Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Stačí mleté maso, trocha zeleniny a získáte sílu jarních závitků

  0:06aktualizováno  0:06
Thajskou kuchyni Zdeněk Pohlreich miluje, takže i vaří. A jestli „u Číňanů“ ujíždíte na jarních závitcích, můžete si je při troše zručnosti a trpělivosti připravit doma. Kuchařský guru k tomu prozrazuje pár fíglů.

Pokud jste se vždycky v restauraci divili, že závitky tak pěkně drží pohromadě, tak vězte, že k tomu používají lepidlo. Tak alespoň šéf nazývá škrob rozpuštěný ve vodě, takže získá konzistenci jakési mazlavé hmoty.

A abyste se pojistili, že se závitek třeba při restování neprotrhne, uděláte ze tří čtvercových kousků těsta jen dva závitky. Jak a proč? Podívejte se na úvodním videu, jak se to dělá.

A co na závitky potřebujete a jak připravit náplň?

Slaboučké čtvercové plátky těsta na závitky dnes bez problémů koupíte, takže ušetříte čas. Jediné, co potřebují za péči, je nenechat je zaschnout a popraskat, proto je mějte sice při ruce, ale přikryté vlhkou utěrkou.

Příprava náplně je snadná. Nahřejte si wok, na dně nechte rozehřát slunečnicový nebo řepkový olej, přidejte podrcený a na kousky nasekaný česnek, který nechte zavonět, přidejte mleté maso a za občasného míchání restujte.

Fotogalerie

S citem dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem, přidejte kousek nadrobno nasekaného zázvoru, na nudličky pokrájenou cibuli a mrkev, promíchejte a přidejte ještě na jemné nudličky pokrájené bílé zelí.

Zeleninu neduste, jen ji chvíli restujte s masem, aby zůstala křupavá. Přidat můžete i nasekanou chilli papričku, trochu sojové omáčky, ochutnáte, a pokud je to to pravé, můžete hotovou masovou náplň stáhnout stranou ze sporáku.

Do každého závitku můžete stejně jako šéf zabalit k masovo-zeleninové náplni i vyloupanou krevetu. Hotové závitky z každé strany krátce orestujte na woku s dostatečným množstvím rostlinného oleje, nechte okapat a můžete servírovat.

Omáčku, do které se závitky namáčejí, si připravte z trochy sojové omáčky rozehřáté v kastrůlku, přidejte do ní nasekané chilli a trochu citronové a limetové šťávy, nechte chviličku povařit a nalijte do misky. Ideálně do misky dost široké na to, abyste v ní mohli závitky pohodlně namáčet.

Přípravu tohoto a dalších receptů asijské kuchyně Zdeněk Pohlreich předvede v neděli v podvečer v dalším premiérovém dílu pořadu Tak vaří šéf na televizi Prima.

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.