Voňavý, lahodný, italský a jahodový. Recept na dort, kterému neodoláte

Voňavé české jahody nic nenahradí, tak si je musíme užít, když už konečně přišla jejich sezona. Připravit z nich můžete třeba dort od italských mistrů cukrářů. Recept je vyzkoušený a opravdu za to stojí.
Můžete si připravit i hravější variantu jahodového dortu: do formy na bábovku...

Můžete si připravit i hravější variantu jahodového dortu: do formy na bábovku či puding nejprve nalijte trochu připraveného krému s želatinou a po částech přidávejte kousky namočených cukrářských piškotů (případně i upečeného tmavého piškotu) a čerstvé jahody a vše postupně prolévejte krémem s želatinou. Nechte cca 3 hodiny ztuhnout v lednici a můžete krájet. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Potřebné ingredience: na těsto 2 vejce, špetka soli, 2 lžíce studené vody, 2 lžičky vanilkového cukru, 75 g krupicového cukru, 50 g hladké mouky, 25 g kukuřičného škrobu, 10 g práškového kakaa a 1 lžička kypřicího prášku do pečiva. Na dokončení a dozdobení dortu zhruba 500 g jahod a 75 g jahodového džemu. 

Na smetanovou náplň: 5 plátků želatiny, 3 lžíce vody, 250 g mascarpone, 500 g tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 300 ml smetany ke šlehání, 500 g jahod nakrájených na kousky. Na piškotovou náplň: čerstvá šťáva z velkého pomeranče, 2 lžíce pomerančového likéru nebo Amaretta a 100 g cukrářských piškotů.

Jak na to krok za krokem

Oddělené bílky vyšlehejte se špetkou soli a studenou vodou, pak do pevného sněhu zapracujte šlehačem po lžících vanilkový i krupicový cukr a nakonec i žloutky, postupně jeden po druhém.

V další misce promíchejte metličkou hladkou mouku s kukuřičným škrobem, jemně prosátým kakaem i práškem do pečiva a směs vmíchejte stěrkou do vyšlehaného základu.

Propracované těsto rozetřete do formy o průměru 26 cm vyložené papírem na pečení na dně. Poměrně nízký tmavý korpus pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 15 až 20 minut. Hotový nechte vychladnout, pak ho zbavte formy i pečicího papíru.

Jakmile máte upečeno, můžete se pustit do přípravy krému. Mascarpone vymíchejte s tvarohem i oběma druhy cukru, ušlehejte smetanu na šlehání. Želatinu nabobtnalou v předstihu v troše vody rozehřejte v mikrovlnce podle návodu a vmíchejte metličkou 2 lžíce šlehačky. Zbytek šlehačky zapracujte do tvarohového základu, přilijte želatinu a vše metlou propracujte. Nakonec do náplně vmíchejte nakrájené jahody.

Polovinu smetanové náplně s kousky jahod rozetřete na tmavý piškotový plát, který jste vložili do stejné formy, ve které jste ho upekli, jen ji nastavte do výšky pruhem silnější fólie.

V předstihu promíchejte pomerančovou šťávu s nastrouhanou kůrou a likérem. V...
Zvlášť vymíchejte mascarpone s tvarohem a moučkovým i vanilkovým cukrem. V...
V rozehřáté a v troše vody nabobtnalé želatině vymíchejte 2 lžíce šlehačky,...

Krémovou vrstvu poklaďte cukrářskými piškoty smočenými ve směsi čerstvě vymačkané pomerančové šťávy s jemně nastrouhanou kůrou a likérem. Takto upravené piškoty pokládejte jeden vedle druhého a rozetřete na ně zbylou smetanovou náplň. Povrch uhlaďte a korpus nechte v chladu zhruba dvě až tři hodiny ztuhnout.

Zchladlý korpus z ráfku uvolněte, přeložte ho na tác či talíř a povrch poklaďte stejně velkými jahodami zbavenými kalichů. Efektní lesk jim dodá potření jahodovou zavařeninou rozehřátou v kastrůlku na plotně či v mikrovlnce.

Další tipy na jahodové dorty najdete v časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...