Můžete si připravit i hravější variantu jahodového dortu: do formy na bábovku...

Můžete si připravit i hravější variantu jahodového dortu: do formy na bábovku či puding nejprve nalijte trochu připraveného krému s želatinou a po částech přidávejte kousky namočených cukrářských piškotů (případně i upečeného tmavého piškotu) a čerstvé jahody a vše postupně prolévejte krémem s želatinou. Nechte cca 3 hodiny ztuhnout v lednici a můžete krájet. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Voňavý, lahodný, italský a jahodový. Recept na dort, kterému neodoláte

  • 5
Voňavé české jahody nic nenahradí, tak si je musíme užít, když už konečně přišla jejich sezona. Připravit z nich můžete třeba dort od italských mistrů cukrářů. Recept je vyzkoušený a opravdu za to stojí.

Potřebné ingredience: na těsto 2 vejce, špetka soli, 2 lžíce studené vody, 2 lžičky vanilkového cukru, 75 g krupicového cukru, 50 g hladké mouky, 25 g kukuřičného škrobu, 10 g práškového kakaa a 1 lžička kypřicího prášku do pečiva. Na dokončení a dozdobení dortu zhruba 500 g jahod a 75 g jahodového džemu. 

Na smetanovou náplň: 5 plátků želatiny, 3 lžíce vody, 250 g mascarpone, 500 g tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 300 ml smetany ke šlehání, 500 g jahod nakrájených na kousky. Na piškotovou náplň: čerstvá šťáva z velkého pomeranče, 2 lžíce pomerančového likéru nebo Amaretta a 100 g cukrářských piškotů.

Jak na to krok za krokem

Oddělené bílky vyšlehejte se špetkou soli a studenou vodou, pak do pevného sněhu zapracujte šlehačem po lžících vanilkový i krupicový cukr a nakonec i žloutky, postupně jeden po druhém.

V další misce promíchejte metličkou hladkou mouku s kukuřičným škrobem, jemně prosátým kakaem i práškem do pečiva a směs vmíchejte stěrkou do vyšlehaného základu.

Propracované těsto rozetřete do formy o průměru 26 cm vyložené papírem na pečení na dně. Poměrně nízký tmavý korpus pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 15 až 20 minut. Hotový nechte vychladnout, pak ho zbavte formy i pečicího papíru.

Jakmile máte upečeno, můžete se pustit do přípravy krému. Mascarpone vymíchejte s tvarohem i oběma druhy cukru, ušlehejte smetanu na šlehání. Želatinu nabobtnalou v předstihu v troše vody rozehřejte v mikrovlnce podle návodu a vmíchejte metličkou 2 lžíce šlehačky. Zbytek šlehačky zapracujte do tvarohového základu, přilijte želatinu a vše metlou propracujte. Nakonec do náplně vmíchejte nakrájené jahody.

Polovinu smetanové náplně s kousky jahod rozetřete na tmavý piškotový plát, který jste vložili do stejné formy, ve které jste ho upekli, jen ji nastavte do výšky pruhem silnější fólie.

V předstihu promíchejte pomerančovou šťávu s nastrouhanou kůrou a likérem. V...
Zvlášť vymíchejte mascarpone s tvarohem a moučkovým i vanilkovým cukrem. V...
V rozehřáté a v troše vody nabobtnalé želatině vymíchejte 2 lžíce šlehačky,...

Krémovou vrstvu poklaďte cukrářskými piškoty smočenými ve směsi čerstvě vymačkané pomerančové šťávy s jemně nastrouhanou kůrou a likérem. Takto upravené piškoty pokládejte jeden vedle druhého a rozetřete na ně zbylou smetanovou náplň. Povrch uhlaďte a korpus nechte v chladu zhruba dvě až tři hodiny ztuhnout.

Zchladlý korpus z ráfku uvolněte, přeložte ho na tác či talíř a povrch poklaďte stejně velkými jahodami zbavenými kalichů. Efektní lesk jim dodá potření jahodovou zavařeninou rozehřátou v kastrůlku na plotně či v mikrovlnce.

Další tipy na jahodové dorty najdete v časopisu Knihovnička Recepty.