Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Medovník zvládnete upéct domácí. Podle vyzkoušeného receptu panímámy

aktualizováno 
Pláty provoněné medem a spojené jemným krémem většinu z nás dostávají doslova do kolen. Proč si tedy neupéct vlastní, domácí? Navíc ušetříte, protože máslo lze v případě těsta nahradit sádlem. Medovník je pak dokonce ještě vláčnější.

Místo mazance klidně upečte medovník. | foto: www.e-knihovnicka.cz

S čím ovšem musíte při přípravě medovníku počítat, je fakt, že ho nepřipravíte ze dne na den. Alespoň trochu odležet se má jak těsto na pláty připomínající oplatky, tak upečené pláty, které potřebují nechat do druhého dne vydýchat. A jakmile je namažete krémem a složíte z nich korpus, měli byste ho nechat v chladu rozležet alespoň dva dny. A pak teprve dort dozdobit.

Medovník krok za krokem

I proto má výhodu použití sádla místo másla. Má totiž ve srovnání s máslem jednu výbornou vlastnost – je to čistý živočišný tuk, zatímco máslo je mléčný produkt, který obsahuje značný podíl vody a je méně trvanlivý. Sádlo tedy máslo v tomto druhu pečiva spolehlivě zastoupí. Rozhodně se ale nesnažte nahradit dobře vyškvařené vepřové sádlo v základní receptuře jinými druhy tuků.

Boky hotového medovníku můžete ozdobit třeba strouhaným perníkem a povrch čokoládovými hoblinami. Použít lze i práškové kakao sypané dekorativně přes šablonu nebo mleté či na jemno nasekané ořechy. Případně ze zbytků těsta upečte menší plát, zchladlý rozdrťte a drobečky dort posypte.

Sváteční medovník od panímámy krok za krokem

Potřebné ingredience: 500 g hladké mouky, 1 lžíce jedlé sody, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce tekutého medu, 60 g sádla a 4 lžíce mléka. Na základní krém budete potřebovat 1 plechovku kondenzovaného proslazeného mléka (Salko) - případně si rovnou kupte mléko zkaramelizované - a 250 g másla. Na obarvení krému a dozdobení dortu kakaový prášek, čokoládové hobliny (čokoláda na vaření), strouhaný perník a ořechy.

Mouku promíchejte se sodou a cukrem, přidejte vejce, med, rozehřáté sádlo, mléko, vše promíchejte a nejlépe v hnětači vypracujte vláčné těsto.

Po krátkém odpočinutí těsto rozdělte na 8 dílů, každý na pomoučeném válu rozválejte na tenký plát a dortovou formou o průměru 24 cm z něj vypíchněte kruhový plát. Pláty upečte na plechu vyloženém pečicím papírem (po dvou) v troubě vyhřáté na 160 °C. Pak je nechte vychladnout a nechte je vyrovnané na sobě - a především na rovné podložce, aby byly rovné - do druhého dne vydýchat.

Jak na přípravu lahodného krému

Plechovku s proslazovaným mlékem vařte dvě hodiny v hrnci s vodou (pokud jste si nekupili již mléko zkaramelizované) a po zchladnutí zkaramelizovaný obsah postupně zašlehejte do másla vypracovaného šlehačem doběla.

Polovinu krému obarvěte kakaem, pak sedm plátů oběma druhy krému střídavě potírejte a skládejte na sebe. Vrchním nenamazaným - tedy osmým plátem - korpus zakryjte. Sestavený dort nechte zatížený prkénkem v chladu odležet (ideálně dva dny), povrch a boky pak potřete zbylým krémem a dozdobte.

Tento a další vyzkoušené recepty najdete v dubnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.