RECENZE: Farmářské recepty od Hany Michopulu nadchnou, až na ty mouchy

Hana Michopulu vydala kuchařku, která ukazuje, jak využít sezonní suroviny nakoupené na farmářských trzích. Je na trhu první, to ji staví do citlivé pozice: je výborná, ale příště by mohla být ještě lepší.
Zimní salát z jablek, špeku a sýra

Zimní salát z jablek, špeku a sýra | foto: Marek Kučera

Michopulu vydala kuchařku, která tu ještě nebyla. Snaží se na české stoly "vyždímat" z produktů z farmářských trhů co nejvíc. Nakročeno má dobře, ale mohla ještě přitlačit. Na talíře kromě mangoldu nebo švestek nabízí i třeba konzervovaná rajčata, parmezán nebo lososa, tím mírně překračuje hranice.

Není se co divit, proč zrovna kuchařka podobného typu. Michopulu využívá fenoménu, který sama založila: farmářských trhů. Vychází ze své novinářské zkušenosti vedení časopisů o jídle a svých kuchařských ambicí, a to vše propojila s osobní zkušeností z organizování farmářských trhů.

Hana Michopulu

Knihu jsme otestovali a přes veškerou chválu za nápad musíme vytknout i několik drobných nedostatků či spíše nedotažeností.

Začíná se podzimem

Farmářské trhy nabízejí širokou škálu domácí zeleniny a ovoce, které Michopulu umí většinou velmi dobře využít. Přesto by někde mohla být daleko důslednější. Proč používá konzervovaná rajčata? Vím, že je kuchařka podzimně-zimní a že tyhle rudé šťavnaté plody právě nedozrávají, proč ale nezařadit recepty s rajčaty až do jarně-letní kuchařky, která určitě vznikne?

Kuchařka z trhů

Kniha Hany Michopulu: Recepty z farmářského trhu

Hana Michopulu přesně vystihla, co si každý milovník farmářských trhů přihodí do košíku společně k ořechům a jablkům: kuchařku, která mu ukáže, jak z nákupu připravit lahůdky pro celou rodinu.

Kuchařka navíc vyšla v polovině září. Škoda, většina farmářských trhů zavřela brány na konci října, na pulty knihkupců se tak mohla dostat o nějaký ten pátek dřív, aby si ji čtenáři více užili.

Zklamáním byla kapitola "bílá a černá ředkev", která obsahuje jen úvodník, ale žádné konkrétní recepty.

Když zůstanu u výhrad, vyčetla bych autorce časté využití parmezánu. Copak ve stáncích nenajdeme český sýr, který by šel do jídel přidat? Vadí mi také přílišné zastoupení lososa. Raději bych v receptech potkala sivena, pstruha, štiku nebo kapra.

Chybí mi také recepty s větším využitím bylinek. Vždyť i teď, na začátku listopadu, je mám ještě v dobré kondici za oknem. A farmáři jistě také všechny neotrhali. Ale snad se jich s ostatními čtenáři dočkám v dalším díle.

Sezonu respektuje u ovoce

Autorka sezonu respektuje hlavně u ovoce. Jablka, hrušky, švestky, prostě pravé dary podzimu. Z nich vaří dezerty, které v plískanicích zahřejí.

V kuchařce mě okouzlila kapitola dýně. Kulaté oranžové krásky plněné mletým masem, podávané jako zmrzlina nebo dýňové polévky, to jsou skvělé varianty pro podzimní večery. Přínosné jsou také rady "jak na to", třeba při přípravě luštěnin. Vyvarujete se tak zbytečných omylů nebo ne zcela chutných pokusů.

Pantzarosalata

Italská čočková polévka

Na jedničku jsou i tipy, jak skladovat mrkev, jak pracovat s její chutí a s jakým masem a kořením ji kombinovat.

Dva recepty na osmi stránkách

Za velmi povedenou považuju kapitolu řepa, švestky a mangold, který si na českých stolech znovu dobývá své postavení. Za pozornost stojí i recepty s vlašskými ořechy, které k prvním měsícům školního roku rozhodně patří.

Naopak kapitola brambory nebyla podle mého gusta. Z nich šlo rozhodně "vymáčknout" víc. Stejně jako oddíl celer - osm stran, ale jen dva recepty. Další listy tvoří už jen fotky nebo obsah kapitoly.

Graficky povedené

Nakladatelství Zpátky domů si na grafické úpravě knížky dalo záležet, stejně jako na fotkách, z nichž přímo voní domácí kuchyně. Zároveň z nich ale cítíte podzim a tvrdou práci zemědělců, kteří už dva roky do našich kuchyní protlačují svoje výpěstky.

Michopulu v úvodu receptu na Kapustový hrnec líčí, že váhala, zda tak jednoduchý recept do knihy vůbec zařazovat. Musím ale podotknout, že to byl jeden z receptů, který mě opravdu zaujal.

Husí sádlo, mák a švestky boduje

Z některých receptů až příliš čiší řecký, arabský nebo rakouský vliv. Uvítala bych spíše oprášení starých českých poctivých receptů. Baví mě moderní podoby klasických domácích surovin, třeba máku, švestek a husího sádla, nakombinované společně v muffinech. Už se těším, až je vyzkouším. Stejně tak dušenou mrkev s vepřovým ramínkem, které jsem si u řezníka už předběžně objednala.

Zatím jsem z kuchařky vyzkoušela koláč z řepy, který krátce po upečení strávníky příliš neokouzlil (pochutnávali si spíše na krému z lískových oříšků na povrchu), druhý den po rozležení ale už chutnal lépe. Minus bych ale dala tomu, že v receptu ale není uvedeno, jakou mouku použít.

Zkusila jsem i dýňovou polévku, tentokrát ve variaci s bílým vínem. Doplnila jsem ji krutonky a chutnala opravdu báječně.

Originál koláče podle Hany Michopulu

Koláč z řepy, jak se povedl nám

Jako lehčí večeři jsem servírovala zimní salát z jablek, špeku a sýra. Líbilo se mi, že ovčí sýr si opravdu přinesu z košíku z trhu, stejně tak polníček. Na fotografii je ale slanina vyškvařená, zatímco v receptu o tomto kroku není ani slovo.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...