Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na francouzské cotillony. Roztančené dortíky, kterým neodoláte

aktualizováno 
Krok za krokem se nechte provést přípravou lahůdky francouzských cukrářů, zákusku zvaného cotillon, tedy ples. Snad proto, že připomíná roztančené krinolíny plesových šatů.

"Cotillon" je francouzsky ples. Není tedy divu, že dortíky stejného jména připomínají roztančené krinolíny. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Zákusek se skládá ze tří rozdílných vrstev: vrchní červený šat tvoří delikátní rosol z tmavého lesního ovoce a dortového želé, pod ním se skrývá vrstva jemného vanilkového krému zpevněného želatinou, která vykukuje jako světlá spodnička. To vše spočívá na piškotovém kolečku intenzivní čokoládové barvy i chuti.

Vrchní část dortíku je potřeba tvarovat, takže se neobejdete bez silikonové formy, jejíž výběr záleží čistě na vás. Květy na snímcích mají průměr 4 cm.

Potřebné ingredience na jednotlivé vrstvy

Fotogalerie přípravy cotillonů

Čokoládové těsto: 30 ml smetany ke šlehání, 20 g másla, 30 g moučkového cukru, 1 vejce, 55 g hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva, 30 g kakaa a 20 g čokoládových šupin. Ovocný rosol: 450 g měkkého lesního ovoce (v sezoně čerstvého, jinak použijte mraženou směs), 150 g moučkového cukru a jeden a půl sáčku čirého dortového želé. Vanilkový krém: 2 žloutky, 30 g moučkového cukru, 300 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 4 plátky želatiny a dvě lžíce vody.

Příprava krok za krokem

Ingredience potřebné k přípravě pravých francouzských cotillionů
Zahřátou smetanu vyšlehejte s máslem, odváženým cukrem a vejcem do podoby řídké
Smíchejte mouku s trochou prášku do pečiva a jemně prosátým kakaem.

Smetanu zahřejte, ale dávejte pozor, aby se nevařila, a vyšlehejte ji s máslem, odváženým cukrem a vejcem do podoby řídké pěny. Zvlášť smíchejte mouku s trochou prášku do pečiva a jemně prosátým kakaem.

Sypkou směs vmíchejte do smetanové pěny a těsto rychle rozetřete do pekáčku
Povrch uhlazeného těsta v pekáčku posypte čokoládovými šupinami a plát upečte.
Upečený vychladlý plát z pekáčku vyjměte a vypíchejte z něj kolečka o průměru

Sypkou směs vmíchejte do smetanové pěny a těsto rychle rozetřete do formy nebo do pekáčku vyloženého papírem na pečení. Povrch těsta uhlaďte, posypte čokoládovými šupinami a plát pečte při 190 oC asi pět až deset minut. Ze zchladlého piškotu pak vypíchejte tvořítkem kolečka o stejném průměru, jaký mají formičky, ve kterých budete tvarovat vrchní část (v našem případě to byly zmíněné čtyři centimetry).

V rendlíku rozvařte směs lesního ovoce s trochou vody a propasírujte ji přes
Šťávu nalijte zpět do rendlíku, přidejte cukr smíchaný s čirým dortovým želé a
Když začne ovocný rosol tuhnout, rozlijte jej do poloviny výšky formiček v

Mezitím rozmačkejte ovoce s trochou vody a na mírném ohni je v kastrolu povařte, aby pustilo šťávu. Pak směs propasírujte přes jemné sítko, šťávu nalijte zpět a na 200 ml objemu přidejte odvážený cukr smíchaný s dortovým želé. Vařte asi dvě minuty a rosol by měl začít tuhnout (kápněte trochu na chladný talířek a hned to poznáte). Hustou hmotu rozlijte do poloviny výšky formiček a uložte do chladu.

V rendlíku na plotně přiveďte zvolna téměř k varu sladkou smetanu s vanilkovým
V kotlíku nad párou ušlehejte oddělené žloutky s moučkovým cukrem do podoby
Do žloutkové pěny zašlehejte oslazenou horkou smetanu a opět vše nad párou

Než rosol ztuhne, připravte si vanilkový krém připravený v páře. V rendlíku na plotně přiveďte zvolna téměř k varu (ale nevařte) sladkou smetanu s vanilkovým cukrem. Oddělené žloutky s moučkovým cukrem ušlehejte zvlášť v kotlíku nad párou do podoby husté pěny, pak zvolna přilijte ohřátou smetanu a šlehejte do zhoustnutí (směs by se stále neměla vařit).

Nakonec přidejte do horké pěny nabobtnalou plátkovou želatinu a nechte ji
Vanilkovou pěnu míchejte do vychladnutí, pak ji rozdělte na ovocný rosol.
Ovocný rosol nechte ztuhnout a nalijte na něj vanilkový krém.

Pak vmíchejte nabobtnalou želatinu (tedy rozmočenou v troše vody) a nechte ji rozpustit. Kotlík odstavte a vanilkovou pěnu míchejte do vychladnutí. Pak ji teprve rozdělte na ovocný rosol.

Ještě než světlá vanilková pěna ztuhne, přiklopte každý kousek tmavým

Dříve než světlá vanilková pěna ztuhne, přiklopte každý kousek tmavým piškotovým kolečkem a nechte zákusky dobře vychladnout a ztuhnout. Zhruba po čtyřech hodinách je můžete vyklopit.

Tyto a další dortíky najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Pro maminky, které potrápil zpropadený triple test
Pro maminky, které potrápil zpropadený triple test

Až si budete lámat hlavu nad tím, kam o prázdninách umístit své ratolesti, přečtěte si několik (uživatelkami) osvědčených tipů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.