Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na pampeliškový sirup. Med to není, ale chutná skvěle

aktualizováno 
"Pamatuju si ho z dětství, maminka nám s ním sladila čaj nebo nám ho dávala po lžičkách, když jsme byli nastydlí, nemocní nebo přišli v zimě promrzlí zvenku," vzpomíná celá řada z nás na domácí "med" z pampelišek. Protože ale s včelami nemá nic společného, jde o sirup; na jehož přípravu je právě teď ideální čas.

Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience a pětilitrovou zavařovací sklenici. Citrony pokrájejte na kousky. | foto: Martina Čermáková

Receptů na pampeliškový sirup, nazývaný mezi lidmi zcela běžně medem, koluje nejen na internetu celá řada, v řadě rodin se předávají z generace na generaci. Lehce se liší v množstevních poměrech pampelišek, vody, cukru a citronů respektive kyseliny citronové, ale ve své podstatě mají stejný základ.

Fotogalerie přípravy "medu"

Vždycky platí, že by pampelišky měly pocházet z co nejčistšího prostředí, ideálně z nějaké venkovské louky. My jsme neodolali, a protože je touhle dobou hodně síly i v řadě jiných bylinek, něco málo jsme jich přidali (viz recept).

V podstatě si můžete vybrat, jestli si jako pomocníka vyberete chemicky neošetřený bio citron (případně pomeranč) nebo kyselinu citronovou v prášku. My jsme použili obojí, ovšem bio citrony měly jednoznačnou převahu. U cukru máte taky na výběr; buď sáhnete po bílém, nebo můžete použít hnědý, nerafinovaný, který je zdravější. (Více info o sladidlech v předchozím článku.)  

Příprava pampeliškového sirupu krok za krokem

Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience a pětilitrovou zavařovací...

Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience a pětilitrovou zavařovací sklenici. Citrony pokrájejte na kousky.

Nasbírejte si 350 plně rozkvetlých pampeliškových květů (resp. smetánky lékařské), ideálně před polednem. Pak si ještě připravte po hrsti mladých čerstvých snítek meduňky, kopřiv, rozkvetlého kontryhele a smrkových výhonků. Potřebovat budete také 20 g kyseliny citronové (lze vynechat), čtyři chemicky neošetřené bio citrony, tři a půl litru vody a 3,5 kg cukru. A pětilitrovou sklenici.

Někdo květy pampelišky před použitím propírá ve studené vodě; s případnými broučky ale spláchnete i pyl, takže o něj svůj "med" ochudíte. Je to na vás. Ostatní bylinky (s otazníkem necháme ještě květy kontryhele) opláchnout doporučujeme.

Trhejte jen čisté, plně rozkvetlé květy pampelišek.
Do sklenice nastrkejte všechny pampeliškové květy (případně další bylinky jako...
Přisypte kyselinu citronovou...

Do pětilitrové zavařovačky jsme ke všem bylinkám přidali ještě kyselinu citronovou, pokrájené citrony, vše zalili vařící vodou a nechali 24 hodin stát. Někdo doporučuje směs zhruba 15 minut povařit a pak teprve nechat louhovat.

Obsah sklenice přelijte přes plátýnko do hrnce.
Bylinky a kousky citronu pořádně vyždímejte.
Bylinky a kousky citronu pořádně vyždímejte.

Během celodenního louhování jsme obsah sklenice občas jen promíchali vařečkou, jinak nic. Druhý den jsme obsah sklenice přecedili do velkého hrnce přes plátýnko, respektive nadvakrát přeloženou bavlněnou plenu.

Do přecezené šťávy nasypte odvážený cukr.
Cukr se šťávou promíchejte, aby se rozpouštěl.
Vařící se med průběžně míchejte.

Přidejte odvážený cukr, promíchejte ho se šťávou, aby se začal rozpouštět, a dejte na plotnu. Přiveďte k varu, ideálně za stálého míchání, stáhněte oheň a med nechte vařit, dokud nezačne houstnout.

Během vaření medu z povrchu odstraňujte pěnu, pokud se tvoří.
Med si během vaření průběžně testujte: jednoduše trochu kápněte na talířek a
Horký med rozlijte do čistých sklenic.

Během mírného varu občas promíchejte a podle potřeby odstraňujte pěnu, která se může na povrchu tvořit (mohou za ni saponiny, které se varem uvolňují). 

Voda se během varu odpařuje a sirup houstne. Jeho hustotu si lze během varu průběžně testovat: jednoduše sirup kápněte na talířek, nechte vychladnout, poté uvidíte, jakou bude mít jako studený konzistenci. Nám trvalo cca hodinu a půl, než měl konzistenci tekoucího medu. Barva a chuť byla taky skvělá. Pak ho ještě horký nalijete do čistých sklenic, které můžete vypláchnout alkoholem.

Okraje sklenic otřete dosucha čistým suchým plátnem nebo ubrouskem a...
Med nechte vychladnout a uložte v chladu a temnu.

Naplněným sklenicím otřete okraje, měly by být naprosto čisté a suché, a sklenice zavíčkujte. "Med" po vychladnutí uložte v chladu a temnu a těšte se, až ho začnete "užívat". Do čaje si ho můžete přidávat i preventivně, kdykoliv se ochladí. 





Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.