Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na kuře tří hořčic podle První dámy. Ve stylu „co dům dal“

  4:30aktualizováno  4:30
Slavný recept Livie Klausové koluje po internetu a získal si mnoho obdivovatelů. V pražském hotelu Alcron jsme ho pro vás uvařili, abychom zjistili, čím že se to v dobách reálného socialismu krmil současný prezident Václav Klaus. Byl z jeho nejoblíbenějších.

Princip je jednoduchý. Kuře "pomatláte" směsí hořčic, přidáte rybízový džem, celé posypete zeleninovou směsí Moravanka a upečete. Nás zajímalo, zda budou tyto různorodé chutě ladit. Požádali jsme zástupce šéfkuchaře z pražského hotelu Alcron Martina Procházku, aby pro nás kuře podle První dámy uvařil.

"Je to typické jídlo ve stylu co najdu v lednici, to smíchám a uvařím," popisuje první dojem z receptu. "Možná je zbytečné míchat několik druhů hořčic. Ale chápu, že dřív nebyla dijonská hořčice tak běžně dostupná, navíc byla drahá. Tak se jí kvůli chuti použila jen trocha a nastavila se kremžskou a obyčejnou plnotučnou," vysvětluje.

Zároveň navrhuje některá vylepšení. Například místo bramborových knedlíků by udělal placky, které nepotřebují tolik klasické omáčky. Kyselému nálevu z Moravanky nachystal konkurenci v podobě bylinek – rozmarýnu a tymiánu, který použije i do bramborových placek

Budete potřebovat

Na kuře: 4 kuřecí stehna, sklenici Moravanky, dijonskou, kremžskou a plnotučnou hořčici, rybízovou marmeládu, sůl, pepř, olej, čerstvý tymián a rozmarýn

Na placky: vařené brambory, hrubou mouku, 2 žloutky, čerstvý tymián a rozmarýn

Kuřecí stehna a Moravanka

Kuřecí stehna a Moravanka

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice

Kuře krok za krokem

Martin Procházka, zástupce šéfkuchaře hotelu Alcron

Martin Procházka, zástupce šéfkuchaře hotelu Alcron

Na stehna přidejte hořčice a marmeládu.

Na maso dejte hořčice a marmeládu.

Přidejte nasekaný rozmarýn a tymián.

Přidejte nasekaný rozmarýn a tymián.

Kuřecí stehna si rozkrojte na poloviny a naskládejte do pekáčku, osolte, opepřete. Na stehna dejte lžíci od každého druhu hořčice a lžíci marmelády. Nakonec přihoďte nasekané bylinky.

Vetřete do kuřete.

Vetřete do kuřete.

Zakápněte olejem.

Zakápněte olejem.

Kuře ve směsi "vymáchejte" a pořádně ji vetřete do kůže. Nakonec ji zakápněte olejem. Mezitím si můžete předehřát troubu na 170 stupňů a pekáč s kuřetem do ní pak vložíte.

"Viděl jsem několik variant tohoto receptu. Někdo dal Moravanku na kuře hned na začátku, já osobně bych doporučoval nechat kuře tak čtvrt hodinky péct při vysoké teplotě, aby se povrch zatáhnul. Čalamádu bych přidal až pak," radí kuchař.

Větší kusy Moravanky pokrájejte.

Větší kusy Moravanky pokrájejte.

Po čtvrthodině už se kuře zatáhlo.

Po čtvrthodině už se kuře zatáhlo.

Kuře zasypané Moravankou

Kuře zasypané Moravankou

Během čtvrthodiny čekání si mezitím větší kusy zeleniny ze skleničky pokrájejte na drobnější kousky. Poklaďte jimi kuře, použijte i nálev. Troubu stáhněte na 140 °C, budete péci ještě zhruba 30 minut.

Upečené kuře vyjměte z pekáče a vraťte do trouby.

Upečené kuře vyjměte z pekáče a vraťte do trouby.

Výpek i se zeleninou přelijte na pánev.

Výpek i se zeleninou přelijte na pánev.

Nechte vyvařit přebytečnou tekutinu a přidejte trochu másla.

Nechte vyvařit přebytečnou tekutinu a přidejte trochu másla.

Záleží na druhu čalamády, jaký použijete a kolik tekutiny do kuřete vlijete. Navíc každá trouba se chová trochu jinak, jedna vysušuje víc, druhá méně.

Každopádně je výhodné kuře po třiceti minutách ze směsi vytáhnout a uložit zpět (už do vypnuté) trouby odpočinout.

Zeleninu pak přelijte na pánev a přebytečnou tekutinu nechte vyvařit.

"Směs mi připadá příliš agresivní, poměrně hodně se v ní rozležela feferonka. Kdo nemá rád tolik ostré, možná by ji ke kuřeti nemusel dávat celou," doporučuje Martin Procházka.

Naopak omáčku na závěr zjemní trochou másla.

Bramborové placky krok za krokem

Vařené brambory propasírujte.

Vařené brambory propasírujte.

Do brambor přidejte rozmarýn a tamián, hrubou mouku, sůl a žloutky.

Do brambor přidejte rozmarýn a tymián, hrubou mouku, sůl a žloutky.

Brambory uvařte ve slupce a propasírujte. "Takto to děláme my v restauraci, když jich děláme velké množství, každý použije svůj oblíbený domácí postup," radí kuchař. Do bramborové hmoty přidejte hrubou mouku, trochu bylinek, sůl a dva žloutky (podle množství brambor).

Těsto rozválejte na půlcentimetrové pláty.

Těsto rozválejte na půlcentimetrové pláty.

Z plátu vykrájejte kolečka.

Z plátu vykrájejte kolečka.

Opečte plátky na pánvi.

Opečte plátky na pánvi.

"Přiměřeně, to pozná každý kuchař. Jde o to, abyste dostali těsto, které půjde vyválet do placky a přitom se nepřilepilo na vál," radí. Pomoučete si vál a z placky vykrajujte kolečka, která opečete na pánvi.

Nakonec servírujte do každého talíře po dvou kouscích masa, přelijte směsí zeleniny a dozdobte petrželkou.

Autor:




Nejčtenější

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Další z rubriky

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.