Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Bůček jako máslová pochoutka. S marinádou a domácím džemem

aktualizováno 
Autor receptu sice používá višňovou marmeládu, kvůli EU korektnosti ji raději nazvěme džemem. Díky česnekové marinádě bůček promění ve výbornou pochoutku milovanou všemi masožrouty.

Bůček můžete jíst na mnoho způsobů. Jen kuchařka Receptury teplých pokrmů od guru profesionálních kuchařů Runštuka uvádí možnost upravit ho jako ovar, klasický pečený, nadívaný anebo jako součást moravského vrabce, kde se kombinuje s pleckem.

Nakrájený po studenu je vynikající třeba s hořčicí na chleba, nemusí chybět ani křen. Někdo ho neodmítne třeba se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Nepatří sice do kategorie zdravé výživy, ale ani dietologové se nebrání občasným ústřelkům. Všichni víme, že základ zdravé stravy spočívá spíš v tom, aby byla pestrá a aby se člověk zbytečně nepřejídal. Takže občasné zahřešení není smrtelným hříchem. Zvlášť když tak krásně provoní celý byt (a krásně promastí žaludek).

Kuchař Martin Polačko, hlavní protagonista vlídné kuchařské show Když vaří táta, ukazuje, jak na excelentní pečený bůček. Peče ho 2 až 3 hodiny při nižších teplotách, ale nabízí i metodu takzvaného studeného pečení, kdy ho můžete péct třeba i přes noc.

Studené pečení jsme si na Hobby.cz naposled vyzkoušeli například na roastbeefu. Den naložený nízký roštěnec jsme orestovali na pánvi a dali do trouby "nažhavené" na 60 °C. V deset večer. Ráno v šest ukazovala teplotní sonda 55 °C a maso bylo krásně růžové a jen se rozpadalo. To jen jako tip a důkaz toho, že metoda pomalého pečení funguje. Maso je plné šťávy, dobře se krájí i kouše.

Podobně nedávno zkoušela kolegyně péct i kachnu i další maso. Například kachnu peče na 120 °C zhruba pět až šest hodin a je vynikající (více informací zde).

Krok za krokem

Kupte si vykostěný libovější bůček s kůží. Nejdříve si připravte marinádu. Nahrubo nasekejte česnek, přidejte olej. Jako další ingredienci použijte nezbytný kmín, sůl a pepř.

Česnek nahrubo nasekejte.

Česnek nahrubo nasekejte.

V marinádě nesmí kromě česneku chybět ani kmín, pepř a sůl.

V marinádě nesmí kromě česneku chybět ani kmín, pepř a sůl.

Bůčku nařízněte kůži, v pekáči maso přelijte marinádou a důkladně vetřete do masa. Tím, že se kůže prořízla, dostanou se chutě až do masa. Nakonec zalijte pekáč vodou.

Maso polijte česnekovou marinádou.

Maso polijte česnekovou marinádou.

Marinádu důkledně vetřete do povrchu bůčku.

Marinádu důkledně vetřete do povrchu bůčku.

Pečte 2 až 3 hodiny na 150 °C. Když to vypadá, že je maso hotové, do kastrůlku nalijte trochu bílého vína a přidejte džem. Polačko použil višňový. Pak dejte rozmíchaný džem na mírném plameni svařit, aby se zredukovalo množství tekutiny.

Do bílého vína přidejte džem a na mírném plameni ho zredukujte.

Do bílého vína přidejte džem a na mírném plameni ho zredukujte.

Téměř hotový bůček potřete glazurou a dopečte na 180-200 °C.

Téměř hotový bůček potřete glazurou a dopečte na 180-200 °C.

Tím jste si připravili glazuru, kterou potřete horní část bůčku s kůží, na 180 - 200 °C pak bůček dopečete. Přesný postup najdete ve videu.

Hotový bůček, stačí už jen nakrájet.

Hotový bůček, stačí už jen nakrájet.

Další díl Dnes vaří táta uvidíte v neděli v podvečer na Prima Family.

Autor:




Nejčtenější

Nejsložitější je údržba ploch z dýhy a masivu.
Jak správně doma udržovat dřevěný nábytek: přehledný návod

Nábytku se netýkají kampaně připomínající jarní nebo předvánoční úklid. Měl by se udržovat průběžně. Nejvíce práce budete mít s dýhou a masivem.  celý článek

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

První letošní čáp přiletěl na komín uprostřed Chebu ve čtvrtek v podvečer....
VIDEO: Na chebský komín už přiletěl čáp, vichr mu pocuchal hnízdo

Na komíně nad chebskou prodejnou Albert se ve čtvrtek odpoledne objevil první čáp. První setkání s domovem však pro opeřence, který musel ze zimoviště uletět...  celý článek

Přívlačová aréna byla velice úspěšnou novinkou.
Letošní For Fishing byl zatím nejlepší v historii, tvrdí návštěvníci

Z ohlasů mnohých z 31 073 návštěvníků, kteří letos navštívili rybářský veletrh, vychází, že to zatím byl nejpovedenější rybářský veletrh, jaký kdy byl v Česku...  celý článek

Krajta si pochutnala na tenisovém míčku, na veterinární klinice ho z ní opatrně...
VIDEO: Krajta si omylem pochutnala na tenisáku, pomohli jí s ním ven

Nikdo už nezjistí, jestli šlo o nešťastnou náhodu, nebo jasný úmysl. Krajta, která se zatoulala na zahradu rezidence v australském Queenslandu, si každopádně...  celý článek

Chybí vám kamarádka?
Chybí vám kamarádka?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.