Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dokázal, že rajče je ovoce, a vyrábí z něj víno. Zraje devět měsíců

  13:24aktualizováno  13:24
Na recept na víno z červených, žlutých a černých rajčat tak trochu náhodou přišel pradědeček řezníka Pascala Miche. Ten dnes v Kanadě vyrábí a prodává ročně kolem 34 tisíc lahví zlatého elixíru ze svých "rajských vinic" ukrytých v masivu Charlevoix v Quebeku.

Pascal Miche červená, žlutá a černá rajčata zpracovává stejně jako bobule vína: drtí je, maceruje a lisuje. | foto: Profimedia.cz

Pascal Miche, čtyřicetiletý Quebečan belgického původu žije v regionu sedm let. Neustále mu vrtalo hlavou rodinné tajemství v podobě unikátního receptu, tak přemýšlel, jak udělat z rajčatového vína komerčně úspěšný nápoj.

"Chtěl jsem dokončit, co začal můj pradědeček ve třicátých letech," prohlašuje. Jeho "vinicí" je dnes pole osázené 6 200 keříky červených, žlutých a černých rajčat, jejichž odrůdy pečlivě vybral. Právě teď, v polovině srpna, mu přinášejí letos už třetí sklizeň. I z té vyrobí víno nazvané Omerto na počest pradědečka Omera.

V Americe rajské víno vyrobíte, ve Francii nikoliv

Aby Pascal Miche mohl svůj elixír nazvat vínem, musel nejprve místním úřadům dokázat, že rajče je ovoce. "Musel jsem se vrátit až do 15. století, abych mohl sledovat stopy různých druhů rajčat," řekl pro agenturu AFP.

rajče
rajče

Cesta rajčete z pole na stůl trvá devět měsíců, ale výsledek prý stojí za to. Jen vinaři jsou rozpačití.

Testoval pak 16 druhů rajčat, z nichž si vybral pouze šest, jež bylo možno úspěšně přizpůsobit extrémnímu klimatu Quebeku a nadmořské výšce. Miche sbírá pro své víno červená rajčata druhu Subartique a žlutá a černá rajčata Black Cherry, která si zvolil rovněž pro jejich výnosnost a chuťové kvality.

Přesto může označení "víno" nést tento výrobek jen v Severní Americe. Ve Francii by ale muselo být prodáváno pod jiným názvem; za víno tu totiž může být označen pouze nápoj pocházející z vinné révy. Nic to ale nemění na tom, že Pascal Miche pečuje o svá rajčata velmi podobně a stejně pečlivě jako vinaři o své vinice.

A rajské plody podrobuje stejným procedurám: zpracovává je jako víno, drtí je, maceruje a lisuje. Postupuje podobně jako vinař z Beaujolais nebo Kalifornie a získává dva různé produkty: suché víno a ještě jemné a lahodné víno, která lze připodobnit spíše k Pineau des Charentes než k bílému Chardonnay.

Než rajče dovrší cestu z pole do lahve a stane se vínem, trvá to zhruba devět měsíců. Pak vznikne jasná zlatavá tekutina s 18 procenty alkoholu a bez jakékoli rajčatové příchuti. Sommeliérka Elen Garonová z luxusního restaurantu La Ferme v Baie-Saint-Paul má problémy s definicí tohoto produktu, stejně jako většina jejích kolegů. Nalézá zde stopu po ovoci, příchuť po koření, poněkud medový buket, který podle ní může být velmi zajímavý ve spojení s dezerty.

Zákazníci, kteří přicházejí ochutnat Omerto přímo na statek, jsou často zaujati originalitou tohoto vína. "Miluji ho, protože je to produkt, který není známý," prohlašuje Ghislaine Boyerová, která si přála poznat rajčatové víno z kraje, kde žije.

S tím počítá i Pascal Miche a vynakládá hlavní energii na propagaci rodinného receptu v Quebeku, zejména v degustačních barech. Lahev rajčatového vína o obsahu 375 mililitrů se ve vybraných obchodech a restauracích v Quebeku, ale také v Manitobě prodává za 25 dolarů, tedy v přepočtu zhruba za 500 Kč.

Rajčatové víno je doposud k dostání pouze v Kanadě, ale Pascal Miche již chystá další krok. Jeho distribuci ve Spojených státech i v Evropě, zejména ve Francii, v Německu a v zemích Beneluxu. S označením "víno" však ve Francii nepochodí.

Přímo do skleníku se můžete podívat zde.

Autoři: ,




Nejčtenější

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.