Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: K máslovému řízku z české kuchyně zakousněte křenové brambory

aktualizováno 
Brambory, křen a červená řepa plná vitaminů se za našich babiček v českých kuchyních našly vždycky. Když k tomu přidáte kus vepřové plece, smetanu a máslo, připravíte lahodné a přitom zdravé jídlo, ideální třeba jako nedělní oběd.

Na máslové řízky podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, který je zarputilým propagátorem tradiční české kuchyně, budete potřebovat 800 g vepřové plece, 100 ml 12% smetany, 1 až 2 lžíce sušeného mléka, citronovou kůru, muškátový oříšek, 2 vajíčka, 2 lžíce hladké mouky, rostlinný olej na smažení, bílý pepř a sůl. 

Na přílohu ať máte brambory pro 4 osoby, křen a máslo. A na salát z červené řepy si připravte 2 středně velké červené řepy, bílý vinný ocet, 2 lžíce cukru, sůl, semínka fenyklu a koriandru, 2 až 3 plátky křenu a slunečnicový olej.

Příprava lahodného řízku, brambor a salátu krok za krokem

Nejprve si dejte zvlášť vařit omyté brambory se slupkou a omytou a neoloupanou řepu. Zatímco se budou vařit, pusťte se do přípravy máslových řízků.

Očištěnou vepřovou plec pokrájejte na kousky.
Tyčovým mixérem maso posekejte, ale jen částečně, aby v něm zůstaly i celé
K libovému masu můžete přidat trochu smetany už při mixování.

Vepřovou plec nakrájejte na menší kousky, ty pak ještě lehce posekejte pomocí ponorného mixéru.

Ke směsi masa se smetanou přidejte vajíčka.
Přidejte také sušené mléko, hladkou mouku a koření.
Přistrouhejte trochu citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu.

K vykutrovanému (tedy posekanému) masu přidejte dvě vajíčka, 2 lžíce sušeného mléka, smetanu, hladkou mouku, osolte, dochuťte trochou bílého pepře, zavoňte muškátovým oříškem, přidejte i trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a znovu vše lehce prokutrujte pomocí mixéru. 

Směs na řízky pečlivě promíchejte a nechte chvíli odležet. Nejlépe v ledničce,
Pak každý bochánek pomocí nože roztáhněte do plochy a dotvarujte.
Řízečky pokládejte na plech namazaný olejem a strčte je do předehřáté trouby.

Aby se vám s hotovým "těstem" na řízky lépe pracovalo, můžete směs dát trochu odležet, zchladit a zatuhnout zhruba na 20 minut do ledničky. Pak ze vzniklé hmoty tvořte bochánky rukama namočenýma ve studené vodě, pak na nich nožem udělejte šikmé proužkování; tím je také rozprostřete do plochy a dotvarujete. Pak je podeberte nožem a přendejte na zahřátý plech vymazaný olejem. 

Řízečky dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte je při této teplotě deset minut, pak stáhněte teplotu na 100 °C a nechte je ještě chvíli v troubě dotáhnout. Pak přidejte k vypečené šťávě na plech trochu másla, nechte ho rozpustit, promíchejte se šťávou a máslové řízky na talíři touto omáčkou přelijte.

Vařené brambory oloupejte a přidejte k nim kousek másla.
Na brambory si ještě na jemném struhadle nastrouhejte čerstvý křen.
Brambory rozšťouchejte a smíchejte s máslem a strouhaným křenem.

Vařené brambory oloupejte, přidejte k nim kousek másla, čerstvě a jemně nastrouhaný křen, lehce osolte a prošťouchejte. Při servírování je ještě můžete navrch posypat trochou nastrouhaného křenu navíc, podle chuti. 

Vařenou, oloupanou řepu, pokrájenou na proužky, přelijte ještě teplým lákem.

Uvařenou řepu hned zchlaďte krátkým vložením do ledové vody, lehce prochladlou ji oloupejte, pokrájejte na tenké plátky a pak na proužky. Promíchejte s trochou slunečnicového oleje a přes cedník zalijte ještě teplým lákem. Ten svařte z vinného octa, do kterého přidejte výše uvedené koření a kolečka oloupaného křenu. Vařený křen pak přidejte k řepě, vše promíchejte a nechte salát vychladit.

Tipy na obměnu salátu z červené řepy:

Řepu můžete před podáváním přelít olivovým olejem a přidat strouhaný křen. Nebo ji nechte úplně odkapat a spojte ji s pravou majonézou. Místo majonézy můžete použít i zakysanou smetanu. Takové saláty z řepy pak můžete servírovat jako přílohu k různým vařeným masům.

Máslový řízek připravil Jaroslav Sapík na návštěvě na chalupě u Michaely Dolinové na Českolipsku během natáčení pořadu Česko na talíři. Přípravu dalších českých receptů podle tohoto gurua tradiční české kuchyně i jeho hostitelky můžete zhlédnout v neděli v 18:00 na televizi Prima family.

Autoři:




Nejčtenější

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Děsivá nabídka módních řetězců
Děsivá nabídka módních řetězců

Kde najdete to nejhorší?

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.