Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pařížské tyčinky našich babiček. Chuťově dokonalá vánoční klasika

  0:15aktualizováno  0:15
V nejedné rodině se předává recept na pařížské tyčinky z generace na generaci. Možná jej také máte někde v sešitě či v šuplíku zapsaný na papírku babičkou či její maminkou.

Uvidíte, jak se po pařížských tyčinkách zapráší. | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

Tenhle recept stojí za to opět vytáhnout na světlo. Chuťová kombinace těsta bohatého na oříšky s lehce pikantní chutí citronové polevy je jednoduše dokonalá. A mnozí tenhle poklad ze starých kuchařek určitě pamatujete.

Pokud máte doma milovníka rakviček a pařížské tyčinky ještě neděláte, pak to urychleně napravte a dočkáte se obří pochvaly. Struktura tohoto cukroví je totiž téměř shodná. „Pařížanky“ jsou však výjimečné tím, že obsahují pouze bílky s cukrem a jemně strouhané mandle s přídavkem trochy mouky; díky tomu docílíte efektního bílého vzhledu, pokud ovšem „ohlídáte patřičně troubu“. Povrch cukroví nesmí během pečení zežloutnout.

Klasické pařížské tyčinky krok za krokem

Potřebné ingredience: 2 bílky, 210 g moučkového cukru, 100 g jemně strouhaných loupaných mandlí a 40 g hladké mouky (plus hladkou mouku na vyválení těsta na vál). Na polevu 1 bílek, moučkový cukr dle potřeby (záleží na velikosti bílku) a citronová šťáva dle potřeby.

Jak na pařížské tyčinky

Z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj šlehačem zapracujte moučkový cukr. Stěrkou pak do pěny zlehka vmíchejte mandlovou moučku promíchanou s moukou, obsah misky vyklopte na pomoučený vál a rukama lehké bílé těsto dohněťte.

Těsto nenechte odpočívat, hned je zpracujte! Válečkem je upravte do podoby plátku silného cca 4 mm, který okrojte kolečkem a rozdělíte na proužky velikosti zhruba 10 x 2 cm. Pomocí špachtle je v rozestupu přeložte na plech vyložený papírem na pečení.

Zvlášť utřete v misce, případně vyšlehejte, bílek s moučkovým cukrem, přidejte citronovou šťávu a tolik cukru, aby poleva byla lesklá a hustá, ale stále mírně roztékavá. Nejlépe pomocí malého štětce povrch proužků pěnou potřete a v troubě vyhřáté na cca 150 °C vše zvolna pečte zhruba 30 minut. Poleva na tyčinkách přitom musí zůstat bledá.

Další recepty na vánoční cukroví najdete ve speciálním zimním vydání časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Vánoce plné luxusu.

Vánoční iDNES.cz
Autoři:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.