Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Naučte se domácí polévkové nudle podle tchyně Marušky. Krok za krokem

  0:07aktualizováno  0:07
V pořádné polévce nesmí chybět, ale z repertoáru dnešních kuchařek vymizely. Zašla jsem proto za svojí tchyní Maruškou, aby mi ukázala, jak připravuje poctivé domácí polévkové nudle.

Nejtěžší je vyválet těsto opravdu dotenka, dost jsem se zapotila. Maruška říkala, že už je to dobré, ale já válení brala jako posilovnu. | foto: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz

Domácí nudle jsou luxusní a stojí za to se s těstem jednou za čas poprat a udělat si jich zásobu. Ani nočky do zavářky ze stejného těsta nejsou od věci.

A potřebné suroviny? Jen ty nejzákladnější: 240 g polohrubé mouky, 2 vejce a zhruba 4 lžíce studené vody. Toť vše.

Jak na domácí nudle

Postup najdete pěkně přehledně krok za krokem ve fotogalerii. Vine se jako příběh o tom, jak se mouka s vajíčky přeměnila na ty nejjemnější nudle, které se budou v poctivém vývaru úžasně rozplývat na jazyku.

Jen ještě pamatujte na pár důležitých pravidel úspěchu. Vězte, že přesné množství mouky nelze určit, záleží na obsahu lepku a její schopnosti vázat tekutinu. Řiďte se citem a hmatem, těsto by mělo být pružné, ale zároveň pevné. Příliš mouky vede k drobení těsta.

A co je na přípravě domácích nudlí nejtěžší? Vyválet těsto opravdu dotenka, dost jsem se zapotila. Maruška říkala, že už je to dobré, ale já válení brala jako posilovnu.

Další praktické i nepraktické rady a tipy pro domácnost i zahradu najdete v listopadovém čísle časopisu Krásný venkov.

Autor:




Nejčtenější

Digitální termostatická hlavice od výrobce Elektrobock
Šest zásad rozumného vytápění, aby vás účet za sezonu nepřekvapil

Na velké investice na změny systému vytápění už není čas, nová okna už teď v mrazu asi kupovat nebudete a zateplovat fasádu také ne. Přesto lze při dodržení...  celý článek

Europaleta jako součást pracovního stolu.
Europalety se často nevyplatí vracet, raději je využijte

Dřevěné europalety jsou jako vratné lahve a můžete za ně dostat zpět zálohu až 150 korun za kus, často se ale nevyplatí je vůbec vracet. Zvlášť pokud vám na...  celý článek

Francouzské tousty voní skořicí a jablky a dát si je můžete jako dezert či...
Tousty s jablky a se skořicí, francouzská sladká snídaně podle Pohlreicha

Dezert, který může fungovat docela dobře i jako snídaně, to je podle Pohlreicha francouzský toust, kombinující chuť jablek, medu a skořice. Jak říká známý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.