Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na francouzské cotillony. Roztančené dortíky, kterým neodoláte

aktualizováno 
Krok za krokem se nechte provést přípravou lahůdky francouzských cukrářů, zákusku zvaného cotillon, tedy ples. Snad proto, že připomíná roztančené krinolíny plesových šatů.

"Cotillon" je francouzsky ples. Není tedy divu, že dortíky stejného jména připomínají roztančené krinolíny. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Zákusek se skládá ze tří rozdílných vrstev: vrchní červený šat tvoří delikátní rosol z tmavého lesního ovoce a dortového želé, pod ním se skrývá vrstva jemného vanilkového krému zpevněného želatinou, která vykukuje jako světlá spodnička. To vše spočívá na piškotovém kolečku intenzivní čokoládové barvy i chuti.

Vrchní část dortíku je potřeba tvarovat, takže se neobejdete bez silikonové formy, jejíž výběr záleží čistě na vás. Květy na snímcích mají průměr 4 cm.

Potřebné ingredience na jednotlivé vrstvy

Fotogalerie přípravy cotillonů

Čokoládové těsto: 30 ml smetany ke šlehání, 20 g másla, 30 g moučkového cukru, 1 vejce, 55 g hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva, 30 g kakaa a 20 g čokoládových šupin. Ovocný rosol: 450 g měkkého lesního ovoce (v sezoně čerstvého, jinak použijte mraženou směs), 150 g moučkového cukru a jeden a půl sáčku čirého dortového želé. Vanilkový krém: 2 žloutky, 30 g moučkového cukru, 300 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 4 plátky želatiny a dvě lžíce vody.

Příprava krok za krokem

Ingredience potřebné k přípravě pravých francouzských cotillionů
Zahřátou smetanu vyšlehejte s máslem, odváženým cukrem a vejcem do podoby řídké
Smíchejte mouku s trochou prášku do pečiva a jemně prosátým kakaem.

Smetanu zahřejte, ale dávejte pozor, aby se nevařila, a vyšlehejte ji s máslem, odváženým cukrem a vejcem do podoby řídké pěny. Zvlášť smíchejte mouku s trochou prášku do pečiva a jemně prosátým kakaem.

Sypkou směs vmíchejte do smetanové pěny a těsto rychle rozetřete do pekáčku
Povrch uhlazeného těsta v pekáčku posypte čokoládovými šupinami a plát upečte.
Upečený vychladlý plát z pekáčku vyjměte a vypíchejte z něj kolečka o průměru

Sypkou směs vmíchejte do smetanové pěny a těsto rychle rozetřete do formy nebo do pekáčku vyloženého papírem na pečení. Povrch těsta uhlaďte, posypte čokoládovými šupinami a plát pečte při 190 oC asi pět až deset minut. Ze zchladlého piškotu pak vypíchejte tvořítkem kolečka o stejném průměru, jaký mají formičky, ve kterých budete tvarovat vrchní část (v našem případě to byly zmíněné čtyři centimetry).

V rendlíku rozvařte směs lesního ovoce s trochou vody a propasírujte ji přes
Šťávu nalijte zpět do rendlíku, přidejte cukr smíchaný s čirým dortovým želé a
Když začne ovocný rosol tuhnout, rozlijte jej do poloviny výšky formiček v

Mezitím rozmačkejte ovoce s trochou vody a na mírném ohni je v kastrolu povařte, aby pustilo šťávu. Pak směs propasírujte přes jemné sítko, šťávu nalijte zpět a na 200 ml objemu přidejte odvážený cukr smíchaný s dortovým želé. Vařte asi dvě minuty a rosol by měl začít tuhnout (kápněte trochu na chladný talířek a hned to poznáte). Hustou hmotu rozlijte do poloviny výšky formiček a uložte do chladu.

V rendlíku na plotně přiveďte zvolna téměř k varu sladkou smetanu s vanilkovým
V kotlíku nad párou ušlehejte oddělené žloutky s moučkovým cukrem do podoby
Do žloutkové pěny zašlehejte oslazenou horkou smetanu a opět vše nad párou

Než rosol ztuhne, připravte si vanilkový krém připravený v páře. V rendlíku na plotně přiveďte zvolna téměř k varu (ale nevařte) sladkou smetanu s vanilkovým cukrem. Oddělené žloutky s moučkovým cukrem ušlehejte zvlášť v kotlíku nad párou do podoby husté pěny, pak zvolna přilijte ohřátou smetanu a šlehejte do zhoustnutí (směs by se stále neměla vařit).

Nakonec přidejte do horké pěny nabobtnalou plátkovou želatinu a nechte ji
Vanilkovou pěnu míchejte do vychladnutí, pak ji rozdělte na ovocný rosol.
Ovocný rosol nechte ztuhnout a nalijte na něj vanilkový krém.

Pak vmíchejte nabobtnalou želatinu (tedy rozmočenou v troše vody) a nechte ji rozpustit. Kotlík odstavte a vanilkovou pěnu míchejte do vychladnutí. Pak ji teprve rozdělte na ovocný rosol.

Ještě než světlá vanilková pěna ztuhne, přiklopte každý kousek tmavým
"Cotillon" je francouzsky ples. Není tedy divu, že dortík stejného jména
"Cotillon" je francouzsky ples. Není tedy divu, že dortík stejného jména

Dříve než světlá vanilková pěna ztuhne, přiklopte každý kousek tmavým piškotovým kolečkem a nechte zákusky dobře vychladnout a ztuhnout. Zhruba po čtyřech hodinách je můžete vyklopit.

Tyto a další dortíky najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Další z rubriky

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.