Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na krizi: kupujte levné a čerstvé biopotraviny přímo z biofarem

  7:07aktualizováno  7:07
Na Pardubicku zaplatíte 12 korun za litr plnotučného mléka do bandasky, přímo od krávy z chovu biozemědělce. Litrová láhev bio mléka v obchodě stojí kolem třiceti korun. Podobně levně lze koupit přímo od ekologického farmáře maso, zeleninu, brambory, vajíčka, luštěniny, obilí a nově i kozí zmrzlinu.

Čerstvá biozelenina přímo od farmáře vás přijde na stejné peníze jako zelenina ze supermarketu | foto: shutterstock.com

"Nejvíc lidí se zabývá chovem skotu na maso, a to zejména v horských oblastech. Farmáři, kteří mají pole, chovají i krávy na mléko. V nížinách se víc objevují pěstitelé brambor nebo zeleniny, o kterou je mezi odběrateli velký zájem," řekl jednatel Svazu ekologických zemědělců v Pardubickém kraji František Chlad.

Najděte si svého farmáře

Lidé nemusí kupovat biopotraviny ve specializovaných prodejnách zdravé výživy. Kdo vyhledá přímo zemědělce, který dodržuje zásady ekologického chovu zvířat či pěstování, může výrazně ušetřit.

Přitom je možné tímto způsobem sehnat i kozí sýr nebo zpracovatele bio těstovin.

"Škoda, že těchto zpracovatelů potravin není víc. V době krize sázejí ekologičtí zemědělci na jistotu a neinvestují," řekl Chlad, který se snaží rozjet i takzvaný bedýnkový prodej, tedy nákup biopotravin od ekozemědělců. Čtěte "Bedýnky": Jak získat pravidelnou dodávku čerstvé a levné zeleniny.

Ilustrační fotoNapříklad v Pardubickém kraji seženete mléko přímo od krávy i maso, které nevyjelo z linek některého masokombinátu. Výrobců, kteří jsou držiteli známky o ekologickém zemědělství, přibývá. V regionu je možno sehnat s nálepkou bio mléko, hovězí, vepřové či skopové maso, zeleninu, ale i vajíčka nebo kozí sýry. A levněji než v prodejnách zdravé výživy.

"Lidé z Pardubic se dopředu nahlásí, že se tady staví pro brambory nebo mrkev. Připravíme jim, co chtějí, a oni si to odvezou," řekl soukromý ekozemědělec Ondřej Podstavek z Bozetic u Borohrádku.

"Mrkev prodáváme za patnáct korun kilo, stejně tak červenou řepu," řekl Podstavek. V obchodě zaplatíte za bio mrkev kolem čtyřiceti korun, za červenou řepu třicet.

Ceny biopotravin přímo ze dvora od soukromých zemědělců připomínají spíš ceny z hypermarketů. Zatímco ve specializovaných prodejnách zdravé výživy lidé zaplatí za kilogram brambor i padesát korun za kilogram, u soukromých ekofarmářů stojí nejvýše dvacet korun.

Pro mléko do automatu

V Česku věc ojedinělá, v zahraničí samozřejmost. Automat na mléko z dílny Jaroslava Koukala Osvětiman na jihovýchodní Moravě přitom lidé z okolí dobře znají. Do domku sestry přístroj instaloval před deseti lety. "Vhodíte do přístroje mince a dávkovač vám naplní lahev," říká farmář, který stroje sám vyrábí. "Stojí kolem padesáti tisíc. Nejvíc jdou na odbyt na Slovensku," dodává Koukal. Za litr mléka, které produkují jeho vlastní krávy, zaplatí zákazník 16 korun.

Vajíčka, rajčata i kozí zmrzlina

rozbité vejceNa Orlickoústecku zase nabízejí zemědělci hrách nebo vajíčka. O něco horší je to s masem. Zemědělec musí vědět, že je na ně odbyt. Pokud seženete dostatek zájemců, rozdělí mezi vás farmář i hovězí maso.

