Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když chce být Pohlreich za romantika, začne gazpachem a krevetami

  0:11aktualizováno  0:11
Začne pěkně lehkou, správně dochucenou a vychlazenou španělskou klasikou, pokračuje krevetkami v křehoučkém křupavém těstíčku po japonsku, až se dostane k hlavnímu chodu v podobě jehněčího, poté ke sladkému dezertu i závěrečnému drinku. Fungovat to může. Kdo by při konzumaci takových dobrot s chutí nezapomněl na celý svět.

Menu ideálně sestavené pro klidný romantický večer, ať už ve dvou, nebo ve větší společnosti, připravil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pro další premiérový a podvečerní nedělní díl primáckého pořadu Tak vaří šéf! Je svižné, jednotlivé chody se nenásilně doplňují a hlavně po něm nebude těžko, takže příjemný večer můžete zakončit jakkoliv. Třeba si jít před spaním zaběhat.

Na recepty a praktické rady a fígle, jak doma připravit co nejlepší krevetovou tempuru, jehněčí na marocký způsob s ratatouille či čokoládový dortík s pomerančovým kompotem, si musíte počkat do neděle. Ale tradiční španělské gazpacho zvládnete podle našeho videa nebo fotogalerie hned teď.

Jak na to, krok za krokem

Na sporák můžete tentokrát zapomenout, gazpacho je osvěžující polévka připravená za studena a podávat ji jako první chod je velice rafinované.

Potřebovat na ni budete pořádnou hrst vyzrálých měkkých rajčat zbavených bubáků, půlku bílé cibule, dva stroužky česneku, kus cukety, kus oloupané okurky, pár plátků toustového chleba zbaveného kůrky a hrst čerstvé bazalky.

Vše pokrájíte, naházíte do mixéru s dostatečně velkou nádobou, zakápnete vinným octem a olivovým olejem a lehce okořeníte solí, mletým římským kmínem. Ideálně byste měli všechny tyto ingredience lehce promíchat, nechat přes noc v lednici uležet a teprve druhý den, krásně vychlazené rozmixovat a dokonale dochutit.

Na dochucení - a na tom si opravdu dejte záležet - můžete opět podle potřeby využít sůl, mletý římský kmín, vinný ocet i olivový olej. Ten využijete i při servírování: stačí pár kapek a čerstvé lístky bazalky na dozdobení a hned předvedete, jak vám na člověku, se kterým večeříte, záleží. I kdyby to neměla být tak úplně pravda, konstatuje s úsměvem zkušený šéfkuchař.

Autor:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.