Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čerstvé těstoviny lépe vstřebávají chutě. Vyzkoušeli jsme ravioli

aktualizováno 
Toto je jídlo, při kterém si užijete vaření. Když máte čas. Anebo ho zvládnete z předpřipravených surovin jako bleskovou domácí večeři.

Rajčata je možné usušit, těsto na pastu také už můžete vyrobit doma, protože semolinovou mouku ve většině samoobsluh seženete. V tom případě se vám příprava trochu protáhne. Jenže ravioly klidně připravíte ze sušených plátů na lasagne a sušená rajčata můžete běžně koupit, stejně tak ricottu.

Nám ravioly připravili v restauraci Pasta Fresca, obsadila v žebříčku S. Pellegrino druhé místo v kategorii evropské kuchyně. Staví na tom, že ač jsou italská restaurace, nenajdete u nich pizzu, zato vše, co je možné uvařit z čerstvých těstovin.

Fotogalerie

„V kuchyni se po malých dávkách, ale zato nepřetržitě podle potřeby vyrábějí čerstvé těstoviny. Na tom totiž strašně záleží. Ideální je vyrábět do zásoby a nechat je přes noc v lednici odležet. Na rozdíl od sušených těstovin ty čerstvé dokážou lépe absorbovat chuť použitých surovin. Proto ve výsledku dostanete lepší a plnější chuť,“ popisuje manažer restaurace, která také patří do sítě Ambiente, Milan Tuhovčák.

Podobné ocenění ho samozřejmě těší. „Hlavně když si někdo cizí všimne, že se tu jí stabilně dobře. Hodnotí se nejen kvalita jídla, ale i prostředí a obsluha. Pak to má největší vliv hlavně na personál, je to pro ně potěšitelnou zpětnou vazbou,“ dodává Tuhovčák. Ostatně na serveru Tripadvisor, podle kterého se orientují především turisté, má úctyhodných 91 procent.

Ravioly jsou v podstatě taštičky, které lze naplnit čímkoliv. Nám šéfkuchař Tomáš Mykytyn ukázal variantu s ricottou a sušeným rajčetem.

„Doma můžete použít i pláty na lasagne, ale my si těsto připravujeme sami. Zhruba na 100 gramů mouky použijete jedno vajíčko, to je vše,“ popisuje šéfkuchař. Pokud nemáte doma strojek na těstoviny, vyválejte ho ručně zhruba na tloušťku jednoho milimetru. „Přes těsto musí být vidět ruka,“ upřesňuje Mykytyn.

Pak stačí těsto nakrájet na čtverce a naplnit. Na čtyři porce rozmixujete jednu ricottu a 100 gramů sušených rajčat, osolíte a opepříte. Lžičkou pokladete na naporcované těsto, které “složíte“ a dobře uzavřete.

Ve vroucí vodě jsou ravioly hotové za tři čtyři minutky. „Důležité je, aby voda nepřestávala intenzivně vřít, jinak ty těstoviny budou oslizlé,“ upozorňuje Mykytyn.

Mezitím si na pánvi rozehřejte trochu vývaru přidejte kostičku másla a nastrouhaný parmezán. Až budou ravioly hotové, přidejte je na pánev a vmíchejte k nim nasekanou bazalku, piniové oříšky, tmavé olivy a spařená oloupaná a vyjadřincovaná rajčata.

„Teď v létě se dají koupi i dobrá česká rajčata a v nákladu vás podobné jídlo vyjde na dvacku,“ počítá šéfkuchař. A rajčata také není třeba kupovat sušená. Podle něj stačí je naskládat do trouby na plech na čtyři hodiny na 30 °C. K nim dejte na plech česnek, tymián, pomerančovou kůru, cukr a olivový olej. Jednou za čas otočit, promíchat.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Další z rubriky

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.