"Rajčata nebo jinou zeleninu neděláme pro obchod, ale když někdo přijede, tak se ze zahrádky rozdělíme, máme i vajíčka," řekl Pavel Filip, který ekologicky hospodaří na farmě v Orličkách.

Vajíčka je možné sehnat na ekologických farmách za čtyři koruny, v obchodech je obvyklá cena sedm korun. Kromě základních potravin je možné si pochutnat například i na kozí zmrzlině, kterou vyrábějí na kozí farmě v Licibořicích na Chrudimsku.

Na farmě je to letošní novinka a kromě točené oříškové, jahodové a vanilkové zmrzliny jde na odbyt i zamražená v kelímku. Kornout točené pochoutky zájemci pořídí za 15 korun, za ledovou pochoutku v kelímku si ještě tři koruny připlatí.

Nepoctivým hrozí odebrání dotace

Chemie u ekofarmáře nepřichází v úvahu, to je dopink. U zemědělců, kteří ekologicky hospodaří, si lidé mohou být vcelku jisti, že kupují kvalitu. Farmáři totiž musí každý rok dokazovat, že nepoužívají žádné nepovolené podpůrné chemické přípravky.

Farmář pěstující mrkev"V kraji mám na starosti devětadvacet soukromých ekologických farem a věřím, že žádný zemědělec nepodvádí. Byl by totiž sám proti sobě," řekl jednatel PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců František Chlad. Když kontrola zjistí, že farmář nepodniká biologicky, hrozí mu nejen pokuta, ale musel by také vrátit dotace, které na ekologické zemědělství dostává. "Kdyby přišli o dotace, které dostávají, je to daleko horší trest než jednorázová pokuta," dodává Chlad.

Kontroloři, kteří ekologické farmy jednou ročně navštěvují, dopink v podobě chemie prostě neberou. "Jsou to výjimky. Při kontrolách nám musí zemědělec dokázat, že si nálepku ekofarma zaslouží. Když však zjistíme, že si farmář pomohl nedovoleně, můžeme mu udělit i pokutu v řádech milionů korun," řekl předseda správní rady Kontroly ekologického zemědělství Kamil Toman.

Farmáři se hrozby odebrání dotace bojí. Často jsou mezi nimi takoví, jejichž rozpočet tvoří hlavně podpora ve formě dotace od ministerstva zemědělství nebo Evropské unie. "Pro mě jsou dotace třicet procent mého podnikání. Od začátku jsem se rozhodl, že budu přírodě pomáhat a vracet jí to, že z ní žiju. Tak ji přece nebudu ničit chemií," řekl Podstavek.

Ekofarmář se bez ruční práce neobejdeObrovský zájem o potraviny, které vznikly bez dopinku chemikálií, se nyní lehce zastavil. Krize pronikla i do bio potravin "Stále je o ně velký zájem, je ale vidět, že zákazníky přibrzdila krize, proto je pro ně výhodné vědět o zemědělcích, kteří prodávají daleko levněji přímo ze dvora," řekl Chlad. Podle něj ekofarmáři ještě neřekli poslední slovo. "Mají daleko větší možnosti, ale bojí se větších investic, které by se jim sice vrátily, ale mnoho z nich spoléhá na jistotu. Krize se projevila i v ekologickém zemědělství," řekl Chlad.

Tipy na ekofarmy, kde lze nakoupit bio potraviny

Orlickoústecko:

BIO RANCH s.r.o., Červená Voda; drůbež

Kuttich František, Lanškroun; skot pro produkci mléka, prasata, drůbež

Petr Mareš, farma Červená Voda; skot, ovce

Chrudimsko:

Jiří Blažek, Licibořice; ovce, skot, kozy

Tomáš Brázda, ekofarma Mladotice; ovoce

Petra Pecháčková, Obořice; ovce, kozy, skot pro produkci mléka

Pardubicko:

Luboš Vohralík, Holice; kozy

Ondřej Podstavek, Bozetice u Borohrádku; skot pro produkci mléka, vejce, drůbež, mrkev, petržel, brambory

Svitavsko:

Jan Látal, Ekofarma Koclířov; ovce, kozy

Josef Mládek, Bystré; skot, ovce

Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.