Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pařížské tyčinky našich babiček. Chuťově dokonalá vánoční klasika

  0:15aktualizováno  0:15
V nejedné rodině se předává recept na pařížské tyčinky z generace na generaci. Možná jej také máte někde v sešitě či v šuplíku zapsaný na papírku babičkou či její maminkou.

Uvidíte, jak se po pařížských tyčinkách zapráší. | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

Tenhle recept stojí za to opět vytáhnout na světlo. Chuťová kombinace těsta bohatého na oříšky s lehce pikantní chutí citronové polevy je jednoduše dokonalá. A mnozí tenhle poklad ze starých kuchařek určitě pamatujete.

Pokud máte doma milovníka rakviček a pařížské tyčinky ještě neděláte, pak to urychleně napravte a dočkáte se obří pochvaly. Struktura tohoto cukroví je totiž téměř shodná. „Pařížanky“ jsou však výjimečné tím, že obsahují pouze bílky s cukrem a jemně strouhané mandle s přídavkem trochy mouky; díky tomu docílíte efektního bílého vzhledu, pokud ovšem „ohlídáte patřičně troubu“. Povrch cukroví nesmí během pečení zežloutnout.

Klasické pařížské tyčinky krok za krokem

Potřebné ingredience: 2 bílky, 210 g moučkového cukru, 100 g jemně strouhaných loupaných mandlí a 40 g hladké mouky (plus hladkou mouku na vyválení těsta na vál). Na polevu 1 bílek, moučkový cukr dle potřeby (záleží na velikosti bílku) a citronová šťáva dle potřeby.

Jak na pařížské tyčinky

Z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj šlehačem zapracujte moučkový cukr. Stěrkou pak do pěny zlehka vmíchejte mandlovou moučku promíchanou s moukou, obsah misky vyklopte na pomoučený vál a rukama lehké bílé těsto dohněťte.

Těsto nenechte odpočívat, hned je zpracujte! Válečkem je upravte do podoby plátku silného cca 4 mm, který okrojte kolečkem a rozdělíte na proužky velikosti zhruba 10 x 2 cm. Pomocí špachtle je v rozestupu přeložte na plech vyložený papírem na pečení.

Zvlášť utřete v misce, případně vyšlehejte, bílek s moučkovým cukrem, přidejte citronovou šťávu a tolik cukru, aby poleva byla lesklá a hustá, ale stále mírně roztékavá. Nejlépe pomocí malého štětce povrch proužků pěnou potřete a v troubě vyhřáté na cca 150 °C vše zvolna pečte zhruba 30 minut. Poleva na tyčinkách přitom musí zůstat bledá.

Další recepty na vánoční cukroví najdete ve speciálním zimním vydání časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Vánoce plné luxusu.

Vánoční iDNES.cz
Autoři:




Nejčtenější

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Další z rubriky

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.