Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Lahodný dort luxusně kombinuje domácí švestkové želé se šlehačkou

  0:04aktualizováno  0:04
Představte si rozplývající se, chuťově plné ovocné želé v kombinaci s oříškovým piškotem a nadýchanou šlehačkou. Čas švestek se sice letos kvůli horkému suchému létu poměrně rychle naplnil, nicméně klidně sáhněte i po těch, které jste si uložili do mrazáku. Přemrzlé jsou stejně nejlepší.

Podzimní dort plněný švestkovým želé chutná v kombinaci se šlehačkou naprosto skvěle. | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

A pokud na přípravu kořeněného želé použijete směs švestek či blum různého zbarvení, výsledkem vašeho snažení bude pyré zbarvené pěkně do červena. Takže s chutí do zpracování švestek na lahodný dort.

Recept na švestkový dort

Na vlastní švestkové želé budete potřebovat 1 kg čerstvých švestek, 5 lžic krupicového cukru, špetku mleté skořice a špetku mletého hřebíčku. Pro rychlejší variantu si připravte ještě plátkovou nebo práškovou želatinu.

Na piškot si připravte 6 vajec, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce tuzemáku, 100 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 40 g jemně drcených dětských piškotů a 150 g lískových oříšků. Na náplň pak 500 ml smetany ke šlehání a 2 sáčky vanilkového cukru, mandlové lupínky a čerstvé švestky na dozdobení.

Příprava švestkového dortu krok za krokem

Kořeněný ovocný rozvar si připravte den dopředu: vypeckované švestky nakrájejte na menší kousky a svařte je v kastrolu na plotně s cukrem a veškerým kořením. Potřebujete získat hustší hmotu, kterou ale zcela nerozvařte. Jen ji po svaření odstavíte a zchladlou uložíte přes noc v chladničce, aby téměř ztuhla.

Praktický tip:

Často se korpus při pečení ve formě mírně propadne a vytvoří jakýsi lavór, takže nejde rozkrojit na 3 pláty.

Pokud se vám piškot při pečení propadl, seřízněte horní část a využijte ji na...

Dort v takovém případě klidně složte pouze ze 2 plátů. Z potrhaného třetího pak vytvořte úhledné kousky, jimiž povrch vrchní silné šlehačkové vrstvy dozdobte společně se šlehačkovými pusinkami a nakrájenými švestkami.

Pokud chcete mít dort hotový na jeden zátah, přidejte do ještě teplého rozvaru želatinu, kterou nechte předem nabobtnat v troše vody. Pak jednoduše vše dobře vymíchejte a želírující hmotu můžete hned plnit do formy (tedy bez odstavení do druhého dne).

Na korpus vyšlehejte pevný sníh z oddělených bílků se špetkou soli a po lžících do něj šlehačem zapracujte oba druhy cukru. Dále do pěny postupně zašlehejte žloutky a po lžících tuzemák.

Mouku zvlášť promíchejte s práškem do pečiva, drcenými piškoty i jemně nastrouhanými lískovými oříšky a sypkou směs lehce vmíchejte do vyšlehaného základu. Těsto pak nalijte do formy vyložené papírem na pečení (ideálně o průměru 26 cm) a korpus pečte při 170 °C zhruba 25 až 30 minut (případně vyzkoušejte špejlí, zda je propečený).

Hotový korpus nechte ve formě 5 minut vydýchat a pak ho uvolněte. Zcela vychladlý ho dvakrát prokrojte, abyste získali tři kruhové pláty.

Jeden z nich zavřete zpět do čisté formy a naložte na něj veškeré švestkové želé. Povrch náplně uhlaďte a přiklopte druhým plátem piškotu. Následuje silnější vrstva smetany vyšlehané s vanilkovým cukrem, kterou přiklopíte třetím plátem.

Dort se švestkovým želé. Ze dvou piškotových vrstev

Dort se švestkovým želé. Ze dvou piškotových vrstev

Dortík z ráfku po krátkém zchladnutí uvolněte, celý potřete další šlehačkou, bok obsypejte mandlovými lupínky a povrch dozdobte šlehačkovými pusinkami a čerstvými, libovolně upravenými kousky švestek.

Recepty na další čtyři varianty švestkových dortů a jiné sladké domácí dobroty najdete v aktuálním čísle časopisu Dortománie.

Autoři:




Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.