Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Mrkvový dort s mandlemi a citronovou polevou krok za krokem

aktualizováno 
Když byly hospodyně po 2. světové válce nuceny šetřit, vpašovaly strouhanou mrkev i do dortu. Zatímco se Anglie s Amerikou přou o autorství, Italové si kyprý dortík ještě vylepšili přidáním mandlí a navoněli ho citronem. Opravdu stojí za vyzkoušení.

Kdo si chce zkusit, jak tuto mrkvovo-mandlovou delikatesu připravuje Emanuele Ridi z primácké kuchařské show Ital v kuchyni, bude potřebovat 300 g loupaných mandlí, 300 g strouhané mrkve, 300 g cukru, 80 g hladké mouky, 4 vejce, špetku soli, citronovou kůru a půl sáčku prášku do pečiva.

Recept na mrkvový dort krok za krokem

V míse smíchejte vejce a cukr.
V míse smíchejte vejce a cukr, pak přidáte mrkev, mandle, mouku a další ingredience.
V míse smíchejte vejce a cukr a přidejte k nim nastrouhanou mrkev.

V míse smíchejte vejce a cukr, pak přidáte mrkev, mandle, mouku a další ingredience.

V míse smíchejte vejce, cukr a nastrouhanou mrkev, pak přidejte nasekané mandle. Část by měla být pokrájená nahrubo, část rozmixujeme na mouku.

Mandle nechte v mrazáku přejít tepelným šokem a rozmixujte na prášek
Polovinu mandlí pokrájejte na plátky
Plátky mandlí ještě posekejte na jemnější kousky

Polovinu mandlí nechte v mrazáku přejít tepelným šokem a rozemelte je na prášek. Druhou polovinu pokrájejte na plátky a pak ještě posekejte na menší kousky.

Aby se mouka z umixovaných mandlí nelepila, dejte mandle na chvíli do mrazáku, tuk v nich obsažený ztuhne a mandle se pak lépe mixují na prášek.

Mrkvový dort v troubě krásně vyběhne.

Mrkvový dort v troubě krásně vyběhne.

Do směsi přidejte nastrouhanou citronovou kůru (samozřejmě chemicky neošetřenou), špetku soli, mouku a kypřící prášek. Vše dobře promíchejte a nalijte do vymazané formy. Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 160 °C, potom pečte půl hodiny na 180°, vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.

Jak na citronovou polevu

Do misky oddělte dva bílky
Bílky vyšlehejte s moučkovým cukrem
Jakmile má poleva správnou konzistenci, nalijte ji na dort

Do misky oddělte dva bílky, vyšlehejte je s moučkovým cukrem a jakmile má poleva správnou konzistenci, nalijte ji na dort.

Než mrkvový dort vychladne, připravte si polevu. Potřebovat na ni budete 2 bílky, 150 g moučkového cukru a citronovou šťávu.

Bílky s moučkovým cukrem a citronovou šťávou vyšlehejte do správné konzistence, podle potřeby můžete přidat buď trochu šťávy nebo cukru. Dobře připravená poleva by se měla začít trochu lepit.

Polevu rovnoměrně rozetřete na dort a nechte v lednici ztuhnout
Mrkvový dort s mandlemi, italsky "torta di carote e mandorle"

Polevu rovnoměrně rozetřete na dort, nechte v lednici ztuhnout a mrkvový dort s mandlemi, italsky "torta di carote e mandorle", máte hotový.

Pak ji naneste na vršek dortu a nechte v lednici ztuhnout. 





Nejčtenější

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

Nejsložitější je údržba ploch z dýhy a masivu.
Jak správně doma udržovat dřevěný nábytek: přehledný návod

Nábytku se netýkají kampaně připomínající jarní nebo předvánoční úklid. Měl by se udržovat průběžně. Nejvíce práce budete mít s dýhou a masivem.  celý článek

Možná, že časem takovýto obrázek uvidíme běžně.
Vymysleli papírovou lahev, která bude stoprocentně kompostovatelná

Kampaně na Kickstarteru bývají přímočaré. Někdo nabídne výrobek, a když je tak zajímavý, že se podaří sesbírat dost peněz na rozjezd, můžete zainvestovat...  celý článek

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.