Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když chce být Pohlreich za romantika, začne gazpachem a krevetami

  0:11aktualizováno  0:11
Začne pěkně lehkou, správně dochucenou a vychlazenou španělskou klasikou, pokračuje krevetkami v křehoučkém křupavém těstíčku po japonsku, až se dostane k hlavnímu chodu v podobě jehněčího, poté ke sladkému dezertu i závěrečnému drinku. Fungovat to může. Kdo by při konzumaci takových dobrot s chutí nezapomněl na celý svět.

Menu ideálně sestavené pro klidný romantický večer, ať už ve dvou, nebo ve větší společnosti, připravil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pro další premiérový a podvečerní nedělní díl primáckého pořadu Tak vaří šéf! Je svižné, jednotlivé chody se nenásilně doplňují a hlavně po něm nebude těžko, takže příjemný večer můžete zakončit jakkoliv. Třeba si jít před spaním zaběhat.

Na recepty a praktické rady a fígle, jak doma připravit co nejlepší krevetovou tempuru, jehněčí na marocký způsob s ratatouille či čokoládový dortík s pomerančovým kompotem, si musíte počkat do neděle. Ale tradiční španělské gazpacho zvládnete podle našeho videa nebo fotogalerie hned teď.

Jak na to, krok za krokem

Na sporák můžete tentokrát zapomenout, gazpacho je osvěžující polévka připravená za studena a podávat ji jako první chod je velice rafinované.

Potřebovat na ni budete pořádnou hrst vyzrálých měkkých rajčat zbavených bubáků, půlku bílé cibule, dva stroužky česneku, kus cukety, kus oloupané okurky, pár plátků toustového chleba zbaveného kůrky a hrst čerstvé bazalky.

Vše pokrájíte, naházíte do mixéru s dostatečně velkou nádobou, zakápnete vinným octem a olivovým olejem a lehce okořeníte solí, mletým římským kmínem. Ideálně byste měli všechny tyto ingredience lehce promíchat, nechat přes noc v lednici uležet a teprve druhý den, krásně vychlazené rozmixovat a dokonale dochutit.

Na dochucení - a na tom si opravdu dejte záležet - můžete opět podle potřeby využít sůl, mletý římský kmín, vinný ocet i olivový olej. Ten využijete i při servírování: stačí pár kapek a čerstvé lístky bazalky na dozdobení a hned předvedete, jak vám na člověku, se kterým večeříte, záleží. I kdyby to neměla být tak úplně pravda, konstatuje s úsměvem zkušený šéfkuchař.

Autor:




Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Další z rubriky

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.