Můžete si vybrat. Buď si připravit pravé italské tiramisu podle rodilého Itala (podrobný recept krok za krokem najdete v článku zde). Nebo si zkusit upravený český recept, který nahradil italské piškoty českými perníčky, aby „tiramisu“ pěkně vonělo a chutnalo po českých Vánocích.
Využít můžete perníčky, které jste na Vánoce napekli, vyzkoušené jsou i rumové perníčky, které běžně koupíte. Případně si můžete operativně upéct perníkový plát (recept v rámečku níže), nechat vychladnout a pokrájet ho na kostičky.
Postup krok za krokem |
Na báječné perníkové tiramisu budete potřebovat misku domácích perníčků nebo dva sáčky kupovaných rumových perníčků. Na sirup na namočení perníčků pak 3 lžíce instantní kávy, 100 g krupicového cukru, 400 ml vroucí vody, 3 lžíce kávového likéru (případně brandy nebo tuzemák). Na lahodný krém 4 žloutky, 120 g krupicového cukru, 50 ml červeného vína, 500 g mascarpone a 250 ml smetany ke šlehání. Na závěrečné posypání moučníku pak trochu práškového kakaa, špetku mleté skořice a moučkový cukr dle chuti.
Na sirup na namočení perníčků promíchejte v misce instantní kávu s cukrem, přilijte vroucí vodu a míchejte vše do rozpuštění. Přidejte likér a nechte směs vychladnout.
Nemáte perníčky? Upečte perníkový plát a nakrájejtePokud o těchto Vánocích zrovna netrpíte přebytkem perníčků, na tiramisu si je můžete napéct podle jednoduchého receptu. Vyšlehejte 125 g měkkého másla se 70 g krupicového cukru, k tomu zašlehejte do pěny ještě 250 ml medu a 1 celé vejce. Do tohoto základu pak po částech zapracujte směs hladké mouky (350 g) s kakaem (2 lžíce), sodou (1,5 lžičky), kypřicím práškem do perníku (1 lžička), mletou skořicí se zázvorem (po 1 lžičce), špetkou mletého hřebíčku a špetkou soli. Vlažnou vodou (cca 250 ml, podle potřeby) zadělejte hladké těsto, propracujte a rozetřete ho do pekáčku (ideálně velikosti 22 x 33 cm) vyloženého pečicím papírem a plát při 170 °C upečte (cca 40 až 45 minut). Zchladlý pokrájejte na kostičky o hraně zhruba 2 až 2,5 cm. |
Mezitím si připravte krém. V kotlíku nad párou (nesmí se vařit!) vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem a vínem, hustou prohřátou pěnu odstavte a jakmile zchladne, okamžitě vmíchejte mascarpone. Nakonec do krému zlehka vmíchejte dobře vyšlehanou smetanu v podobě husté pevné šlehačky.
Připravte si misky nebo poháry, případně můžete moučník připravit do dortové formy, nebo do pekáčku a servírovat po porcích.
Pak už můžete perníčky postupně namáčet ve zchladlém sirupu, aby tekutinu dobře nasály a skládat je v rovnoměrně silné vrstvě na dno misek, pohárů či do vybrané formy. Na ně navršte ne příliš velkou vrstvu krému, která by ale měla perníčky překrýt. A celý postup opakujte. Poslední vrchní vrstvu bude tvořit krém, který pečlivě uhlaďte a poháry nechte v chladu uležet, ideálně přes noc, nebo alespoň na pár hodin. Před podáváním posypte směsí kakaa, moučkového cukru a špetky skořice.