Jak „uvařit“ syrovou rybu v limetkové šťávě. Recept na peruánské ceviche

  • 11
Přijdete na návštěvu a přivítá vás hostitel v zástěře s tím, že pro vás chystá malé občerstvení. A v kuchyni má připravenou jen syrovou rybu, cibuli, čerstvé pálivé papričky, džbánek čerstvě vymačkané citrusové šťávy a snítky bylinek.

Tak přesně tahle situace se nám stala, když jsme přijeli na natáčení k Pavlíně a Eduardovi, kteří na balkoně v bytovém domě v Praze pěstují peruánské papričky rocoto a aji. Důvod je prostý. Rodilý Peruánec Eduardo se do Česka přiženil. A papričky, na kterých doslova vyrostl, mu u nás chyběly natolik, že si je teď s manželkou pěstují na balkoně (viz reportáž o pálivých papričkách zde).  

Jako správný Peruánec je Eduardo Miranda hrdý jak na papričky rocoto a aji, tak na peruánskou národní kuchyni. Nedal jinak, než že jeho milované papričky musíme ochutnat v typickém peruánském jídle, který rovnou připravil před kamerou.   

Jak připravit ceviche (čtěte „seviče“) krok za krokem

Pro 4 osoby budete potřebovat: 800 g bělomasé čerstvé ryby, například okouna nilského (jak poznat na pultu čerstvou rybu, čtěte zde), 1 střední cibuli, půl chilli papričky nakrájené opravdu na drobno (použijte, jaké seženete, Eduardo používá rocoto a aji), šťáva čerstvě vymačkaná ze zhruba 10 až 15 limetek (rybí maso musí být do šťávy ponořené), čerstvý koriandr, řapíkatý celer a sůl.

Recept na peruánské ceviche

Rybí filety nakrájejte na kostičky, rozprostřete je po talíři tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, posolte, posypte koriandrem nasekaným na drobno, přisypte i na plátky či kostičky nakrájené stonky řapíkatého celeru a vše zalijte čerstvě vylisovanou šťávou z limetek.

Chcete-li pikantní verzi, přidejte najemno nakrájenou chilli papričku. „V Peru se do ceviche používá speciální typ papriček - právě tohle úžasné rocoto a ještě papričky aji,“ vysvětluje Eduardo, když tyto vlastnoručně vypěstované červené poklady nadrobno krájí a přidržuje si přitom půlku papričky vidličkou. Dobře ví, že sáhnout si prsty od pálivé paprikové dužiny třeba do oka je jen těžko zapomenutelný a velice nepříjemný zážitek. 

Nicméně zpět k receptu: rybu ponořenou v citrusové šťávě jště pokryjte kousky cibule pokrájené na měsíčky a vše nechte zhruba 20 minut marinovat v chladu.

A můžete podávat, ideálně s vařeným bramborem a listy čerstvého salátu. Šťávu, která na talíři či pekáčku (tak ceviche připravoval Eduardo) zbude, nevylívejte. „Peruánci ji pijí a říkají jí ´leche de tigre´, tedy tygří mléko. Jsou přesvědčeni, že jim dodává sexuální apetit,“ usmívá se Eduardo.