Lahodný dort luxusně kombinuje domácí švestkové želé se šlehačkou - iDNES.cz

Lahodný dort luxusně kombinuje domácí švestkové želé se šlehačkou

  0:04
Představte si rozplývající se, chuťově plné ovocné želé v kombinaci s oříškovým piškotem a nadýchanou šlehačkou. Čas švestek se sice letos kvůli horkému suchému létu poměrně rychle naplnil, nicméně klidně sáhněte i po těch, které jste si uložili do mrazáku. Přemrzlé jsou stejně nejlepší.
Podzimní dort plněný švestkovým želé chutná v kombinaci se šlehačkou naprosto...

Podzimní dort plněný švestkovým želé chutná v kombinaci se šlehačkou naprosto skvěle. | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

A pokud na přípravu kořeněného želé použijete směs švestek či blum různého zbarvení, výsledkem vašeho snažení bude pyré zbarvené pěkně do červena. Takže s chutí do zpracování švestek na lahodný dort.

Recept na švestkový dort

Na vlastní švestkové želé budete potřebovat 1 kg čerstvých švestek, 5 lžic krupicového cukru, špetku mleté skořice a špetku mletého hřebíčku. Pro rychlejší variantu si připravte ještě plátkovou nebo práškovou želatinu.

Na piškot si připravte 6 vajec, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce tuzemáku, 100 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 40 g jemně drcených dětských piškotů a 150 g lískových oříšků. Na náplň pak 500 ml smetany ke šlehání a 2 sáčky vanilkového cukru, mandlové lupínky a čerstvé švestky na dozdobení.

Příprava švestkového dortu krok za krokem

Kořeněný ovocný rozvar si připravte den dopředu: vypeckované švestky nakrájejte na menší kousky a svařte je v kastrolu na plotně s cukrem a veškerým kořením. Potřebujete získat hustší hmotu, kterou ale zcela nerozvařte. Jen ji po svaření odstavíte a zchladlou uložíte přes noc v chladničce, aby téměř ztuhla.

Praktický tip:

Často se korpus při pečení ve formě mírně propadne a vytvoří jakýsi lavór, takže nejde rozkrojit na 3 pláty.

Pokud se vám piškot při pečení propadl, seřízněte horní část a využijte ji na...

Dort v takovém případě klidně složte pouze ze 2 plátů. Z potrhaného třetího pak vytvořte úhledné kousky, jimiž povrch vrchní silné šlehačkové vrstvy dozdobte společně se šlehačkovými pusinkami a nakrájenými švestkami.

Pokud chcete mít dort hotový na jeden zátah, přidejte do ještě teplého rozvaru želatinu, kterou nechte předem nabobtnat v troše vody. Pak jednoduše vše dobře vymíchejte a želírující hmotu můžete hned plnit do formy (tedy bez odstavení do druhého dne).

Na korpus vyšlehejte pevný sníh z oddělených bílků se špetkou soli a po lžících do něj šlehačem zapracujte oba druhy cukru. Dále do pěny postupně zašlehejte žloutky a po lžících tuzemák.

Mouku zvlášť promíchejte s práškem do pečiva, drcenými piškoty i jemně nastrouhanými lískovými oříšky a sypkou směs lehce vmíchejte do vyšlehaného základu. Těsto pak nalijte do formy vyložené papírem na pečení (ideálně o průměru 26 cm) a korpus pečte při 170 °C zhruba 25 až 30 minut (případně vyzkoušejte špejlí, zda je propečený).

Hotový korpus nechte ve formě 5 minut vydýchat a pak ho uvolněte. Zcela vychladlý ho dvakrát prokrojte, abyste získali tři kruhové pláty.

Jeden z nich zavřete zpět do čisté formy a naložte na něj veškeré švestkové želé. Povrch náplně uhlaďte a přiklopte druhým plátem piškotu. Následuje silnější vrstva smetany vyšlehané s vanilkovým cukrem, kterou přiklopíte třetím plátem.

Dort se švestkovým želé. Ze dvou piškotových vrstev

Dortík z ráfku po krátkém zchladnutí uvolněte, celý potřete další šlehačkou, bok obsypejte mandlovými lupínky a povrch dozdobte šlehačkovými pusinkami a čerstvými, libovolně upravenými kousky švestek.

Recepty na další čtyři varianty švestkových dortů a jiné sladké domácí dobroty najdete v aktuálním čísle časopisu Dortománie.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

Matriarchát ve světě zvířat: odhalujeme skrytou vládu samic

Tradiční představa o dominantních samcích a poslušných samičkách dostává poslední dobou pořádně na frak. Ukazuje se, že něžnější pohlaví tahá v přírodě za nitky častěji, než by se mohlo zdát. Někdy...

23. dubna 2025

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

22. dubna 2025  10:12

Naučte se rozpoznat alergii u psa a zvířeti pomoci

Alergie se čím dál častěji objevují nejen u lidí, ale i u domácích mazlíčků – zejména u psů. Podle veterinárních studií se s různou formou alergie potýká až 30 % psí populace. Nejčastější z nich bývá...

22. dubna 2025

Slavní pod lupou: Milují, nebo nenávidí vejce? Proč byste je měli jíst i vy

Někdo je miluje, jiný nenávidí. Zjistěte, kdo ze slavných tváří si tyhle slepičí produkty oblíbil a kdo na ně vyhlásil embargo. Pravdou je, že jíst vajíčka se vám vyplatí! Podle výživových poradců...

21. dubna 2025

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

20. dubna 2025

Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...

20. dubna 2025

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

19. dubna 2025

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025