Domácí Kinder mléčný řez

Domácí Kinder mléčný řez | foto: Ing. Jiří Savinec

Recept na domácí „kinder“ mléčné řezy. Jsou mnohem lepší než ty kupované

  • 88
Díky kvalitnějšímu těstu a poctivému krému bez přísad prodlužujících trvanlivost jsou domácí mléčné řezy mnohem lahodnější i zdravější. Dají sice víc práce než obyčejná bábovka, ale poskytnou vám naprosto exkluzivní chuťový zážitek.

Na sladkých pochoutkách neujíždějí jen malí caparti, sladkou lahodnou chutí lákají všechny věkové kategorie. Tak proč si jejich mnohem chutnější variantu nepřipravit doma? Ty domácí jsou krásně mechově nadýchané, o poznání vláčnější, voňavější a hlavně bez nejrůznějších éček.

Pracnější cukrařinu určitě zvládnete

Mléčné řezy patří jednoznačně do kategorie těch pracnějších, proto bývají označovány jako "vyšší cukrařina". Přesto se jejich přípravy bát nemusíte. Stačí u každého z kroků dodržet zásadu pozvolného přidávání surovin. Platí to hlavně pro přilévání teplé vody a rozehřátého zchladlého másla do žloutkové pěny.

Po částech přidávejte do našlehané pěny také směs sypkých surovin s hladkou moukou. A podobně postupujte rovněž při vylehčování těsta sněhem vyšlehaným z oddělených syrových bílků. Spěch se nevyplácí ani při přípravě mléčného krému. Práce s želatinovým mlékem musí být naopak velice rychlá. Při pomalejším tempu hrozí, že krémová náplň předčasně ztuhne.

Příprava piškotu krok za krokem

Žloutky ušlehejte s cukrem a do pěny po lžích zašlehejte horkou vodu, poté i tekuté máslo.Smíchejte mouku s kakaem, kypřicím práškem a práškem do perníku a vzniklou sypkou směs stěrkou zvolna zapravte do žloutkové pěny.

Z oddělených žloutků a cukru vyšlehejte hustou pěnu a lžící po malých dávkách přidávejte vodu. Dále zašlehejte opatrně tekuté zchladlé máslo. Do pěny opět po malých dávkách vsypte směs mouky, kakaa, kypřicího prášku a prášku do perníku.

Těsto promíchejte, získá intenzivní čokoládovou barvu. V této fázi do něj stěrkou opět zlehka vmíchejte tuhý sníh vyšlehaný z bílků.Těsto hned rozetřete na velký plech vyložený pečicím papírem a upečte.

Těsto promíchejte, získá intenzivní čokoládovou barvu. Pak do něj stěrkou zlehka vmíchejte tuhý sníh vyšlehaný z 8 bílků, krásně ho vylehčí. Hotové těsto hned rozetřete na opravdu velký plech vyložený pečicím papírem (upečený plát pak rozpůlíte), případně použijte dva menší plechy; každopádně budete ve finále potřebovat dva piškotové pláty těsta. Nadýchaný piškot pečte 12 až 15 minut při 180 °C. Mezitím si podle návodu níže připravte krém.

Upečený piškotový plát překlopte z plechu na rovnou podložku, po vychladnutí jej rozřízněte na stejně velké poloviny.Na jednu polovinu plátu naneste vysokou vrstvu bílého krému a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše.

Upečený piškotový plát překlopte z plechu na rovnou podložku, po vychladnutí rozřízněte na dvě stejně velké poloviny, případně použijte dva pláty ze dvou stejně velkých plechů. Na jeden z plátů naneste vysokou vrstvu bílého mléčného krému a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše.

Náplň přiklopte druhým piškotovým plátem, lehce jej přitlačte a nechte vše v chladu odpočinout. Po zchladnutí potřete povrch vrstvou rozehřáté čokoládové polevy zjemněné kouskem másla.

Krém přiklopte druhým piškotovým plátem, lehce přitlačte a nechte vše v chladu odpočinout, aby náplň dokonale ztuhla. Po zchladnutí potřete povrch piškotu vrstvou rozehřáté čokoládové polevy: stačí ve vodní lázni rozehřát čokoládu, přidat kousek másla a hmotu hladce vymíchat. Zjemnění kouskem másla je důležité, protože čokoláda se díky němu nebude po ztuhnutí lámat a půjde dobře krájet.

Mléčný krém krok za krokem

Ingredience potřebné do mléčného krému.Cukr včetně vanilkového nechte za stálého míchání rozpustit v mléce, které jste předtím přivedli k varu.

Smíchejte pískový cukr s vanilkovým a v rendlíku na plotně přiveďte k varu odměřené množství mléka. Přisypte připravenou směs cukrů a za stálého míchání je nechte rozpustit.

Po odstavení do vlažného mléka po částech vmíchejte nebo zašlehejte nabobtnalou želatinu.Želírující mléko rychle zašlehejte do šlehačky připravené z čerstvé smetany na šlehání.

Po zchladnutí vmíchejte nebo zašlehejte do vlažného mléka po částech želatinu, kterou nechte dopředu nabobtnat v troše vody. Nakonec želírující mléko rychle zašlehejte do šlehačky připravené z čerstvé smetany na šlehání. Pracujte rychle, aby náplň předčasně neztuhla.

TIP

Titulka Knihovničky receptů 5/2010V aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s lákavým podtitulem Nejlepší domácí řezy III. najdete skutečně vychytané recepty na poctivé domácí moučníky s podrobnými návody krok za krokem. Všechny redakce opravdu ochutnala, protože je fotili během jejich vzniku, takže fotografiím i receptům lze opravdu věřit. Kromě řezů vyobrazených na titulní straně časopisu v něm najdete i další recepty domácích verzí oblíbených dětských delikates.