Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Smažák vám klidně připraví i Pohlreich. A jako dietní pokrm

aktualizováno 
Smažák, po kterém se v noci nebudete budit hrůzou, co jste to snědli, to je Pohlreichova lehká varianta českého „národního“ pokrmu. Jednoduše proto, že ho udělá z kozího sýra, nepoužije na obalování mouku a nenechá ho nasáknout spoustou oleje. A podává ho se svěžím zeleninovým salátem.

Crottin de chèvre je vyzrálý kozí sýr. Má tvar malých koblížků, které se vám do dlaně vejdou čtyři. Francouzi mu pro tvarovou podobnost s jeleními bobky také tak říkají. Má trochu tvrdší slupku, takže i po osmažení drží tvar.

Fotogalerie

Příprava nemůže být jednodušší. Do misky rozklepnete jedno vajíčko, osolíte, opepříte, rozšleháte. A na obalení použijete jen hrubší strouhanku, která do sebe při smažení nebude tolik vsakovat tuk. Šéf používá japonskou strouhanku panko, která na obalovaném pokrmu krásně drží. A ochutí ji. Jednoduše do ní naseká pár lístků šalvěje, oregana, rozmarýnu s snítku petržele.

Co se smažení týká, zapomeňte na friťák či vrstvu rozpáleného oleje na pánvi. Zdeněk Pohlreich použije v rámci snahy o co nejzdravější vaření pár lžic přepuštěného máslo nazývaného ghí (více například zde), tedy vyčištěný tuk získaný z másla a neobsahující vodu. Když se podíváte na video, uvidíte s jakou lehkostí lze obalený sýr osmažit.

A můžete servírovat, ale opět zapomeňte na tradici a tedy i tatarskou omáčku z majonézy. Místo toho si připravte dobře ochucený čerstvý salát: z manga, červené cibule, řapíkatého celeru, ředkviček a mátových lístků.

Smažený kozí sýr je součástí již desátého šéfova lehkého menu připraveného pro jeho pořad Teď vaří šéf!, který Prima odvysílá v úterý večer. Diváci se dočkají i receptu na kaši z pohankových vloček se sušeným ovocem, špagety s krevetami, fenyklem a chilli, kompot z rebarbory a jahod se šlehanou smetanou a pečené brambory s hráškem, cizrnou, bazalkou a mátou.

Autor:




Nejčtenější

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Další z rubriky

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.