Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dobře vychlazený nepečený dort s melounem skvěle osvěží. Pochutnáte si

  8:59aktualizováno  8:59
Chlazený, lahodný a osvěžující sladký dezert se žlutým cukrovým melounem pochází ze slunného jihu, jak napovídá už jeho původní italský název „dolce freddo al melone“. Smetanový melounový dort je docela jednoduchý a přitom velmi efektní.

Nepečený dort s melounem podle italského receptu. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Jediné úskalí tohoto jednoduchého a přitom výborného dortu spočívá v tom, že dužnina všech druhů melounů je velice bohatá na vodu. To může zkomplikovat proces želírování náplně v samém závěru přípravy.

Použijete-li meloun tužší, můžete množství želatiny v receptuře snížit, pokud ale vyberete pěkně vyzrálý, šťavnatý, voňavý a sladký - což jednoznačně doporučujeme - potom předepsané množství určitě dodržte. Podobně, ale podle chuti, můžete také upravit přídavek moučkového cukru.

Recept a postup krok za krokem

Na osvěžující smetanový „melouňák“ budete potřebovat: 180 g máslových sušenek, 90 g másla, 750 g žlutého cukrového melounu, 250 g bílého jogurtu, 300 ml smetany ke šlehání, 80 g moučkového cukru a 15 želatinových plátků. Na dozdobení pak žlutý meloun případně další drobné sezonní ovoce či lístky bylinek jako meduňka či máta.

Fotogalerie

Nejprve si připravte hmotu na sušenkový korpus: sušenky vložte do mikrotenového sáčku a jemně je podrťte válečkem, případně je zpracujte v robotu a drobenku promíchejte s rozehřátým vlažným máslem.

Poměrně suchou hmotu napěchujte bříškem lžíce v rovnoměrně silné vrstvě do formy o průměru cca 18 cm. Dno formy ovšem nejprve vyložte fólií či pečicím papírem a bok uvnitř obložte vyšším pruhem pevnější pružné fólie.

Z rozpůleného žlutého melounu vyšrábněte lžící měkkou dužninu, zbavte ji jadérek, nakrájejte na kostky a rozmixujte na kaši. Případně takto zpracujte pouze část a zbytek dužniny rozmačkejte vidličkou, náplň pak nebude příliš vodnatá a získá kresbu. Pyré vymíchejte s jogurtem i cukrem a zbylou dužninou.

Tip pro tužší pyré

Jak docílit, aby náplň správně želírovala? Rozmixovanou i vidličkou jemně rozmačkanou melounovou dužninu nechte před dalším zpracováním chvilku odstát a potom z ní téměř čirou šťávu z melounu slijte. Díky tomuto postupu nebude pyré příliš vodnaté a smetanová náplň ve formě snáze ztuhne.

Slitou melounovou šťávu nevylévejte, výborně prý chutná v kombinaci s vychlazenou vodkou.

V misce v mikrovlnce nebo v rendlíku na plotně ohřejte smetanu (maximálně ovšem na 60 °C) a rozpusťte v ní želatinu, kterou jste nechali v předstihu nabobtnat v troše vody.

Smetanu pak vmíchejte metlou do ovocného základu s jogurtem a výslednou želírující hmotu nalijte na sušenkový korpus do formy. Uložte alespoň na 6 hodin v chladu, dokud náplň zcela neztuhne.

Zchladlý či mírně zamražený korpus z formy uvolněte, zbavte ho fólie po obvodu i na dně formy, ozdobte ho kousky melounové dužniny, případně i drobným ovocem a hned podávejte.

Tento a další letní recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Dortománie.

Autoři:




Nejčtenější

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.