Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Lahodný dort luxusně kombinuje domácí švestkové želé se šlehačkou

  0:04aktualizováno  0:04
Představte si rozplývající se, chuťově plné ovocné želé v kombinaci s oříškovým piškotem a nadýchanou šlehačkou. Čas švestek se sice letos kvůli horkému suchému létu poměrně rychle naplnil, nicméně klidně sáhněte i po těch, které jste si uložili do mrazáku. Přemrzlé jsou stejně nejlepší.

Podzimní dort plněný švestkovým želé chutná v kombinaci se šlehačkou naprosto skvěle. | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

A pokud na přípravu kořeněného želé použijete směs švestek či blum různého zbarvení, výsledkem vašeho snažení bude pyré zbarvené pěkně do červena. Takže s chutí do zpracování švestek na lahodný dort.

Recept na švestkový dort

Na vlastní švestkové želé budete potřebovat 1 kg čerstvých švestek, 5 lžic krupicového cukru, špetku mleté skořice a špetku mletého hřebíčku. Pro rychlejší variantu si připravte ještě plátkovou nebo práškovou želatinu.

Na piškot si připravte 6 vajec, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce tuzemáku, 100 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 40 g jemně drcených dětských piškotů a 150 g lískových oříšků. Na náplň pak 500 ml smetany ke šlehání a 2 sáčky vanilkového cukru, mandlové lupínky a čerstvé švestky na dozdobení.

Příprava švestkového dortu krok za krokem

Kořeněný ovocný rozvar si připravte den dopředu: vypeckované švestky nakrájejte na menší kousky a svařte je v kastrolu na plotně s cukrem a veškerým kořením. Potřebujete získat hustší hmotu, kterou ale zcela nerozvařte. Jen ji po svaření odstavíte a zchladlou uložíte přes noc v chladničce, aby téměř ztuhla.

Praktický tip:

Často se korpus při pečení ve formě mírně propadne a vytvoří jakýsi lavór, takže nejde rozkrojit na 3 pláty.

Pokud se vám piškot při pečení propadl, seřízněte horní část a využijte ji na dozdobení dortu.Vůastní dort klidně dáte dohromady i ze dvou plátů.

Dort v takovém případě klidně složte pouze ze 2 plátů. Z potrhaného třetího pak vytvořte úhledné kousky, jimiž povrch vrchní silné šlehačkové vrstvy dozdobte společně se šlehačkovými pusinkami a nakrájenými švestkami.

Pokud chcete mít dort hotový na jeden zátah, přidejte do ještě teplého rozvaru želatinu, kterou nechte předem nabobtnat v troše vody. Pak jednoduše vše dobře vymíchejte a želírující hmotu můžete hned plnit do formy (tedy bez odstavení do druhého dne).

Na korpus vyšlehejte pevný sníh z oddělených bílků se špetkou soli a po lžících do něj šlehačem zapracujte oba druhy cukru. Dále do pěny postupně zašlehejte žloutky a po lžících tuzemák.

Mouku zvlášť promíchejte s práškem do pečiva, drcenými piškoty i jemně nastrouhanými lískovými oříšky a sypkou směs lehce vmíchejte do vyšlehaného základu. Těsto pak nalijte do formy vyložené papírem na pečení (ideálně o průměru 26 cm) a korpus pečte při 170 °C zhruba 25 až 30 minut (případně vyzkoušejte špejlí, zda je propečený).

Hotový korpus nechte ve formě 5 minut vydýchat a pak ho uvolněte. Zcela vychladlý ho dvakrát prokrojte, abyste získali tři kruhové pláty.

Jeden z nich zavřete zpět do čisté formy a naložte na něj veškeré švestkové želé. Povrch náplně uhlaďte a přiklopte druhým plátem piškotu. Následuje silnější vrstva smetany vyšlehané s vanilkovým cukrem, kterou přiklopíte třetím plátem.

Dort se švestkovým želé. Ze dvou piškotových vrstev

Dort se švestkovým želé. Ze dvou piškotových vrstev

Dortík z ráfku po krátkém zchladnutí uvolněte, celý potřete další šlehačkou, bok obsypejte mandlovými lupínky a povrch dozdobte šlehačkovými pusinkami a čerstvými, libovolně upravenými kousky švestek.

Recepty na další čtyři varianty švestkových dortů a jiné sladké domácí dobroty najdete v aktuálním čísle časopisu Dortománie.

Autoři:




Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Další z rubriky

Alkoholový čistič oken snadno vyrobíte doma. Ilustrační snímek
Citron a ocet. To je domácí drogerie, která nahradí většinu chemie

Skříňky plné čisticích prostředků za nemalé peníze máme doma asi všichni. Přitom mnohdy stačí obyčejný citron či ocet a mnohé chemické pomocníky nahradíte a...  celý článek

Děti žijící na okraji Biosférické rezervace Dja se seznamují s kartami na...
Africké děti dostaly od Zoo Praha karty, místo Černého Petra je pytlák

Podpořit a posunout dál ochranářské aktivity pražské zoo v Kamerunu odcestoval ředitel pražské zoo se svými spolupracovníky v den, kdy Google slavil Valentýna...  celý článek

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.