Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RECENZE: Farmářské recepty od Hany Michopulu nadchnou, až na ty mouchy

Hana Michopulu vydala kuchařku, která ukazuje, jak využít sezonní suroviny nakoupené na farmářských trzích. Je na trhu první, to ji staví do citlivé pozice: je výborná, ale příště by mohla být ještě lepší.
Zimní salát z jablek, špeku a sýra

Zimní salát z jablek, špeku a sýra | foto: Marek Kučera

Michopulu vydala kuchařku, která tu ještě nebyla. Snaží se na české stoly "vyždímat" z produktů z farmářských trhů co nejvíc. Nakročeno má dobře, ale mohla ještě přitlačit. Na talíře kromě mangoldu nebo švestek nabízí i třeba konzervovaná rajčata, parmezán nebo lososa, tím mírně překračuje hranice.

Není se co divit, proč zrovna kuchařka podobného typu. Michopulu využívá fenoménu, který sama založila: farmářských trhů. Vychází ze své novinářské zkušenosti vedení časopisů o jídle a svých kuchařských ambicí, a to vše propojila s osobní zkušeností z organizování farmářských trhů.

Hana Michopulu

Knihu jsme otestovali a přes veškerou chválu za nápad musíme vytknout i několik drobných nedostatků či spíše nedotažeností.

Začíná se podzimem

Farmářské trhy nabízejí širokou škálu domácí zeleniny a ovoce, které Michopulu umí většinou velmi dobře využít. Přesto by někde mohla být daleko důslednější. Proč používá konzervovaná rajčata? Vím, že je kuchařka podzimně-zimní a že tyhle rudé šťavnaté plody právě nedozrávají, proč ale nezařadit recepty s rajčaty až do jarně-letní kuchařky, která určitě vznikne?

Kuchařka z trhů

Kniha Hany Michopulu: Recepty z farmářského trhu

Hana Michopulu přesně vystihla, co si každý milovník farmářských trhů přihodí do košíku společně k ořechům a jablkům: kuchařku, která mu ukáže, jak z nákupu připravit lahůdky pro celou rodinu.

Kuchařka navíc vyšla v polovině září. Škoda, většina farmářských trhů zavřela brány na konci října, na pulty knihkupců se tak mohla dostat o nějaký ten pátek dřív, aby si ji čtenáři více užili.

Zklamáním byla kapitola "bílá a černá ředkev", která obsahuje jen úvodník, ale žádné konkrétní recepty.

Když zůstanu u výhrad, vyčetla bych autorce časté využití parmezánu. Copak ve stáncích nenajdeme český sýr, který by šel do jídel přidat? Vadí mi také přílišné zastoupení lososa. Raději bych v receptech potkala sivena, pstruha, štiku nebo kapra.

Chybí mi také recepty s větším využitím bylinek. Vždyť i teď, na začátku listopadu, je mám ještě v dobré kondici za oknem. A farmáři jistě také všechny neotrhali. Ale snad se jich s ostatními čtenáři dočkám v dalším díle.

Sezonu respektuje u ovoce

Autorka sezonu respektuje hlavně u ovoce. Jablka, hrušky, švestky, prostě pravé dary podzimu. Z nich vaří dezerty, které v plískanicích zahřejí.

V kuchařce mě okouzlila kapitola dýně. Kulaté oranžové krásky plněné mletým masem, podávané jako zmrzlina nebo dýňové polévky, to jsou skvělé varianty pro podzimní večery. Přínosné jsou také rady "jak na to", třeba při přípravě luštěnin. Vyvarujete se tak zbytečných omylů nebo ne zcela chutných pokusů.

Pantzarosalata

Italská čočková polévka

Na jedničku jsou i tipy, jak skladovat mrkev, jak pracovat s její chutí a s jakým masem a kořením ji kombinovat.

Dva recepty na osmi stránkách

Za velmi povedenou považuju kapitolu řepa, švestky a mangold, který si na českých stolech znovu dobývá své postavení. Za pozornost stojí i recepty s vlašskými ořechy, které k prvním měsícům školního roku rozhodně patří.

Naopak kapitola brambory nebyla podle mého gusta. Z nich šlo rozhodně "vymáčknout" víc. Stejně jako oddíl celer - osm stran, ale jen dva recepty. Další listy tvoří už jen fotky nebo obsah kapitoly.

Graficky povedené

Nakladatelství Zpátky domů si na grafické úpravě knížky dalo záležet, stejně jako na fotkách, z nichž přímo voní domácí kuchyně. Zároveň z nich ale cítíte podzim a tvrdou práci zemědělců, kteří už dva roky do našich kuchyní protlačují svoje výpěstky.

Michopulu v úvodu receptu na Kapustový hrnec líčí, že váhala, zda tak jednoduchý recept do knihy vůbec zařazovat. Musím ale podotknout, že to byl jeden z receptů, který mě opravdu zaujal.

Husí sádlo, mák a švestky boduje

Z některých receptů až příliš čiší řecký, arabský nebo rakouský vliv. Uvítala bych spíše oprášení starých českých poctivých receptů. Baví mě moderní podoby klasických domácích surovin, třeba máku, švestek a husího sádla, nakombinované společně v muffinech. Už se těším, až je vyzkouším. Stejně tak dušenou mrkev s vepřovým ramínkem, které jsem si u řezníka už předběžně objednala.

Zatím jsem z kuchařky vyzkoušela koláč z řepy, který krátce po upečení strávníky příliš neokouzlil (pochutnávali si spíše na krému z lískových oříšků na povrchu), druhý den po rozležení ale už chutnal lépe. Minus bych ale dala tomu, že v receptu ale není uvedeno, jakou mouku použít.

Zkusila jsem i dýňovou polévku, tentokrát ve variaci s bílým vínem. Doplnila jsem ji krutonky a chutnala opravdu báječně.

Originál koláče podle Hany Michopulu

Koláč z řepy, jak se povedl nám

Jako lehčí večeři jsem servírovala zimní salát z jablek, špeku a sýra. Líbilo se mi, že ovčí sýr si opravdu přinesu z košíku z trhu, stejně tak polníček. Na fotografii je ale slanina vyškvařená, zatímco v receptu o tomto kroku není ani slovo.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...