Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když se provaříte novou Vaňkovou kuchařkou, můžete si otevřít hospodu

Roman Vaněk z Prakulu vydal už druhou kuchařku během jednoho roku. Kromě kuchařských receptů našich babiček tu však najdete "zlato" v podobě základů kuchařské a pekařské technologie. Prostudovat si obě knihy tak znamená osvojit si obsáhlé znalosti o české a moravské kuchyni.
Titulka kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy

Titulka kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy | foto: Prakul.cz

První díl jeho kuchařky Poklady... přinesl třešničky v podobě nejoblíbenějších českých jídel. Podle mého názoru by měla patřit do výbavy každé nevěsty před vstupem do manželství (recenze zde).

Její volné pokračování je ideální pro ty, komu nestačí jen dokonale uvařit svíčkovou, tvarohové knedlíky nebo upéct šťavnatou sekanou. Poslouží každému, kdo se rád pouští do experimentování. Ukáže, jak se vyrábějí domácí párky nebo jitrnice, supluje i nášup pro milovníky domácího chleba či rohlíků.

Co se změnilo

Začněme vnějšími znaky. Na základě negativních ohlasů přidal grafik černé barvy do písma. Minulý díl byl sice velmi elegantní, světlešedé písmo na hladkém papíře však bylo místy k nepřečtení. Kdo zkusil položit si kuchařku pod osvětlení horních skříněk, ví, o čem je řeč.

Proto je radostnou zprávou, že písmo v nové kuchařce je daleko čitelnější, přitom celkovému designu to rozhodně neuškodilo. Podle vyjádření Jana Kobyláka z Prakulu byl ale tento nedostatek odstraněn už ve druhém vydání Pokladů, takže můžete tuto poznámku vynechat. Prostě jsem byl nedočkavý a pořídil jsem si ji hned z první várky.

Nová kuchařka (vpravo) má podstatně lépe čitelné písmo.

Přibyl také rejstřík. To usnadňuje rychlé hledání receptu. Všechny králíky tak máte hned vedle sebe na různý způsob. Pak následuje obsah.

Teď otázka k zamyšlení. Obojí, rejstřík i obsah, jsou na konci knihy. To znamená, že napřed listujete odzadu, hledáte recept v seznamu, teprve pak přejdete na správnou stranu. Nebylo by logičtější postupovat obráceně? Položit knihu na linku, otevřít na seznam receptů a pak pokračovat na vyhledaný recept? To jen ve vztahu ke každodenní práci s knihou. Ale je to jen osobní názor, každý má jiné zvyklosti.

Stejně tak by možná bylo přehlednější seřadit všechny přílohy do samostatné kapitoly. Často se stává, že nechcete vařit kompletní otištěný recept, ale jen si potřebujete osvěžit ingredience třeba na houskové knedlíky. Naštěstí to v knize supluje obsah, takže je nemusíte hledat u konkrétních receptů. Takto to ostatně fungovalo i v minulé knize.

Recepty pro pokročilé

Zatímco první kuchařka obsahovala absolutní základy české kuchyně, ve volném pokračování sáhl redakční tým po specialitách. Hodně se tu špikuje, roluje, nadívá, používají se fáše. Vaněk vychází i z regionálních kuchyní, najdete tu i méně běžné suroviny. Dozvíte se tak, jak na morkovou kost, nastavovanou kaši či krupicové noky.

Jehněčí toč se švestkami

Recept na domácí tlačenku

Vrcholem pro domácí experimentátory je pak zabijačková sekce. Najdete tu vše podstatné - od zabijačkového guláše, přes jitrničky až po ovar. A můžete si ověřit, že i domácí výroba uzenin nemusí být jen nesplnitelným a nereálným masožroutským snem.

Stejně tak budou nadšeni i pekaříci. Mimo sladké klasiky tu totiž najdete i recepty na několik druhů domácího chleba a housek.

Vývary jako z laboratoře

Mezi nejdůležitější kapitoly patří ta úplně první, věnovaná vývarům. Ostatně i Roman Vaněk v předmluvě upozorňuje, že ji záměrně umístil hned na začátek knihy právě proto, že je často v kuchařkách umísťována někam dozadu a neprávem. Protože vývarem správný kuchař začíná a tvoří nejdůležitější součást přípravy pokrmu.

Až si ale budete chtít "poležet" ve vývarech, nelekněte se. Vaněk tu zpracoval takřka laboratorní postupy, o nich se domnívám, že se tak pečlivě v praxi nedodržují. Nicméně i on sám tvrdí, že nějaký vývar je lepší než žádný vývar. Takže zkuste si je prostudovat a sami pro sebe si určit, co je pro vás z této kapitoly důležité.

Díky jeho přetechnizovanému a velmi podrobnému postupu si lehce můžete odvodit, co dělá a proč to tak dělá. On i jeho kuchařský tým. A začátečníkům to pomůže zorientovat se v množství jednotlivých ingrediencí.

Má to cenu kupovat?

Kuchařka je samostatným dílem, které v kuchyni rozhodně obstojí. Osobně bych ji ale doporučoval do páru s Poklady, škála receptů se doplňuje (Vaněk to ostatně lišácky naznačuje tím, že za obsahem na konci knihy ukáže kompletní obsah předchozích Pokladů).

Zpracování, tisk a fotografie (často s podrobnými postupy) jsou "prakulácky" excelentní, díky kuchařskému týmu, který na knize spolupracoval, máte jistotu, že jsou všechny recepty uvařené, vyzkoušené a vyladěné. Takže sázka na kvalitu a spolehlivost.

Postup na výrobu indiánků

Tato kniha je ideální pro milovníky české kuchyně, kdo už se provařil minulým dílem, získá s novou kuchařkou další výkonnostní pásek. A spektrum receptur, se kterým už by se nemusel bát si otevřít tradiční českou hospodu. A do Vánoc by se měla objevit, stejně jako i u Pokladů, elektronická verze. V Prakulu se teď možná nevaří, ale pilně programuje.

Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, 200 receptů, 500 fotografií, 224 stran, 349 Kč.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...