Pineau des Charentes než k bílému Chardonnay.

Než rajče dovrší cestu z pole do lahve a stane se vínem, trvá to zhruba devět měsíců. Pak vznikne jasná zlatavá tekutina s 18 procenty alkoholu a bez jakékoli rajčatové příchuti. Sommeliérka Elen Garonová z luxusního restaurantu La Ferme v Baie-Saint-Paul má problémy s definicí tohoto produktu, stejně jako většina jejích kolegů. Nalézá zde stopu po ovoci, příchuť po koření, poněkud medový buket, který podle ní může být velmi zajímavý ve spojení s dezerty.

Zákazníci, kteří přicházejí ochutnat Omerto přímo na statek, jsou často zaujati originalitou tohoto vína. "Miluji ho, protože je to produkt, který není známý," prohlašuje Ghislaine Boyerová, která si přála poznat rajčatové víno z kraje, kde žije.

S tím počítá i Pascal Miche a vynakládá hlavní energii na propagaci rodinného receptu v Quebeku, zejména v degustačních barech. Lahev rajčatového vína o obsahu 375 mililitrů se ve vybraných obchodech a restauracích v Quebeku, ale také v Manitobě prodává za 25 dolarů, tedy v přepočtu zhruba za 500 Kč.

Rajčatové víno je doposud k dostání pouze v Kanadě, ale Pascal Miche již chystá další krok. Jeho distribuci ve Spojených státech i v Evropě, zejména ve Francii, v Německu a v zemích Beneluxu. S označením "víno" však ve Francii nepochodí.

Přímo do skleníku se můžete podívat zde.

Autoři: ,




Nejčtenější

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.