Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Narozeninový dort pro žloutenkáře podle Pohlreichovy maminky

  1:13aktualizováno  1:13
Krásně vlhké těsto s přídavkem jablek, pikantní ovocný džem, maliny a dietní domácí krém, který vymyslela maminka Zdeňka Pohlreicha, když si její desetiletý syn přivezl z pionýrského tábora žloutenku. Ani tehdy ho nechtěla připravit o narozeninový a vlastně i každonedělní rituál, kdy pekla něco sladkého.

V nedělní podvečer Zdeněk Pohlreich předvede v premiérovém díle pořadu Tak vaří šéf! celé narozeninové menu, jak si ho pamatuje ze svého dětství. Protože oslava narozeni, to má být rituál, na který se nezapomíná. A je jedno, kolik vám je. Chybět nebude ani kuře s úžasnou voňavou nádivkou nebo telecí, ale co je vždycky narozeninovou třešničkou, to je dort.

Nemusí být dokonalý. Pokud je od maminky, je nezapomenutelný. Stejně jako ten „šéfův“, jehož vůni si Zdeněk Pohlreich pamatuje po desítky let. A to aniž by byl podle svých slov zrovna nějak extrémně sentimentální.

I s jaterní dietou se dají v kuchyni dělat divy

Lehký krém téměř před půl stoletím vymyslela Zdeňkova maminka tak, aby dodržela jaterní dietu svého syna a přitom ho nepřipravila o sladkou radost. Kdo by si tohle laskavé maminkovské gesto z dětství nepamatoval celý život.

Fotogalerie

Postup přípravy vám odhaluje úvodní video, z ingrediencí potřebujete jen mléko, trochu cukru, hrubou mouku a kousek másla.

Jablečný korpus je také velmi jednoduchý a výsledek příjemně vláčný. Základem těsta jsou čtyři vajíčka: z bílků ušleháte pevný sníh, do žloutků ve druhé míse zašleháte cukr, oloupaná a nastrouhaná jablka, dětskou krupičku, trošku sody a kakao (přesných rozpočtů se dočkáte v pořadu, nebo je najdete mezi recepty na iprima.cz/tedvarisef).

Korpus upečete v troubě rozpálené na 180 °C, necháte vychladnout, podélně rozkrojíte na dvě poloviny, tu spodní natřete pikantním rybízovým, višňovým nebo malinovým džemem a pokladete malinami, tu vrchní uvařeným maminčiným krémem. Přiklopíte a zbytkem krému potřete celý vršek i strany dortu. Pokladete malinami, dáte vychladit a oslava může začít.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.