Recept na krizi: kupujte levné a čerstvé biopotraviny přímo z biofarem - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recept na krizi: kupujte levné a čerstvé biopotraviny přímo z biofarem

  7:07
Na Pardubicku zaplatíte 12 korun za litr plnotučného mléka do bandasky, přímo od krávy z chovu biozemědělce. Litrová láhev bio mléka v obchodě stojí kolem třiceti korun. Podobně levně lze koupit přímo od ekologického farmáře maso, zeleninu, brambory, vajíčka, luštěniny, obilí a nově i kozí zmrzlinu.
Čerstvá biozelenina přímo od farmáře vás přijde na stejné peníze jako zelenina ze supermarketu

Čerstvá biozelenina přímo od farmáře vás přijde na stejné peníze jako zelenina ze supermarketu | foto: shutterstock.com

"Nejvíc lidí se zabývá chovem skotu na maso, a to zejména v horských oblastech. Farmáři, kteří mají pole, chovají i krávy na mléko. V nížinách se víc objevují pěstitelé brambor nebo zeleniny, o kterou je mezi odběrateli velký zájem," řekl jednatel Svazu ekologických zemědělců v Pardubickém kraji František Chlad.

Najděte si svého farmáře

Lidé nemusí kupovat biopotraviny ve specializovaných prodejnách zdravé výživy. Kdo vyhledá přímo zemědělce, který dodržuje zásady ekologického chovu zvířat či pěstování, může výrazně ušetřit.

Přitom je možné tímto způsobem sehnat i kozí sýr nebo zpracovatele bio těstovin.

"Škoda, že těchto zpracovatelů potravin není víc. V době krize sázejí ekologičtí zemědělci na jistotu a neinvestují," řekl Chlad, který se snaží rozjet i takzvaný bedýnkový prodej, tedy nákup biopotravin od ekozemědělců. Čtěte "Bedýnky": Jak získat pravidelnou dodávku čerstvé a levné zeleniny.

Ilustrační fotoNapříklad v Pardubickém kraji seženete mléko přímo od krávy i maso, které nevyjelo z linek některého masokombinátu. Výrobců, kteří jsou držiteli známky o ekologickém zemědělství, přibývá. V regionu je možno sehnat s nálepkou bio mléko, hovězí, vepřové či skopové maso, zeleninu, ale i vajíčka nebo kozí sýry. A levněji než v prodejnách zdravé výživy.

"Lidé z Pardubic se dopředu nahlásí, že se tady staví pro brambory nebo mrkev. Připravíme jim, co chtějí, a oni si to odvezou," řekl soukromý ekozemědělec Ondřej Podstavek z Bozetic u Borohrádku.

"Mrkev prodáváme za patnáct korun kilo, stejně tak červenou řepu," řekl Podstavek. V obchodě zaplatíte za bio mrkev kolem čtyřiceti korun, za červenou řepu třicet.

Ceny biopotravin přímo ze dvora od soukromých zemědělců připomínají spíš ceny z hypermarketů. Zatímco ve specializovaných prodejnách zdravé výživy lidé zaplatí za kilogram brambor i padesát korun za kilogram, u soukromých ekofarmářů stojí nejvýše dvacet korun.

Pro mléko do automatu

V Česku věc ojedinělá, v zahraničí samozřejmost. Automat na mléko z dílny Jaroslava Koukala Osvětiman na jihovýchodní Moravě přitom lidé z okolí dobře znají. Do domku sestry přístroj instaloval před deseti lety. "Vhodíte do přístroje mince a dávkovač vám naplní lahev," říká farmář, který stroje sám vyrábí. "Stojí kolem padesáti tisíc. Nejvíc jdou na odbyt na Slovensku," dodává Koukal. Za litr mléka, které produkují jeho vlastní krávy, zaplatí zákazník 16 korun.

Vajíčka, rajčata i kozí zmrzlina

rozbité vejceNa Orlickoústecku zase nabízejí zemědělci hrách nebo vajíčka. O něco horší je to s masem. Zemědělec musí vědět, že je na ně odbyt. Pokud seženete dostatek zájemců, rozdělí mezi vás farmář i hovězí maso.

