Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Recept na paštiku jako od babičky. Bez škodlivých éček

aktualizováno 
Dříve se paštiky připravovaly doma naprosto běžně. Kromě výborné chuti a snadné přípravy mají další plus. Narozdíl od těch kupovaných neobsahují žádné umělé konzervanty, stabilizátory, barviva a další přídatné látky.

Paštika může mít celou řadu podob, kdesi na vrcholu popularity stojí delikatesy z husích či kachních jater. Ty nejjemnější se připravovaly z tučných jater speciálně krmených hus už od 18. století a jejich vynález se připisuje štrasburskému šéfkuchaři Jeanu-Pierru Klausovi. Oblíbené jsou i paštiky z divočiny.

Jednoznačně nejpopulárnější je tento pokrm ve Francii, ale původ slova paštika je odvozený od italského "pasta", tedy výrazu pro těsto.

V domácích podmínkách se paštiky v minulosti běžně připravovaly i u nás. Nejen z husích či kachních jater a z divočiny, ale i z obyčejného vepřového. A dokud je nevytlačily ty průmyslově vyráběné, byly velice oblíbené. Stačí na tuto tradici navázat. Když si paštiku zkusíte připravit, zjistíte velice rychle sami, jak je to snadné. A ještě si skvěle pochutnáte.

Recept na rychlou hrubou domácí paštiku

Připravte si 400 g vepřového bůčku, 600 g jater, mletý černý pepř, 2 velké cibule, paštikové koření, sůl podle chuti a 200 g sádla.

Ingredience potřebné na přípravu paštiky Bůček vcelku i játra opepřete, rozložte na pekáč, proložte cibulí a přidejte trochu sádla

Bůček i játra opepřete, rozložte na pekáč, proložte osminkami cibule a přidejte trochu sádla

Bůček i játra vcelku opepřete a rozložte do pekáčku (nesolte je!) spolu s oloupanou cibulí pokrájenou na osminky a přidejte polovinu sádla.

Maso za občasného podlití vodou upečte, průběžně ho přitom obracejteMěkké maso i játra po zchladnutí nahrubo umelte

Za občasného podlití vodou a otočení vše upečte a pak nahrubo umelte

Za občasného podlití vodou a otočení vše upečte, dejte přitom pozor, aby kousky při pečení neosychaly, hlavně játra. Měkoučké maso i játra pak nahrubo umelte, včetně výborného výpeku s kousky pečené cibule.

Nahrubo pomletou směs ochuťte solí a paštikovým kořením, přidejte zbytek sádla a vše promíchejtePaštiku můžete okamžitě podávat, v chladničce vydrží tak čtyři dny

Směs ochuťte solí a paštikovým kořením, přidejte zbytek sádla a vše promíchejte

Přidejte zbytek sádla, dochuťte solí, kořením, pepřem a vše dobře promíchejte. Můžete hned podávat. V ledničce vám takto připravená paštika vydrží zhruba čtyři dny. Případně ji můžete sterilovat v malých skleničkách pod víčkem, zhruba 60 minut na dostatečnou konzervaci bohatě stačí.

Ještě jednodušší variantu přípravy najdete na našem videu.

Paštikové koření speciál

Pokud se do domácí paštiky zamilujete, můžete si připravit i vlastní směs koření. Výborná je směs 1 g skořice, 1 g tymiánu, 2 g sušeného zázvoru, 2 g bobkového listu, 4 g muškátového oříšku, 6 g nového koření a 8 g černého pepře. Nejprve ji vysušte v mírně vyhřáté troubě a pak vše jemně umelte nebo utlučte v hmoždíři. Pak je ovšem nutné ho prosít.  Na 1 kg paštikové směsi dávkujte zhruba 1 g kořenící směsi, kterou uchovávejte v dobře uzavřené sklenici.

Jemná voňavá paštika z formy

Kdo si potrpí na formu a touží servírovat úhledné plátky, může zvolit následující recept: potřebovat budete 700 g vepřových jater, 500 g uzené slaniny, 1 lžičku soli, mletý černý pepř, muškátový oříšek, 50 g másla, 2 lžíce koňaku nebo brandy a 150 g slaniny nakrájené na tenké plátky na vyložení formy.

Syrová játra a slaninu jemně umelte. Získanou hmotu nazývanou fáš ochuťte solí, pepřem, jemně strouhaným muškátovým oříškem, přidejte rozehřáté máslo a koňak. Vše promíchejte a hmotu naložte do formy s boky pokrytými plátky slaniny.

Přikryjte pokličkou, nebo pergamenovým papírem a ovažte motouzem, vložte do nádoby s vodou a vařte asi 90 minut. Uvařenou a zchladlou paštiku vyklopte a nechte ji do druhého dne zatíženou prkénkem s vhodnou zátěží. Samozřejmě v chladu.

Další recepty z vepřového masa najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem To nejlepší z domácí zabíjačky.

Autoři:




Nejčtenější

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.