Snad nám Italové vánoční tiramisu s příchutí perníku odpustí.

Snad nám Italové vánoční tiramisu s příchutí perníku odpustí. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Připravte si vánoční tiramisu. Jen vyměňte italské piškoty za perníčky

  • 22
Tiramisu je hned po pizze asi nejoblíbenější italská pochoutka, pěkně sladká a tučná. Díky krému, ve kterém se snoubí žloutky s italským sýrem mascarpone, který už dneska koupíte v každém supermarketu. Případně ho české hospodyňky umí nahradit tučným tvarohem, snad Italové odpustí.

Můžete si vybrat. Buď si připravit pravé italské tiramisu podle rodilého Itala (podrobný recept krok za krokem najdete v článku zde). Nebo si zkusit upravený český recept, který nahradil italské piškoty českými perníčky, aby „tiramisu“ pěkně vonělo a chutnalo po českých Vánocích.

Využít můžete perníčky, které jste na Vánoce napekli, vyzkoušené jsou i rumové perníčky, které běžně koupíte. Případně si můžete operativně upéct perníkový plát (recept v rámečku níže), nechat vychladnout a pokrájet ho na kostičky.

Postup krok za krokem

Na báječné perníkové tiramisu budete potřebovat misku domácích perníčků nebo dva sáčky kupovaných rumových perníčků. Na sirup na namočení perníčků pak 3 lžíce instantní kávy, 100 g krupicového cukru, 400 ml vroucí vody, 3 lžíce kávového likéru (případně brandy nebo tuzemák). Na lahodný krém 4 žloutky, 120 g krupicového cukru, 50 ml červeného vína, 500 g mascarpone a 250 ml smetany ke šlehání. Na závěrečné posypání moučníku pak trochu práškového kakaa, špetku mleté skořice a moučkový cukr dle chuti.

Na sirup na namočení perníčků promíchejte v misce instantní kávu s cukrem, přilijte vroucí vodu a míchejte vše do rozpuštění. Přidejte likér a nechte směs vychladnout.

Nemáte perníčky? Upečte perníkový plát a nakrájejte

Pokud o těchto Vánocích zrovna netrpíte přebytkem perníčků, na tiramisu si je můžete napéct podle jednoduchého receptu. 

Vyšlehejte 125 g měkkého másla se 70 g krupicového cukru, k tomu zašlehejte do pěny ještě 250 ml medu a 1 celé vejce. Do tohoto základu pak po částech zapracujte směs hladké mouky (350 g) s kakaem (2 lžíce), sodou (1,5 lžičky), kypřicím práškem do perníku (1 lžička), mletou skořicí se zázvorem (po 1 lžičce), špetkou mletého hřebíčku a špetkou soli.

Vlažnou vodou (cca 250 ml, podle potřeby) zadělejte hladké těsto, propracujte a rozetřete ho do pekáčku (ideálně velikosti  22 x 33 cm) vyloženého pečicím papírem a plát při 170 °C upečte (cca 40 až 45 minut). Zchladlý pokrájejte na kostičky o hraně zhruba 2 až 2,5 cm.

Mezitím si připravte krém. V kotlíku nad párou (nesmí se vařit!) vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem a vínem, hustou prohřátou pěnu odstavte a jakmile zchladne, okamžitě vmíchejte mascarpone. Nakonec do krému zlehka vmíchejte dobře vyšlehanou smetanu v podobě husté pevné šlehačky. 

Připravte si misky nebo poháry, případně můžete moučník připravit do dortové formy, nebo do pekáčku a servírovat po porcích.

Pak už můžete perníčky postupně namáčet ve zchladlém sirupu, aby tekutinu dobře nasály a skládat je v rovnoměrně silné vrstvě na dno misek, pohárů či do vybrané formy. Na ně navršte ne příliš velkou vrstvu krému, která by ale měla perníčky překrýt. A celý postup opakujte. Poslední vrchní vrstvu bude tvořit krém, který pečlivě uhlaďte a poháry nechte v chladu uležet, ideálně přes noc, nebo alespoň na pár hodin. Před podáváním posypte směsí kakaa, moučkového cukru a špetky skořice.