VIDEO: Bůček jako máslová pochoutka. S marinádou a domácím džemem

Autor receptu sice používá višňovou marmeládu, kvůli EU korektnosti ji raději nazvěme džemem. Díky česnekové marinádě bůček promění ve výbornou pochoutku milovanou všemi masožrouty.

Bůček můžete jíst na mnoho způsobů. Jen kuchařka Receptury teplých pokrmů od guru profesionálních kuchařů Runštuka uvádí možnost upravit ho jako ovar, klasický pečený, nadívaný anebo jako součást moravského vrabce, kde se kombinuje s pleckem.

Nakrájený po studenu je vynikající třeba s hořčicí na chleba, nemusí chybět ani křen. Někdo ho neodmítne třeba se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Nepatří sice do kategorie zdravé výživy, ale ani dietologové se nebrání občasným ústřelkům. Všichni víme, že základ zdravé stravy spočívá spíš v tom, aby byla pestrá a aby se člověk zbytečně nepřejídal. Takže občasné zahřešení není smrtelným hříchem. Zvlášť když tak krásně provoní celý byt (a krásně promastí žaludek).

Kuchař Martin Polačko, hlavní protagonista vlídné kuchařské show Když vaří táta, ukazuje, jak na excelentní pečený bůček. Peče ho 2 až 3 hodiny při nižších teplotách, ale nabízí i metodu takzvaného studeného pečení, kdy ho můžete péct třeba i přes noc.

Studené pečení jsme si na Hobby.cz naposled vyzkoušeli například na roastbeefu. Den naložený nízký roštěnec jsme orestovali na pánvi a dali do trouby "nažhavené" na 60 °C. V deset večer. Ráno v šest ukazovala teplotní sonda 55 °C a maso bylo krásně růžové a jen se rozpadalo. To jen jako tip a důkaz toho, že metoda pomalého pečení funguje. Maso je plné šťávy, dobře se krájí i kouše.

Podobně nedávno zkoušela kolegyně péct i kachnu i další maso. Například kachnu peče na 120 °C zhruba pět až šest hodin a je vynikající (více informací zde).

Krok za krokem

Kupte si vykostěný libovější bůček s kůží. Nejdříve si připravte marinádu. Nahrubo nasekejte česnek, přidejte olej. Jako další ingredienci použijte nezbytný kmín, sůl a pepř.

Česnek nahrubo nasekejte.

V marinádě nesmí kromě česneku chybět ani kmín, pepř a sůl.

Bůčku nařízněte kůži, v pekáči maso přelijte marinádou a důkladně vetřete do masa. Tím, že se kůže prořízla, dostanou se chutě až do masa. Nakonec zalijte pekáč vodou.

Maso polijte česnekovou marinádou.

Marinádu důkledně vetřete do povrchu bůčku.

Pečte 2 až 3 hodiny na 150 °C. Když to vypadá, že je maso hotové, do kastrůlku nalijte trochu bílého vína a přidejte džem. Polačko použil višňový. Pak dejte rozmíchaný džem na mírném plameni svařit, aby se zredukovalo množství tekutiny.

Do bílého vína přidejte džem a na mírném plameni ho zredukujte.

Téměř hotový bůček potřete glazurou a dopečte na 180-200 °C.

Tím jste si připravili glazuru, kterou potřete horní část bůčku s kůží, na 180 - 200 °C pak bůček dopečete. Přesný postup najdete ve videu.

Hotový bůček, stačí už jen nakrájet.

Další díl Dnes vaří táta uvidíte v neděli v podvečer na Prima Family.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

V soutěžním grilování vyhrál banán. Ceny putují za novými majiteli

Grilované banány se zmrzlinou

Žádné maso ani zelenina, ale sladká tečka. Nejvíc bodů v anketě o nejlepší recept z domácího...

VIDEO: Pečené trhané kuře na grilu nezapomeňte nakrmit vínem

Trhané kuře v domácí briošce, vše na grilu

VIDEO Na grilu se dají upéct také skvělé briošky, z kuřete pak udělat mix neodolatelných chutí a vůní....

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...