Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Ve vedru vás spolehlivě nakopne a osvěží kávová limonáda

aktualizováno 
Je vedro, že by se člověk svlékl z kůže, ale ani to by zřejmě nepomohlo. Vyzkoušejte raději osvěžující drink, je jednoznačně účinnější a probere vás z apatie.

Kávová limonáda v sobě nese kouzlo povzbuzujícího kofeinu v kombinaci s osvěžujícím ledovým džusem z grapefruitů. A pokud sáhnete po kávě původem z Afriky, tedy s ovocnými tóny chuti, získáte ideální letní osvěžující nápoj.

Potřebovat budete led, grepový džus, cukrový sirup a studenou filtrovanou kávu. Tu připravíte velmi jednoduše, zkusit to můžete podle našeho návodu:

Příprava osvěžující limonády krok za krokem

Cukrový sirup si také zvládnete připravit sami, i do zásoby. Jednoduše smícháte cukr a vodu v poměru 1:1, tedy například litr vody na 1 kg cukru, povaříte na mírném ohni zhruba 5 minut, slijete do lahve a uložíte ji tak, aby byla po ruce. 

A můžete se pustit do přípravy. Do 300 ml vysoké sklenice nasypte led, na něj nalijte 6 centilitrů grepového džusu, 2 cl cukrového sirupu a promíchejte. Pak přilijte ještě 6 cl zchlazené filtrované kávy a dolijte sklenici sodovkou. Přidejte brčko, na okraj sklenice plátek grepu a reálnou šanci na skutečné osvěžení máte po ruce.

„Grepová šťáva krásně funguje v kombinaci s kávou právě proto, že mají společné jak citrusové tóny, tak lehounce nahořklou chuť, což je pro léto ideální,“ vysvětluje volbu této kombinace její autor, barista Ondřej Hurtík, na kterého můžete narazit v kavárnách Alza, Místo, nebo Můj šálek kávy. 

Kávy původem z Afriky podle něj ve studené formě zvláště dobře fungují, protože chuťově hodně připomínají ovoce, často právě citrusy či osvěžující rybíz.

Pokud nepijete kávu, ale příprava domácí limonády vás láká, zkuste okurkovou:

Autor:


Témata: Afrika, volby, Pily


Nejčtenější

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.