Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


První máj si oslaďte piškotovými řezy s chutí eskyma

aktualizováno 
Mražená tvarohová dobrota v čokoládě platí za oblíbenou pochoutku řady generací. Stejně lahodné chuti se ale dočkáte i u našeho dezertu. Jeho tvarování do formiček není nutné, plát proložený vrstvou krému můžete nakrájet i na obyčejné řezy.

Piškotové minizákusky s chutí starého dobrého eskyma. | foto: Jiří Savinec

Chuťové kouzlo dezertu spočívá v náplni, která opravdu chutná jako zmíněný mražený krém na dřívku. Tmavý čokoládový piškot upečete hravě, základem krému je tvaroh, zakysaná smetana a kokosový pudink, které ztužíte kvalitní želatinou prodávanou v plátcích.

Recept na minizákusky podle Radky Hercíkové

Budete potřebovat 4 vejce, 160 pískového cukru, 8 lžic vlažné vody, 2 lžíce oleje, 160 g polohrubé mouky, 1 lžíci kakaa a půl balení prášku do pečiva.

Na krém si připravte 1 kokosový pudink, 3 lžíce pískového cukru, 300 ml mléka, 1 tvaroh, 250 g zakysané smetany, 250 ml smetany na šlehání a 4 plátky želatiny.

Oddělené žloutky ušlehejte s cukrem a vodou a do pěny zašlehejte olej. Zvlášť smíchejte mouku s prosátým kakaem a práškem do pečiva a směs vmíchejte do žloutkové pěny střídavě se sněhem vyšlehaným z bílků.

Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem.
Ještě teplý piškotový plát z plechu vyklopte a formičkou na minizákusky z něj vypíchejte jednotlivé dílky.
Formičky si rozložte na rocnou plochu, uvnitř je vyložte proužkem separační fólie a na jejich dna vyskládejte připravené piškotové plátky.

Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a upečte. Ještě teplý plát rozložte na rovnou plochu a vypíchejte z něj jednotlivé dílky. Formičky vyložte proužkem fólie a vypíchané dílky do nich vložte.

Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a piškot pečte přibližně 10 minut při 180 stupních Celsia. Ještě teplý piškotový plát z plechu vyklopte, stáhněte z něj papír a formičkou na minizákusky z něj vypíchněte požadované tvary. Formičky si rozložte na rovnou podložku, uvnitř je vyložte proužky separační fólie a na dno urovnejte vypíchané piškotové dílky.

Postup přípravy krému s chutí eskyma

V rendlíku na plotně smíchejte pudinkový kokosový prášek s cukrem, přilijte mléko a uvařte hustý pudink.
V trošce vody namočte plátky želatiny. Jakmile nabobtnají, zvolna je rozehřejte.
V míse smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou.

V rendlíku na plotně smíchejte pudinkový kokosový prášek s cukrem, přilijte mléko a za stálého míchání svařte hustý pudink. Zvlášť namočte v trošce vody plátky želatiny – nejlépe každý polijte a ještě ve vodě je otočte – a jakmile nabobtnají, zvolna je rozehřejte. Ve větší míse smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou, ale příliš hmotu nešlehejte, aby "nezvodovatěla" a nezřídla. 

Přibližně 3 lžíce tvarohové hmoty přidejte k tekuté chladnoucí želatině a metličkou vyšlehejte.
Připravenou směs tvarohu se želatinou důkladně zašlehejte do vlažného kokosového pudinku.
Do tvarohového základu ve velké míse co nejrychleji zašlehejte "pevnou" šlehačku.

Přibližně tři lžíce vymíchané tvarohové hmoty přidejte k tekuté chladnoucí želatině a metličkou vše důkladně vyšlehejte. Připravenou směs tvarohu se želatinou důkladně zašlehejte do vlažného kokosového pudinku. Hned a co možná nejrychleji zašlehejte do tvarohového základu ve velké míse pevnou šlehačku.

Přidejte veškerý kokosový pudink se zašlehanou želatinou a rychle promíchejte, než hmota začne tuhnout.
Správně vyšlehaný krém s chutí eskyma.
Vyšlehaný krém naplňte do sáčku s hladkou špičkou a na každý kousek piškotu naneste rovnoměrnou vrstvu.

Poté přidejte veškerý kokosový pudink se zašlehanou želatinou. Stále pracujte co možná nejrychleji, protože hmota začne tuhnout. Vyšlehaný krém naplňte do sáčku s hladkou špičkou a vytvořte z něj na piškotových základech ve formičkách rovnoměrnou vrstvu.

Tvarohovou náplň přiklopte ve formičkách dalším piškotovým plátkema shora jej přitlačte. Nechte ztuhnout v chladničce.
Tvarohovou náplň přiklopte ve formičkách dalším piškotovým plátkema shora jej přitlačte. Nechte ztuhnout v chladničce.
Minizákusky nakonec posypte moučkovým cukrem.

Tvarohovou náplň přiklopte ve formičkách dalším piškotovým plátkem a shora jej přitlačte. Obsah formiček nechte v chladničce ztuhnout. Jakmile zákusky pěkně ztuhnou, můžete je z formiček vyjmout, z boků odstraňte proužky separační fólie. Minizákusky můžete nakonec "zasněžit" moučkovým cukrem, ozdobit šlehačkou, čokoládou, kousky ovoce apod.

Jednodušší verzí jsou samozřejmě řezy, kdy piškotový plát jednoduše rozříznete na dva stejné díly, mezi ně nanesete krém, necháte ztuhnout a hotový moučník nakrájíte na kostky.  

Autoři:




Nejčtenější

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

První letošní čáp přiletěl na komín uprostřed Chebu ve čtvrtek v podvečer....
VIDEO: Na chebský komín už přiletěl čáp, vichr mu pocuchal hnízdo

Na komíně nad chebskou prodejnou Albert se ve čtvrtek odpoledne objevil první čáp. První setkání s domovem však pro opeřence, který musel ze zimoviště uletět...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Krajta si pochutnala na tenisovém míčku, na veterinární klinice ho z ní opatrně...
VIDEO: Krajta si omylem pochutnala na tenisáku, pomohli jí s ním ven

Nikdo už nezjistí, jestli šlo o nešťastnou náhodu, nebo jasný úmysl. Krajta, která se zatoulala na zahradu rezidence v australském Queenslandu, si každopádně...  celý článek

Chybí vám kamarádka?
Chybí vám kamarádka?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.