Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když chce být Pohlreich za romantika, začne gazpachem a krevetami

  0:11aktualizováno  0:11
Začne pěkně lehkou, správně dochucenou a vychlazenou španělskou klasikou, pokračuje krevetkami v křehoučkém křupavém těstíčku po japonsku, až se dostane k hlavnímu chodu v podobě jehněčího, poté ke sladkému dezertu i závěrečnému drinku. Fungovat to může. Kdo by při konzumaci takových dobrot s chutí nezapomněl na celý svět.

Menu ideálně sestavené pro klidný romantický večer, ať už ve dvou, nebo ve větší společnosti, připravil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pro další premiérový a podvečerní nedělní díl primáckého pořadu Tak vaří šéf! Je svižné, jednotlivé chody se nenásilně doplňují a hlavně po něm nebude těžko, takže příjemný večer můžete zakončit jakkoliv. Třeba si jít před spaním zaběhat.

Na recepty a praktické rady a fígle, jak doma připravit co nejlepší krevetovou tempuru, jehněčí na marocký způsob s ratatouille či čokoládový dortík s pomerančovým kompotem, si musíte počkat do neděle. Ale tradiční španělské gazpacho zvládnete podle našeho videa nebo fotogalerie hned teď.

Jak na to, krok za krokem

Na sporák můžete tentokrát zapomenout, gazpacho je osvěžující polévka připravená za studena a podávat ji jako první chod je velice rafinované.

Potřebovat na ni budete pořádnou hrst vyzrálých měkkých rajčat zbavených bubáků, půlku bílé cibule, dva stroužky česneku, kus cukety, kus oloupané okurky, pár plátků toustového chleba zbaveného kůrky a hrst čerstvé bazalky.

Vše pokrájíte, naházíte do mixéru s dostatečně velkou nádobou, zakápnete vinným octem a olivovým olejem a lehce okořeníte solí, mletým římským kmínem. Ideálně byste měli všechny tyto ingredience lehce promíchat, nechat přes noc v lednici uležet a teprve druhý den, krásně vychlazené rozmixovat a dokonale dochutit.

Na dochucení - a na tom si opravdu dejte záležet - můžete opět podle potřeby využít sůl, mletý římský kmín, vinný ocet i olivový olej. Ten využijete i při servírování: stačí pár kapek a čerstvé lístky bazalky na dozdobení a hned předvedete, jak vám na člověku, se kterým večeříte, záleží. I kdyby to neměla být tak úplně pravda, konstatuje s úsměvem zkušený šéfkuchař.

Autor:




Nejčtenější

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Další z rubriky

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.