Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Medovník zvládnete upéct domácí. Podle vyzkoušeného receptu panímámy

aktualizováno 
Pláty provoněné medem a spojené jemným krémem většinu z nás dostávají doslova do kolen. Proč si tedy neupéct vlastní, domácí? Navíc ušetříte, protože máslo lze v případě těsta nahradit sádlem. Medovník je pak dokonce ještě vláčnější.

Místo mazance klidně upečte medovník. | foto: www.e-knihovnicka.cz

S čím ovšem musíte při přípravě medovníku počítat, je fakt, že ho nepřipravíte ze dne na den. Alespoň trochu odležet se má jak těsto na pláty připomínající oplatky, tak upečené pláty, které potřebují nechat do druhého dne vydýchat. A jakmile je namažete krémem a složíte z nich korpus, měli byste ho nechat v chladu rozležet alespoň dva dny. A pak teprve dort dozdobit.

Medovník krok za krokem

I proto má výhodu použití sádla místo másla. Má totiž ve srovnání s máslem jednu výbornou vlastnost – je to čistý živočišný tuk, zatímco máslo je mléčný produkt, který obsahuje značný podíl vody a je méně trvanlivý. Sádlo tedy máslo v tomto druhu pečiva spolehlivě zastoupí. Rozhodně se ale nesnažte nahradit dobře vyškvařené vepřové sádlo v základní receptuře jinými druhy tuků.

Boky hotového medovníku můžete ozdobit třeba strouhaným perníkem a povrch čokoládovými hoblinami. Použít lze i práškové kakao sypané dekorativně přes šablonu nebo mleté či na jemno nasekané ořechy. Případně ze zbytků těsta upečte menší plát, zchladlý rozdrťte a drobečky dort posypte.

Sváteční medovník od panímámy krok za krokem

Potřebné ingredience: 500 g hladké mouky, 1 lžíce jedlé sody, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce tekutého medu, 60 g sádla a 4 lžíce mléka. Na základní krém budete potřebovat 1 plechovku kondenzovaného proslazeného mléka (Salko) - případně si rovnou kupte mléko zkaramelizované - a 250 g másla. Na obarvení krému a dozdobení dortu kakaový prášek, čokoládové hobliny (čokoláda na vaření), strouhaný perník a ořechy.

Mouku promíchejte se sodou a cukrem, přidejte vejce, med, rozehřáté sádlo, mléko, vše promíchejte a nejlépe v hnětači vypracujte vláčné těsto.

Po krátkém odpočinutí těsto rozdělte na 8 dílů, každý na pomoučeném válu rozválejte na tenký plát a dortovou formou o průměru 24 cm z něj vypíchněte kruhový plát. Pláty upečte na plechu vyloženém pečicím papírem (po dvou) v troubě vyhřáté na 160 °C. Pak je nechte vychladnout a nechte je vyrovnané na sobě - a především na rovné podložce, aby byly rovné - do druhého dne vydýchat.

Jak na přípravu lahodného krému

Plechovku s proslazovaným mlékem vařte dvě hodiny v hrnci s vodou (pokud jste si nekupili již mléko zkaramelizované) a po zchladnutí zkaramelizovaný obsah postupně zašlehejte do másla vypracovaného šlehačem doběla.

Polovinu krému obarvěte kakaem, pak sedm plátů oběma druhy krému střídavě potírejte a skládejte na sebe. Vrchním nenamazaným - tedy osmým plátem - korpus zakryjte. Sestavený dort nechte zatížený prkénkem v chladu odležet (ideálně dva dny), povrch a boky pak potřete zbylým krémem a dozdobte.

Tento a další vyzkoušené recepty najdete v dubnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

V tomto složená nás čeští musheři od 24. ledna reprezentují v Kanadě na MS...
VIDEO: Čeští musheři zabojují se svými psy o medaile na MS v Kanadě

Od zítřka až do 1. února měří světová musherská špička své síly na MS v kolébce mushingu, kanadské rezervaci Haliburton Forest. Češi tu mají tři želízka v...  celý článek

Liberecká zoo bude hostit mezinárodní konferenci zaměřenou na stravování...
Nejvíc peněz prožerou lachtani a zoborožci, experti proberou jídelníček

Zoo v Liberci bude hostit mezinárodní konferenci zaměřenou na stravování zvířat. Zúčastní se jí 130 odborníků z veterinárních fakult univerzit, veterináři či...  celý článek

Univerzální kuchařský nůž
Takto by měl vypadat nůž, který už nikdy nebudete muset ostřit

V květnu se začne prodávat kuchyňský nůž, na jehož vývoji se podíleli vědci z NASA. Měl by být daleko tvrdší než ty nejlepší nože a přitom slitina není křehká,...  celý článek

Do kukaně se vkládá falešné vejce ze sádry nebo porcelánu - pokladek. Slepice...
Sedm rad malochovatelům slepic, jak se vyhnout nákaze ptačí chřipkou

Přes víkend musel být uzavřen další malochov drůbeže, tentokrát na Přerovsku, kde uhynulo 35 slepic a další vykazovaly příznaky typické pro ptačí chřipku. Jak...  celý článek

Pohlreich versus fritovací hrnce kempu v Pasohlávkách
Bizarní hospoda v moravském kempu, kde si dáte i opečené kousky chleba

Osazenstvo hospody U Tlusťocha v kempu v moravských Pasohlávkách šéfa absolutně odzbrojí. Jak jídelníčkem na hranici hazardu s lidským zdravím, tak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.