"Cotillon" je francouzsky ples. Není tedy divu, že dortíky stejného jména

"Cotillon" je francouzsky ples. Není tedy divu, že dortíky stejného jména připomínají roztančené krinolíny. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Recept na francouzské cotillony. Roztančené dortíky, kterým neodoláte

  • 17
Krok za krokem se nechte provést přípravou lahůdky francouzských cukrářů, zákusku zvaného cotillon, tedy ples. Snad proto, že připomíná roztančené krinolíny plesových šatů.

Zákusek se skládá ze tří rozdílných vrstev: vrchní červený šat tvoří delikátní rosol z tmavého lesního ovoce a dortového želé, pod ním se skrývá vrstva jemného vanilkového krému zpevněného želatinou, která vykukuje jako světlá spodnička. To vše spočívá na piškotovém kolečku intenzivní čokoládové barvy i chuti.

Vrchní část dortíku je potřeba tvarovat, takže se neobejdete bez silikonové formy, jejíž výběr záleží čistě na vás. Květy na snímcích mají průměr 4 cm.

Potřebné ingredience na jednotlivé vrstvy

Fotogalerie přípravy cotillonů

Čokoládové těsto: 30 ml smetany ke šlehání, 20 g másla, 30 g moučkového cukru, 1 vejce, 55 g hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva, 30 g kakaa a 20 g čokoládových šupin. Ovocný rosol: 450 g měkkého lesního ovoce (v sezoně čerstvého, jinak použijte mraženou směs), 150 g moučkového cukru a jeden a půl sáčku čirého dortového želé. Vanilkový krém: 2 žloutky, 30 g moučkového cukru, 300 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 4 plátky želatiny a dvě lžíce vody.

Příprava krok za krokem

Ingredience potřebné k přípravě pravých francouzských cotillionů
Zahřátou smetanu vyšlehejte s máslem, odváženým cukrem a vejcem do podoby řídké
Smíchejte mouku s trochou prášku do pečiva a jemně prosátým kakaem.

Smetanu zahřejte, ale dávejte pozor, aby se nevařila, a vyšlehejte ji s máslem, odváženým cukrem a vejcem do podoby řídké pěny. Zvlášť smíchejte mouku s trochou prášku do pečiva a jemně prosátým kakaem.

Sypkou směs vmíchejte do smetanové pěny a těsto rychle rozetřete do pekáčku
Povrch uhlazeného těsta v pekáčku posypte čokoládovými šupinami a plát upečte.
Upečený vychladlý plát z pekáčku vyjměte a vypíchejte z něj kolečka o průměru

Sypkou směs vmíchejte do smetanové pěny a těsto rychle rozetřete do formy nebo do pekáčku vyloženého papírem na pečení. Povrch těsta uhlaďte, posypte čokoládovými šupinami a plát pečte při 190 oC asi pět až deset minut. Ze zchladlého piškotu pak vypíchejte tvořítkem kolečka o stejném průměru, jaký mají formičky, ve kterých budete tvarovat vrchní část (v našem případě to byly zmíněné čtyři centimetry).

V rendlíku rozvařte směs lesního ovoce s trochou vody a propasírujte ji přes
Šťávu nalijte zpět do rendlíku, přidejte cukr smíchaný s čirým dortovým želé a
Když začne ovocný rosol tuhnout, rozlijte jej do poloviny výšky formiček v

Mezitím rozmačkejte ovoce s trochou vody a na mírném ohni je v kastrolu povařte, aby pustilo šťávu. Pak směs propasírujte přes jemné sítko, šťávu nalijte zpět a na 200 ml objemu přidejte odvážený cukr smíchaný s dortovým želé. Vařte asi dvě minuty a rosol by měl začít tuhnout (kápněte trochu na chladný talířek a hned to poznáte). Hustou hmotu rozlijte do poloviny výšky formiček a uložte do chladu.

V rendlíku na plotně přiveďte zvolna téměř k varu sladkou smetanu s vanilkovým
V kotlíku nad párou ušlehejte oddělené žloutky s moučkovým cukrem do podoby
Do žloutkové pěny zašlehejte oslazenou horkou smetanu a opět vše nad párou

Než rosol ztuhne, připravte si vanilkový krém připravený v páře. V rendlíku na plotně přiveďte zvolna téměř k varu (ale nevařte) sladkou smetanu s vanilkovým cukrem. Oddělené žloutky s moučkovým cukrem ušlehejte zvlášť v kotlíku nad párou do podoby husté pěny, pak zvolna přilijte ohřátou smetanu a šlehejte do zhoustnutí (směs by se stále neměla vařit).

Nakonec přidejte do horké pěny nabobtnalou plátkovou želatinu a nechte ji
Vanilkovou pěnu míchejte do vychladnutí, pak ji rozdělte na ovocný rosol.
Ovocný rosol nechte ztuhnout a nalijte na něj vanilkový krém.

Pak vmíchejte nabobtnalou želatinu (tedy rozmočenou v troše vody) a nechte ji rozpustit. Kotlík odstavte a vanilkovou pěnu míchejte do vychladnutí. Pak ji teprve rozdělte na ovocný rosol.

Ještě než světlá vanilková pěna ztuhne, přiklopte každý kousek tmavým
"Cotillon" je francouzsky ples. Není tedy divu, že dortík stejného jména
"Cotillon" je francouzsky ples. Není tedy divu, že dortík stejného jména

Dříve než světlá vanilková pěna ztuhne, přiklopte každý kousek tmavým piškotovým kolečkem a nechte zákusky dobře vychladnout a ztuhnout. Zhruba po čtyřech hodinách je můžete vyklopit.

Tyto a další dortíky najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty.