Když chce být Pohlreich za romantika, začne gazpachem a krevetami

  • 38
Začne pěkně lehkou, správně dochucenou a vychlazenou španělskou klasikou, pokračuje krevetkami v křehoučkém křupavém těstíčku po japonsku, až se dostane k hlavnímu chodu v podobě jehněčího, poté ke sladkému dezertu i závěrečnému drinku. Fungovat to může. Kdo by při konzumaci takových dobrot s chutí nezapomněl na celý svět.

Menu ideálně sestavené pro klidný romantický večer, ať už ve dvou, nebo ve větší společnosti, připravil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pro další premiérový a podvečerní nedělní díl primáckého pořadu Tak vaří šéf! Je svižné, jednotlivé chody se nenásilně doplňují a hlavně po něm nebude těžko, takže příjemný večer můžete zakončit jakkoliv. Třeba si jít před spaním zaběhat.

Na recepty a praktické rady a fígle, jak doma připravit co nejlepší krevetovou tempuru, jehněčí na marocký způsob s ratatouille či čokoládový dortík s pomerančovým kompotem, si musíte počkat do neděle. Ale tradiční španělské gazpacho zvládnete podle našeho videa nebo fotogalerie hned teď.

Jak na to, krok za krokem

Na sporák můžete tentokrát zapomenout, gazpacho je osvěžující polévka připravená za studena a podávat ji jako první chod je velice rafinované.

Potřebovat na ni budete pořádnou hrst vyzrálých měkkých rajčat zbavených bubáků, půlku bílé cibule, dva stroužky česneku, kus cukety, kus oloupané okurky, pár plátků toustového chleba zbaveného kůrky a hrst čerstvé bazalky.

Vše pokrájíte, naházíte do mixéru s dostatečně velkou nádobou, zakápnete vinným octem a olivovým olejem a lehce okořeníte solí, mletým římským kmínem. Ideálně byste měli všechny tyto ingredience lehce promíchat, nechat přes noc v lednici uležet a teprve druhý den, krásně vychlazené rozmixovat a dokonale dochutit.

Na dochucení - a na tom si opravdu dejte záležet - můžete opět podle potřeby využít sůl, mletý římský kmín, vinný ocet i olivový olej. Ten využijete i při servírování: stačí pár kapek a čerstvé lístky bazalky na dozdobení a hned předvedete, jak vám na člověku, se kterým večeříte, záleží. I kdyby to neměla být tak úplně pravda, konstatuje s úsměvem zkušený šéfkuchař.