Recept na domácí „kinder“ mléčné řezy. Jsou mnohem lepší než ty kupované - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recept na domácí „kinder“ mléčné řezy. Jsou mnohem lepší než ty kupované

  0:06
Díky kvalitnějšímu těstu a poctivému krému bez přísad prodlužujících trvanlivost jsou domácí mléčné řezy mnohem lahodnější i zdravější. Dají sice víc práce než obyčejná bábovka, ale poskytnou vám naprosto exkluzivní chuťový zážitek.
Domácí Kinder mléčný řez

Domácí Kinder mléčný řez | foto: Ing. Jiří Savinec

Na sladkých pochoutkách neujíždějí jen malí caparti, sladkou lahodnou chutí lákají všechny věkové kategorie. Tak proč si jejich mnohem chutnější variantu nepřipravit doma? Ty domácí jsou krásně mechově nadýchané, o poznání vláčnější, voňavější a hlavně bez nejrůznějších éček.

Pracnější cukrařinu určitě zvládnete

Mléčné řezy patří jednoznačně do kategorie těch pracnějších, proto bývají označovány jako "vyšší cukrařina". Přesto se jejich přípravy bát nemusíte. Stačí u každého z kroků dodržet zásadu pozvolného přidávání surovin. Platí to hlavně pro přilévání teplé vody a rozehřátého zchladlého másla do žloutkové pěny.

Po částech přidávejte do našlehané pěny také směs sypkých surovin s hladkou moukou. A podobně postupujte rovněž při vylehčování těsta sněhem vyšlehaným z oddělených syrových bílků. Spěch se nevyplácí ani při přípravě mléčného krému. Práce s želatinovým mlékem musí být naopak velice rychlá. Při pomalejším tempu hrozí, že krémová náplň předčasně ztuhne.

Příprava piškotu krok za krokem

Žloutky ušlehejte s cukrem a do pěny po lžích zašlehejte horkou vodu, poté i tekuté máslo.Smíchejte mouku s kakaem, kypřicím práškem a práškem do perníku a vzniklou sypkou směs stěrkou zvolna zapravte do žloutkové pěny.

Z oddělených žloutků a cukru vyšlehejte hustou pěnu a lžící po malých dávkách přidávejte vodu. Dále zašlehejte opatrně tekuté zchladlé máslo. Do pěny opět po malých dávkách vsypte směs mouky, kakaa, kypřicího prášku a prášku do perníku.

Těsto promíchejte, získá intenzivní čokoládovou barvu. V této fázi do něj stěrkou opět zlehka vmíchejte tuhý sníh vyšlehaný z bílků.Těsto hned rozetřete na velký plech vyložený pečicím papírem a upečte.

Těsto promíchejte, získá intenzivní čokoládovou barvu. Pak do něj stěrkou zlehka vmíchejte tuhý sníh vyšlehaný z 8 bílků, krásně ho vylehčí. Hotové těsto hned rozetřete na opravdu velký plech vyložený pečicím papírem (upečený plát pak rozpůlíte), případně použijte dva menší plechy; každopádně budete ve finále potřebovat dva piškotové pláty těsta. Nadýchaný piškot pečte 12 až 15 minut při 180 °C. Mezitím si podle návodu níže připravte krém.

Upečený piškotový plát překlopte z plechu na rovnou podložku, po vychladnutí jej rozřízněte na stejně velké poloviny.Na jednu polovinu plátu naneste vysokou vrstvu bílého krému a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše.

Upečený piškotový plát překlopte z plechu na rovnou podložku, po vychladnutí rozřízněte na dvě stejně velké poloviny, případně použijte dva pláty ze dvou stejně velkých plechů. Na jeden z plátů naneste vysokou vrstvu bílého mléčného krému a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše.

Náplň přiklopte druhým piškotovým plátem, lehce jej přitlačte a nechte vše v chladu odpočinout. Po zchladnutí potřete povrch vrstvou rozehřáté čokoládové polevy zjemněné kouskem másla.

Krém přiklopte druhým piškotovým plátem, lehce přitlačte a nechte vše v chladu odpočinout, aby náplň dokonale ztuhla. Po zchladnutí potřete povrch piškotu vrstvou rozehřáté čokoládové polevy: stačí ve vodní lázni rozehřát čokoládu, přidat kousek másla a hmotu hladce vymíchat. Zjemnění kouskem másla je důležité, protože čokoláda se díky němu nebude po ztuhnutí lámat a půjde dobře krájet.

Mléčný krém krok za krokem

Ingredience potřebné do mléčného krému.Cukr včetně vanilkového nechte za stálého míchání rozpustit v mléce, které jste předtím přivedli k varu.

Smíchejte pískový cukr s vanilkovým a v rendlíku na plotně přiveďte k varu odměřené množství mléka. Přisypte připravenou směs cukrů a za stálého míchání je nechte rozpustit.

Po odstavení do vlažného mléka po částech vmíchejte nebo zašlehejte nabobtnalou želatinu.Želírující mléko rychle zašlehejte do šlehačky připravené z čerstvé smetany na šlehání.

Po zchladnutí vmíchejte nebo zašlehejte do vlažného mléka po částech želatinu, kterou nechte dopředu nabobtnat v troše vody. Nakonec želírující mléko rychle zašlehejte do šlehačky připravené z čerstvé smetany na šlehání. Pracujte rychle, aby náplň předčasně neztuhla.

TIP

Titulka Knihovničky receptů 5/2010V aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s lákavým podtitulem Nejlepší domácí řezy III. najdete skutečně vychytané recepty na poctivé domácí moučníky s podrobnými návody krok za krokem. Všechny redakce opravdu ochutnala, protože je fotili během jejich vzniku, takže fotografiím i receptům lze opravdu věřit. Kromě řezů vyobrazených na titulní straně časopisu v něm najdete i další recepty domácích verzí oblíbených dětských delikates.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025