Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

  0:13aktualizováno  0:13
„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v neděli večer vrátil na obrazovku Primy s další řadou pořadu Teď vaří šéf!. A opět se v něm věnuje lehkým celodenním menu.

V televizi i v praxi osvědčený šéfkuchař jednoduše pokračuje ve vaření lehkých zdravých jídel, tedy kuchyně, které propadl zhruba před rokem. A je na něm vidět, že mu tenhle jídelníček svědčí a cítí se s ním dobře.

Jedním z jeho důležitých pravidel je, nikdy nezapomenout na snídani, která vám nastartuje den. (Rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem na toto téma zde).

Podívejte se, jak šéf v rozhovoru rozebral svou závislost na cukru:

Abyste tedy tělo nemělo šanci během dne vyhladovět, doporučuje šéf jako zdravý start dne nápoj z kokosové vody, kousků ananasu a chia semínek. Na dopolední přesnídávku pak omeletu s náplní z brambor, mangoldu a zakysané smetany, na oběd kachní prsa se salátem a lehkou omáčkou, k odpolední sváče křupavé avokádo s cibulovou salsou a na večeři salát ze skleněných nudlí s krevetami, koriandrem a mátou. Ideální celodenní menu podle šéfa.

Jak prakticky připravit kachní prsa, aby byla lehká a křupavá

Příprava oběda v podobě kachních prsou se salátem vypadá v Pohlreichově verzi jako to nejlehčí vaření na světě, přesto se rozhodně vyplatí sledovat pečlivě každý jeho krok. A pak si skutečně pochutnáte.

Fotogalerie

Kachní prsa koupíte i samostatně, stačí je očistit, jak to šéf radí na úvodním videu. Aby se vám maso během přípravy nestahovalo, ale pěkně rovnoměrně se propeklo, kůži neodstraňujte, jen ji nařízněte do šikmých pruhů.

Maso z obou stran opepříte, osolíte a budete úplně na sucho opékat na pánvi. Nejprve ale čistou suchou rozehřívající se pánev můžete využít na opražení nasekaných vlašských ořechů, která posléze přidáte do polníčkového salátu s rukolou.

Z rozehřáté pánve odstraňte ubrouskem případné drobečky z ořechů a kachní prsa posaďte na čistou a suchou rozpálenou pánev kůží dolů. Okamžitě se začne uvolňovat sádlo, které jim nedovolí se připéct. Z této strany nechte prsa dostatečně dlouho propékat, aby kůžička byla pěkně křupavá, jen průběžně slévejte vypečené sádlo do připravené mističky (využijete ho třeba do koláčů).

Jakmile je kůžička propečená, kachní prsa nechte opéct z druhé strany, pak je postavte na bok - prostě je otáčejte, aby se maso pěkně propeklo. Pak ho z pánve přendejte na talíř a nechte chvíli odpočinout. Sádlo z pánve slijte, zbytky z opékání masa na něm ale ponechte, připravíte na ní sladkou omáčku.

Polníčkový salát jako ideální příloha a jak na něj

Sladkou omáčku a salát si šéf připravuje, zatímco se opéká a propéká maso. Takže, na sladkou omáčku - která se ke kachnímu masu skvěle hodí - si do nádobky od mixéru připraví: lžíci rybízové a lžíci meruňkové marmelády, na kousky nakrájí tři datle pro mírný nádech exotiky, zalije to cca lžící octa z červeného vína, opepří a vše rozmixuje na kaši.

Dno stále ještě rozehřáté pánve se zbytky z opékání kachního masa zalije trochou červeného vína a nechá ho vyvařit tzv. na zrcátko, takže tam zbude jen lesknoucí se zbyteček. V tu chvíli na pánev přidá rozmixovaný sladký základ na omáčku a několik kuliček hroznového vína rozkrojených napůl a vypeckovaných, promíchá a nechá už jen maličko prohřát.

K polníčkovému salátu s rukolou a opraženými ořechy šéf přidá trochu citronové šťávy, z pánve trochu povařeného červeného vína (místo octa) a kapku olivového oleje. A rukama ho promíchá, aby byl pěkně ochucený.

K omáčce na pánvi ještě z odpočívajícího kachního masa slije šťávu, která se z něj uvolnila, a kachní prsa nakrájí napříč na úhledné plátky. Porci salátu naservíruje na talíř, poskládá na něj porci plátků kuřecích prsou s křupavou kůrčičkou a s citem pokape trochou omáčky z pánve.

Aby salát teplou omáčkou neutrpěl újmu, servíruje ji šéf zvlášť v mističce. A k tomu sklenku červeného na podporu zažívání. Protože svého „kdo neumí dobře jíst, nemůže bejt úplně šťastnej,“ se šéf drží stále (více zde).

Autor:




Nejčtenější

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

BMW X3 xDrive30d 2011 ·...
BMW X3 xDrive30d 2011 ·...

r.v. 2011, naj. 61 729 km, diesel
660 000 Kč (s DPH)




Mivardi Míchací taška na krmení s víkem XLMivardi Míchací taška na krmení s víkem XL

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.