Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Smažák vám klidně připraví i Pohlreich. A jako dietní pokrm

aktualizováno 
Smažák, po kterém se v noci nebudete budit hrůzou, co jste to snědli, to je Pohlreichova lehká varianta českého „národního“ pokrmu. Jednoduše proto, že ho udělá z kozího sýra, nepoužije na obalování mouku a nenechá ho nasáknout spoustou oleje. A podává ho se svěžím zeleninovým salátem.

Crottin de chèvre je vyzrálý kozí sýr. Má tvar malých koblížků, které se vám do dlaně vejdou čtyři. Francouzi mu pro tvarovou podobnost s jeleními bobky také tak říkají. Má trochu tvrdší slupku, takže i po osmažení drží tvar.

Fotogalerie

Příprava nemůže být jednodušší. Do misky rozklepnete jedno vajíčko, osolíte, opepříte, rozšleháte. A na obalení použijete jen hrubší strouhanku, která do sebe při smažení nebude tolik vsakovat tuk. Šéf používá japonskou strouhanku panko, která na obalovaném pokrmu krásně drží. A ochutí ji. Jednoduše do ní naseká pár lístků šalvěje, oregana, rozmarýnu s snítku petržele.

Co se smažení týká, zapomeňte na friťák či vrstvu rozpáleného oleje na pánvi. Zdeněk Pohlreich použije v rámci snahy o co nejzdravější vaření pár lžic přepuštěného máslo nazývaného ghí (více například zde), tedy vyčištěný tuk získaný z másla a neobsahující vodu. Když se podíváte na video, uvidíte s jakou lehkostí lze obalený sýr osmažit.

A můžete servírovat, ale opět zapomeňte na tradici a tedy i tatarskou omáčku z majonézy. Místo toho si připravte dobře ochucený čerstvý salát: z manga, červené cibule, řapíkatého celeru, ředkviček a mátových lístků.

Smažený kozí sýr je součástí již desátého šéfova lehkého menu připraveného pro jeho pořad Teď vaří šéf!, který Prima odvysílá v úterý večer. Diváci se dočkají i receptu na kaši z pohankových vloček se sušeným ovocem, špagety s krevetami, fenyklem a chilli, kompot z rebarbory a jahod se šlehanou smetanou a pečené brambory s hráškem, cizrnou, bazalkou a mátou.

Autor:




Nejčtenější

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Další z rubriky

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.