Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se provaříte novou Vaňkovou kuchařkou, můžete si otevřít hospodu

Roman Vaněk z Prakulu vydal už druhou kuchařku během jednoho roku. Kromě kuchařských receptů našich babiček tu však najdete "zlato" v podobě základů kuchařské a pekařské technologie. Prostudovat si obě knihy tak znamená osvojit si obsáhlé znalosti o české a moravské kuchyni.
Titulka kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy

Titulka kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy | foto: Prakul.cz

První díl jeho kuchařky Poklady... přinesl třešničky v podobě nejoblíbenějších českých jídel. Podle mého názoru by měla patřit do výbavy každé nevěsty před vstupem do manželství (recenze zde).

Její volné pokračování je ideální pro ty, komu nestačí jen dokonale uvařit svíčkovou, tvarohové knedlíky nebo upéct šťavnatou sekanou. Poslouží každému, kdo se rád pouští do experimentování. Ukáže, jak se vyrábějí domácí párky nebo jitrnice, supluje i nášup pro milovníky domácího chleba či rohlíků.

Co se změnilo

Začněme vnějšími znaky. Na základě negativních ohlasů přidal grafik černé barvy do písma. Minulý díl byl sice velmi elegantní, světlešedé písmo na hladkém papíře však bylo místy k nepřečtení. Kdo zkusil položit si kuchařku pod osvětlení horních skříněk, ví, o čem je řeč.

Proto je radostnou zprávou, že písmo v nové kuchařce je daleko čitelnější, přitom celkovému designu to rozhodně neuškodilo. Podle vyjádření Jana Kobyláka z Prakulu byl ale tento nedostatek odstraněn už ve druhém vydání Pokladů, takže můžete tuto poznámku vynechat. Prostě jsem byl nedočkavý a pořídil jsem si ji hned z první várky.

Nová kuchařka (vpravo) má podstatně lépe čitelné písmo.

Přibyl také rejstřík. To usnadňuje rychlé hledání receptu. Všechny králíky tak máte hned vedle sebe na různý způsob. Pak následuje obsah.

Teď otázka k zamyšlení. Obojí, rejstřík i obsah, jsou na konci knihy. To znamená, že napřed listujete odzadu, hledáte recept v seznamu, teprve pak přejdete na správnou stranu. Nebylo by logičtější postupovat obráceně? Položit knihu na linku, otevřít na seznam receptů a pak pokračovat na vyhledaný recept? To jen ve vztahu ke každodenní práci s knihou. Ale je to jen osobní názor, každý má jiné zvyklosti.

Stejně tak by možná bylo přehlednější seřadit všechny přílohy do samostatné kapitoly. Často se stává, že nechcete vařit kompletní otištěný recept, ale jen si potřebujete osvěžit ingredience třeba na houskové knedlíky. Naštěstí to v knize supluje obsah, takže je nemusíte hledat u konkrétních receptů. Takto to ostatně fungovalo i v minulé knize.

Recepty pro pokročilé

Zatímco první kuchařka obsahovala absolutní základy české kuchyně, ve volném pokračování sáhl redakční tým po specialitách. Hodně se tu špikuje, roluje, nadívá, používají se fáše. Vaněk vychází i z regionálních kuchyní, najdete tu i méně běžné suroviny. Dozvíte se tak, jak na morkovou kost, nastavovanou kaši či krupicové noky.

Jehněčí toč se švestkami

Recept na domácí tlačenku

Vrcholem pro domácí experimentátory je pak zabijačková sekce. Najdete tu vše podstatné - od zabijačkového guláše, přes jitrničky až po ovar. A můžete si ověřit, že i domácí výroba uzenin nemusí být jen nesplnitelným a nereálným masožroutským snem.

Stejně tak budou nadšeni i pekaříci. Mimo sladké klasiky tu totiž najdete i recepty na několik druhů domácího chleba a housek.

Vývary jako z laboratoře

Mezi nejdůležitější kapitoly patří ta úplně první, věnovaná vývarům. Ostatně i Roman Vaněk v předmluvě upozorňuje, že ji záměrně umístil hned na začátek knihy právě proto, že je často v kuchařkách umísťována někam dozadu a neprávem. Protože vývarem správný kuchař začíná a tvoří nejdůležitější součást přípravy pokrmu.

Až si ale budete chtít "poležet" ve vývarech, nelekněte se. Vaněk tu zpracoval takřka laboratorní postupy, o nich se domnívám, že se tak pečlivě v praxi nedodržují. Nicméně i on sám tvrdí, že nějaký vývar je lepší než žádný vývar. Takže zkuste si je prostudovat a sami pro sebe si určit, co je pro vás z této kapitoly důležité.

Díky jeho přetechnizovanému a velmi podrobnému postupu si lehce můžete odvodit, co dělá a proč to tak dělá. On i jeho kuchařský tým. A začátečníkům to pomůže zorientovat se v množství jednotlivých ingrediencí.

Má to cenu kupovat?

Kuchařka je samostatným dílem, které v kuchyni rozhodně obstojí. Osobně bych ji ale doporučoval do páru s Poklady, škála receptů se doplňuje (Vaněk to ostatně lišácky naznačuje tím, že za obsahem na konci knihy ukáže kompletní obsah předchozích Pokladů).

Zpracování, tisk a fotografie (často s podrobnými postupy) jsou "prakulácky" excelentní, díky kuchařskému týmu, který na knize spolupracoval, máte jistotu, že jsou všechny recepty uvařené, vyzkoušené a vyladěné. Takže sázka na kvalitu a spolehlivost.

Postup na výrobu indiánků

Tato kniha je ideální pro milovníky české kuchyně, kdo už se provařil minulým dílem, získá s novou kuchařkou další výkonnostní pásek. A spektrum receptur, se kterým už by se nemusel bát si otevřít tradiční českou hospodu. A do Vánoc by se měla objevit, stejně jako i u Pokladů, elektronická verze. V Prakulu se teď možná nevaří, ale pilně programuje.

Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, 200 receptů, 500 fotografií, 224 stran, 349 Kč.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025