Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Recept na paštiku jako od babičky. Bez škodlivých éček

aktualizováno 
Dříve se paštiky připravovaly doma naprosto běžně. Kromě výborné chuti a snadné přípravy mají další plus. Narozdíl od těch kupovaných neobsahují žádné umělé konzervanty, stabilizátory, barviva a další přídatné látky.

Paštika může mít celou řadu podob, kdesi na vrcholu popularity stojí delikatesy z husích či kachních jater. Ty nejjemnější se připravovaly z tučných jater speciálně krmených hus už od 18. století a jejich vynález se připisuje štrasburskému šéfkuchaři Jeanu-Pierru Klausovi. Oblíbené jsou i paštiky z divočiny.

Jednoznačně nejpopulárnější je tento pokrm ve Francii, ale původ slova paštika je odvozený od italského "pasta", tedy výrazu pro těsto.

V domácích podmínkách se paštiky v minulosti běžně připravovaly i u nás. Nejen z husích či kachních jater a z divočiny, ale i z obyčejného vepřového. A dokud je nevytlačily ty průmyslově vyráběné, byly velice oblíbené. Stačí na tuto tradici navázat. Když si paštiku zkusíte připravit, zjistíte velice rychle sami, jak je to snadné. A ještě si skvěle pochutnáte.

Recept na rychlou hrubou domácí paštiku

Připravte si 400 g vepřového bůčku, 600 g jater, mletý černý pepř, 2 velké cibule, paštikové koření, sůl podle chuti a 200 g sádla.

Bůček i játra opepřete, rozložte na pekáč, proložte osminkami cibule a přidejte trochu sádla

Bůček i játra vcelku opepřete a rozložte do pekáčku (nesolte je!) spolu s oloupanou cibulí pokrájenou na osminky a přidejte polovinu sádla.

Za občasného podlití vodou a otočení vše upečte a pak nahrubo umelte

Za občasného podlití vodou a otočení vše upečte, dejte přitom pozor, aby kousky při pečení neosychaly, hlavně játra. Měkoučké maso i játra pak nahrubo umelte, včetně výborného výpeku s kousky pečené cibule.

Směs ochuťte solí a paštikovým kořením, přidejte zbytek sádla a vše promíchejte

Přidejte zbytek sádla, dochuťte solí, kořením, pepřem a vše dobře promíchejte. Můžete hned podávat. V ledničce vám takto připravená paštika vydrží zhruba čtyři dny. Případně ji můžete sterilovat v malých skleničkách pod víčkem, zhruba 60 minut na dostatečnou konzervaci bohatě stačí.

Ještě jednodušší variantu přípravy najdete na našem videu.

Paštikové koření speciál

Pokud se do domácí paštiky zamilujete, můžete si připravit i vlastní směs koření. Výborná je směs 1 g skořice, 1 g tymiánu, 2 g sušeného zázvoru, 2 g bobkového listu, 4 g muškátového oříšku, 6 g nového koření a 8 g černého pepře. Nejprve ji vysušte v mírně vyhřáté troubě a pak vše jemně umelte nebo utlučte v hmoždíři. Pak je ovšem nutné ho prosít.  Na 1 kg paštikové směsi dávkujte zhruba 1 g kořenící směsi, kterou uchovávejte v dobře uzavřené sklenici.

Jemná voňavá paštika z formy

Kdo si potrpí na formu a touží servírovat úhledné plátky, může zvolit následující recept: potřebovat budete 700 g vepřových jater, 500 g uzené slaniny, 1 lžičku soli, mletý černý pepř, muškátový oříšek, 50 g másla, 2 lžíce koňaku nebo brandy a 150 g slaniny nakrájené na tenké plátky na vyložení formy.

Syrová játra a slaninu jemně umelte. Získanou hmotu nazývanou fáš ochuťte solí, pepřem, jemně strouhaným muškátovým oříškem, přidejte rozehřáté máslo a koňak. Vše promíchejte a hmotu naložte do formy s boky pokrytými plátky slaniny.

Přikryjte pokličkou, nebo pergamenovým papírem a ovažte motouzem, vložte do nádoby s vodou a vařte asi 90 minut. Uvařenou a zchladlou paštiku vyklopte a nechte ji do druhého dne zatíženou prkénkem s vhodnou zátěží. Samozřejmě v chladu.

Další recepty z vepřového masa najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem To nejlepší z domácí zabíjačky.

Autoři:




Nejčtenější

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.