První máj si oslaďte piškotovými řezy s chutí eskyma - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První máj si oslaďte piškotovými řezy s chutí eskyma

Mražená tvarohová dobrota v čokoládě platí za oblíbenou pochoutku řady generací. Stejně lahodné chuti se ale dočkáte i u našeho dezertu. Jeho tvarování do formiček není nutné, plát proložený vrstvou krému můžete nakrájet i na obyčejné řezy.
Piškotové minizákusky s chutí starého dobrého eskyma.

Piškotové minizákusky s chutí starého dobrého eskyma. | foto: Jiří Savinec

Chuťové kouzlo dezertu spočívá v náplni, která opravdu chutná jako zmíněný mražený krém na dřívku. Tmavý čokoládový piškot upečete hravě, základem krému je tvaroh, zakysaná smetana a kokosový pudink, které ztužíte kvalitní želatinou prodávanou v plátcích.

Recept na minizákusky podle Radky Hercíkové

Budete potřebovat 4 vejce, 160 pískového cukru, 8 lžic vlažné vody, 2 lžíce oleje, 160 g polohrubé mouky, 1 lžíci kakaa a půl balení prášku do pečiva.

Na krém si připravte 1 kokosový pudink, 3 lžíce pískového cukru, 300 ml mléka, 1 tvaroh, 250 g zakysané smetany, 250 ml smetany na šlehání a 4 plátky želatiny.

Oddělené žloutky ušlehejte s cukrem a vodou a do pěny zašlehejte olej. Zvlášť smíchejte mouku s prosátým kakaem a práškem do pečiva a směs vmíchejte do žloutkové pěny střídavě se sněhem vyšlehaným z bílků.

Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem.
Ještě teplý piškotový plát z plechu vyklopte a formičkou na minizákusky z něj vypíchejte jednotlivé dílky.
Formičky si rozložte na rocnou plochu, uvnitř je vyložte proužkem separační fólie a na jejich dna vyskládejte připravené piškotové plátky.

Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a upečte. Ještě teplý plát rozložte na rovnou plochu a vypíchejte z něj jednotlivé dílky. Formičky vyložte proužkem fólie a vypíchané dílky do nich vložte.

Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a piškot pečte přibližně 10 minut při 180 stupních Celsia. Ještě teplý piškotový plát z plechu vyklopte, stáhněte z něj papír a formičkou na minizákusky z něj vypíchněte požadované tvary. Formičky si rozložte na rovnou podložku, uvnitř je vyložte proužky separační fólie a na dno urovnejte vypíchané piškotové dílky.

Postup přípravy krému s chutí eskyma

V rendlíku na plotně smíchejte pudinkový kokosový prášek s cukrem, přilijte mléko a uvařte hustý pudink.
V trošce vody namočte plátky želatiny. Jakmile nabobtnají, zvolna je rozehřejte.
V míse smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou.

V rendlíku na plotně smíchejte pudinkový kokosový prášek s cukrem, přilijte mléko a za stálého míchání svařte hustý pudink. Zvlášť namočte v trošce vody plátky želatiny – nejlépe každý polijte a ještě ve vodě je otočte – a jakmile nabobtnají, zvolna je rozehřejte. Ve větší míse smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou, ale příliš hmotu nešlehejte, aby "nezvodovatěla" a nezřídla. 

Přibližně 3 lžíce tvarohové hmoty přidejte k tekuté chladnoucí želatině a metličkou vyšlehejte.
Připravenou směs tvarohu se želatinou důkladně zašlehejte do vlažného kokosového pudinku.
Do tvarohového základu ve velké míse co nejrychleji zašlehejte "pevnou" šlehačku.

Přibližně tři lžíce vymíchané tvarohové hmoty přidejte k tekuté chladnoucí želatině a metličkou vše důkladně vyšlehejte. Připravenou směs tvarohu se želatinou důkladně zašlehejte do vlažného kokosového pudinku. Hned a co možná nejrychleji zašlehejte do tvarohového základu ve velké míse pevnou šlehačku.

Přidejte veškerý kokosový pudink se zašlehanou želatinou a rychle promíchejte, než hmota začne tuhnout.
Správně vyšlehaný krém s chutí eskyma.
Vyšlehaný krém naplňte do sáčku s hladkou špičkou a na každý kousek piškotu naneste rovnoměrnou vrstvu.

Poté přidejte veškerý kokosový pudink se zašlehanou želatinou. Stále pracujte co možná nejrychleji, protože hmota začne tuhnout. Vyšlehaný krém naplňte do sáčku s hladkou špičkou a vytvořte z něj na piškotových základech ve formičkách rovnoměrnou vrstvu.

Tvarohovou náplň přiklopte ve formičkách dalším piškotovým plátkema shora jej přitlačte. Nechte ztuhnout v chladničce.
Tvarohovou náplň přiklopte ve formičkách dalším piškotovým plátkema shora jej přitlačte. Nechte ztuhnout v chladničce.
Minizákusky nakonec posypte moučkovým cukrem.

Tvarohovou náplň přiklopte ve formičkách dalším piškotovým plátkem a shora jej přitlačte. Obsah formiček nechte v chladničce ztuhnout. Jakmile zákusky pěkně ztuhnou, můžete je z formiček vyjmout, z boků odstraňte proužky separační fólie. Minizákusky můžete nakonec "zasněžit" moučkovým cukrem, ozdobit šlehačkou, čokoládou, kousky ovoce apod.

Jednodušší verzí jsou samozřejmě řezy, kdy piškotový plát jednoduše rozříznete na dva stejné díly, mezi ně nanesete krém, necháte ztuhnout a hotový moučník nakrájíte na kostky.  

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025