"Rajčata nebo jinou zeleninu neděláme pro obchod, ale když někdo přijede, tak se ze zahrádky rozdělíme, máme i vajíčka," řekl Pavel Filip, který ekologicky hospodaří na farmě v Orličkách.

Vajíčka je možné sehnat na ekologických farmách za čtyři koruny, v obchodech je obvyklá cena sedm korun. Kromě základních potravin je možné si pochutnat například i na kozí zmrzlině, kterou vyrábějí na kozí farmě v Licibořicích na Chrudimsku.

Na farmě je to letošní novinka a kromě točené oříškové, jahodové a vanilkové zmrzliny jde na odbyt i zamražená v kelímku. Kornout točené pochoutky zájemci pořídí za 15 korun, za ledovou pochoutku v kelímku si ještě tři koruny připlatí.

Nepoctivým hrozí odebrání dotace

Chemie u ekofarmáře nepřichází v úvahu, to je dopink. U zemědělců, kteří ekologicky hospodaří, si lidé mohou být vcelku jisti, že kupují kvalitu. Farmáři totiž musí každý rok dokazovat, že nepoužívají žádné nepovolené podpůrné chemické přípravky.

Farmář pěstující mrkev"V kraji mám na starosti devětadvacet soukromých ekologických farem a věřím, že žádný zemědělec nepodvádí. Byl by totiž sám proti sobě," řekl jednatel PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců František Chlad. Když kontrola zjistí, že farmář nepodniká biologicky, hrozí mu nejen pokuta, ale musel by také vrátit dotace, které na ekologické zemědělství dostává. "Kdyby přišli o dotace, které dostávají, je to daleko horší trest než jednorázová pokuta," dodává Chlad.

Kontroloři, kteří ekologické farmy jednou ročně navštěvují, dopink v podobě chemie prostě neberou. "Jsou to výjimky. Při kontrolách nám musí zemědělec dokázat, že si nálepku ekofarma zaslouží. Když však zjistíme, že si farmář pomohl nedovoleně, můžeme mu udělit i pokutu v řádech milionů korun," řekl předseda správní rady Kontroly ekologického zemědělství Kamil Toman.

Farmáři se hrozby odebrání dotace bojí. Často jsou mezi nimi takoví, jejichž rozpočet tvoří hlavně podpora ve formě dotace od ministerstva zemědělství nebo Evropské unie. "Pro mě jsou dotace třicet procent mého podnikání. Od začátku jsem se rozhodl, že budu přírodě pomáhat a vracet jí to, že z ní žiju. Tak ji přece nebudu ničit chemií," řekl Podstavek.

Ekofarmář se bez ruční práce neobejdeObrovský zájem o potraviny, které vznikly bez dopinku chemikálií, se nyní lehce zastavil. Krize pronikla i do bio potravin "Stále je o ně velký zájem, je ale vidět, že zákazníky přibrzdila krize, proto je pro ně výhodné vědět o zemědělcích, kteří prodávají daleko levněji přímo ze dvora," řekl Chlad. Podle něj ekofarmáři ještě neřekli poslední slovo. "Mají daleko větší možnosti, ale bojí se větších investic, které by se jim sice vrátily, ale mnoho z nich spoléhá na jistotu. Krize se projevila i v ekologickém zemědělství," řekl Chlad.

Tipy na ekofarmy, kde lze nakoupit bio potraviny

Orlickoústecko:

BIO RANCH s.r.o., Červená Voda; drůbež

Kuttich František, Lanškroun; skot pro produkci mléka, prasata, drůbež

Petr Mareš, farma Červená Voda; skot, ovce

Chrudimsko:

Jiří Blažek, Licibořice; ovce, skot, kozy

Tomáš Brázda, ekofarma Mladotice; ovoce

Petra Pecháčková, Obořice; ovce, kozy, skot pro produkci mléka

Pardubicko:

Luboš Vohralík, Holice; kozy

Ondřej Podstavek, Bozetice u Borohrádku; skot pro produkci mléka, vejce, drůbež, mrkev, petržel, brambory

Svitavsko:

Jan Látal, Ekofarma Koclířov; ovce, kozy

Josef Mládek, Bystré; skot, ovce

Autor:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025