Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pařížské tyčinky našich babiček. Chuťově dokonalá vánoční klasika

  0:15aktualizováno  0:15
V nejedné rodině se předává recept na pařížské tyčinky z generace na generaci. Možná jej také máte někde v sešitě či v šuplíku zapsaný na papírku babičkou či její maminkou.

Uvidíte, jak se po pařížských tyčinkách zapráší. | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

Tenhle recept stojí za to opět vytáhnout na světlo. Chuťová kombinace těsta bohatého na oříšky s lehce pikantní chutí citronové polevy je jednoduše dokonalá. A mnozí tenhle poklad ze starých kuchařek určitě pamatujete.

Pokud máte doma milovníka rakviček a pařížské tyčinky ještě neděláte, pak to urychleně napravte a dočkáte se obří pochvaly. Struktura tohoto cukroví je totiž téměř shodná. „Pařížanky“ jsou však výjimečné tím, že obsahují pouze bílky s cukrem a jemně strouhané mandle s přídavkem trochy mouky; díky tomu docílíte efektního bílého vzhledu, pokud ovšem „ohlídáte patřičně troubu“. Povrch cukroví nesmí během pečení zežloutnout.

Klasické pařížské tyčinky krok za krokem

Potřebné ingredience: 2 bílky, 210 g moučkového cukru, 100 g jemně strouhaných loupaných mandlí a 40 g hladké mouky (plus hladkou mouku na vyválení těsta na vál). Na polevu 1 bílek, moučkový cukr dle potřeby (záleží na velikosti bílku) a citronová šťáva dle potřeby.

Jak na pařížské tyčinky

Z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj šlehačem zapracujte moučkový cukr. Stěrkou pak do pěny zlehka vmíchejte mandlovou moučku promíchanou s moukou, obsah misky vyklopte na pomoučený vál a rukama lehké bílé těsto dohněťte.

Těsto nenechte odpočívat, hned je zpracujte! Válečkem je upravte do podoby plátku silného cca 4 mm, který okrojte kolečkem a rozdělíte na proužky velikosti zhruba 10 x 2 cm. Pomocí špachtle je v rozestupu přeložte na plech vyložený papírem na pečení.

Zvlášť utřete v misce, případně vyšlehejte, bílek s moučkovým cukrem, přidejte citronovou šťávu a tolik cukru, aby poleva byla lesklá a hustá, ale stále mírně roztékavá. Nejlépe pomocí malého štětce povrch proužků pěnou potřete a v troubě vyhřáté na cca 150 °C vše zvolna pečte zhruba 30 minut. Poleva na tyčinkách přitom musí zůstat bledá.

Další recepty na vánoční cukroví najdete ve speciálním zimním vydání časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Vánoce plné luxusu.

Vánoční iDNES.cz
Autoři:




Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.