Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

  0:22aktualizováno  0:22
Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Jana do sv. Anny, tedy od 24. června do 26. července. Pak už budou příliš pevné.

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané nejlépe mezi sv. Janem a sv. Annou, tedy do 26. července. | foto: Marek Bartoš pro Krásný venkov

Využijte prvních plodů léta a pusťte se do nakládání. Právě se nalévají vlašské ořechy a taková ořechovka z nich připravená má antibakteriální účinky a skvěle podporuje trávení, takže vám v průběhu příští zimy určitě přijde vhod.

Fotogalerie

Základní ingrediencí jsou nezralé vlašské ořechy v silné zelené slupce, čistá vodka a vonné koření. Můžete tedy sice vyjít se ze základního receptu, ovšem výslednou chuť likéru lze ovlivnit podle svého.

Základní ingredience: 20 nezralých vlašských ořechů nasbíraných do 26. července, 1 litr vodky, 1 celý svitek skořice, 5 hřebíčků, 3 kuličky jalovce a strouhaná kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu. Navíc ale můžete ořechy louhovat i s větším množstvím citronové nebo pomerančové kůry, lze přidat vanilku, kávu, nové koření, zázvor, badyán či fenykl. Pokud máte pocit, že by vám lépe seděla varianta s tuzemákem, zkuste alternativní recept, který najdete zde.

Jak na vlastní přípravu krok za krokem

Čisté ořechy se zelenou slupkou nakrájejte ideálně na půl centimetru silné plátky do velké zavařovací sklenice. Přidejte 1 celou skořici, 5 hřebíčků, 3 kuličky jalovce, strouhanou kůru z půlky citronu a případně další koření podle svého.

Do nálevu vložte kromě dalšího voňavého koření i svitek skořice, krásně se rozvoní.
Po šesti týdnech slijte výluh přes plátno a vraťte zpět do lahve.
Připravte si cukerný roztok z 1 kg krupicového cukru a přilijte ho k ořechovému výluhu v lahvi. Uzavřete vyvařeným uzávěrem a nechte uležet minimálně do Vánoc.

Vše pak zalijte litrem vodky, uzavřete a nechte na teplém místě macerovat 5 až 6 týdnů. Poté slijte výluh přes plátno a vraťte ho čistý zpět do lahve.

Máte domácí recept na likér?

Pokud také připravujete domácí likér z ovoce či bylinek a jste schopni nafotit postup, zašlete nám ho do redakce. Ty zveřejněné odměníme honorářem.

Je čas na přidání cukerného roztoku, který připravíte z 1 kg krupicového cukru. Ten rozvařte v půl litru vody a nechte zchladit.

Cukerný roztok přilijte do ořechového výluhu v lahvi a nechte stát další měsíc. Pak teprve přelijte likér do lahví, uzavřete vyvařeným uzávěrem.

Věřte, že se vyplatí tenhle likér nechat uležet minimálně do Vánoc. Teprve tehdy se chuť vaší domácí ořechovky krásně rozvine a maximálně si ji užijete.

Tento recept i povídání o královském stromu ořešáku najdete v aktuálním červencovém čísle časopisu Krásný Venkov.

Autoři:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.