Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Medovník zvládnete upéct domácí. Podle vyzkoušeného receptu panímámy

aktualizováno 
Pláty provoněné medem a spojené jemným krémem většinu z nás dostávají doslova do kolen. Proč si tedy neupéct vlastní, domácí? Navíc ušetříte, protože máslo lze v případě těsta nahradit sádlem. Medovník je pak dokonce ještě vláčnější.

Místo mazance klidně upečte medovník. | foto: www.e-knihovnicka.cz

S čím ovšem musíte při přípravě medovníku počítat, je fakt, že ho nepřipravíte ze dne na den. Alespoň trochu odležet se má jak těsto na pláty připomínající oplatky, tak upečené pláty, které potřebují nechat do druhého dne vydýchat. A jakmile je namažete krémem a složíte z nich korpus, měli byste ho nechat v chladu rozležet alespoň dva dny. A pak teprve dort dozdobit.

Medovník krok za krokem

I proto má výhodu použití sádla místo másla. Má totiž ve srovnání s máslem jednu výbornou vlastnost – je to čistý živočišný tuk, zatímco máslo je mléčný produkt, který obsahuje značný podíl vody a je méně trvanlivý. Sádlo tedy máslo v tomto druhu pečiva spolehlivě zastoupí. Rozhodně se ale nesnažte nahradit dobře vyškvařené vepřové sádlo v základní receptuře jinými druhy tuků.

Boky hotového medovníku můžete ozdobit třeba strouhaným perníkem a povrch čokoládovými hoblinami. Použít lze i práškové kakao sypané dekorativně přes šablonu nebo mleté či na jemno nasekané ořechy. Případně ze zbytků těsta upečte menší plát, zchladlý rozdrťte a drobečky dort posypte.

Sváteční medovník od panímámy krok za krokem

Potřebné ingredience: 500 g hladké mouky, 1 lžíce jedlé sody, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce tekutého medu, 60 g sádla a 4 lžíce mléka. Na základní krém budete potřebovat 1 plechovku kondenzovaného proslazeného mléka (Salko) - případně si rovnou kupte mléko zkaramelizované - a 250 g másla. Na obarvení krému a dozdobení dortu kakaový prášek, čokoládové hobliny (čokoláda na vaření), strouhaný perník a ořechy.

Mouku promíchejte se sodou a cukrem, přidejte vejce, med, rozehřáté sádlo, mléko, vše promíchejte a nejlépe v hnětači vypracujte vláčné těsto.

Po krátkém odpočinutí těsto rozdělte na 8 dílů, každý na pomoučeném válu rozválejte na tenký plát a dortovou formou o průměru 24 cm z něj vypíchněte kruhový plát. Pláty upečte na plechu vyloženém pečicím papírem (po dvou) v troubě vyhřáté na 160 °C. Pak je nechte vychladnout a nechte je vyrovnané na sobě - a především na rovné podložce, aby byly rovné - do druhého dne vydýchat.

Jak na přípravu lahodného krému

Plechovku s proslazovaným mlékem vařte dvě hodiny v hrnci s vodou (pokud jste si nekupili již mléko zkaramelizované) a po zchladnutí zkaramelizovaný obsah postupně zašlehejte do másla vypracovaného šlehačem doběla.

Polovinu krému obarvěte kakaem, pak sedm plátů oběma druhy krému střídavě potírejte a skládejte na sebe. Vrchním nenamazaným - tedy osmým plátem - korpus zakryjte. Sestavený dort nechte zatížený prkénkem v chladu odležet (ideálně dva dny), povrch a boky pak potřete zbylým krémem a dozdobte.

Tento a další vyzkoušené recepty najdete v dubnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

V Zahradnictví Tmaň už několikátým rokem nabízejí před vánoci kupujícím možnost...
Odpovězte na otázku a vyhrajte jeden z deseti vánočních stromků

Pokud kupujete stromek dopředu, je důležité postarat se o něj tak, aby neopadal dříve, než ho vůbec začnete zdobit. A když správně odpovíte na otázku, můžete...  celý článek

Candáta s palačinkou ozdobte orestovaným kadeřávkem, koprem a výhonky a...
Vychutnejte si candáta s kapustou. K němu přidejte čabajkovou omáčku

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde přesvědčí i ty nezatvrzelejší odpírače kapusty, že může jít o výbornou pochoutku. Na Playtvak.cz připraví candáta...  celý článek

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.