Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobře vychlazený nepečený dort s melounem skvěle osvěží. Pochutnáte si

  8:59
Chlazený, lahodný a osvěžující sladký dezert se žlutým cukrovým melounem pochází ze slunného jihu, jak napovídá už jeho původní italský název „dolce freddo al melone“. Smetanový melounový dort je docela jednoduchý a přitom velmi efektní.
Nepečený dort s melounem podle italského receptu.

Nepečený dort s melounem podle italského receptu. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Jediné úskalí tohoto jednoduchého a přitom výborného dortu spočívá v tom, že dužnina všech druhů melounů je velice bohatá na vodu. To může zkomplikovat proces želírování náplně v samém závěru přípravy.

Použijete-li meloun tužší, můžete množství želatiny v receptuře snížit, pokud ale vyberete pěkně vyzrálý, šťavnatý, voňavý a sladký - což jednoznačně doporučujeme - potom předepsané množství určitě dodržte. Podobně, ale podle chuti, můžete také upravit přídavek moučkového cukru.

Recept a postup krok za krokem

Na osvěžující smetanový „melouňák“ budete potřebovat: 180 g máslových sušenek, 90 g másla, 750 g žlutého cukrového melounu, 250 g bílého jogurtu, 300 ml smetany ke šlehání, 80 g moučkového cukru a 15 želatinových plátků. Na dozdobení pak žlutý meloun případně další drobné sezonní ovoce či lístky bylinek jako meduňka či máta.

Nejprve si připravte hmotu na sušenkový korpus: sušenky vložte do mikrotenového sáčku a jemně je podrťte válečkem, případně je zpracujte v robotu a drobenku promíchejte s rozehřátým vlažným máslem.

Poměrně suchou hmotu napěchujte bříškem lžíce v rovnoměrně silné vrstvě do formy o průměru cca 18 cm. Dno formy ovšem nejprve vyložte fólií či pečicím papírem a bok uvnitř obložte vyšším pruhem pevnější pružné fólie.

Z rozpůleného žlutého melounu vyšrábněte lžící měkkou dužninu, zbavte ji jadérek, nakrájejte na kostky a rozmixujte na kaši. Případně takto zpracujte pouze část a zbytek dužniny rozmačkejte vidličkou, náplň pak nebude příliš vodnatá a získá kresbu. Pyré vymíchejte s jogurtem i cukrem a zbylou dužninou.

Tip pro tužší pyré

Jak docílit, aby náplň správně želírovala? Rozmixovanou i vidličkou jemně rozmačkanou melounovou dužninu nechte před dalším zpracováním chvilku odstát a potom z ní téměř čirou šťávu z melounu slijte. Díky tomuto postupu nebude pyré příliš vodnaté a smetanová náplň ve formě snáze ztuhne.

Slitou melounovou šťávu nevylévejte, výborně prý chutná v kombinaci s vychlazenou vodkou.

V misce v mikrovlnce nebo v rendlíku na plotně ohřejte smetanu (maximálně ovšem na 60 °C) a rozpusťte v ní želatinu, kterou jste nechali v předstihu nabobtnat v troše vody.

Smetanu pak vmíchejte metlou do ovocného základu s jogurtem a výslednou želírující hmotu nalijte na sušenkový korpus do formy. Uložte alespoň na 6 hodin v chladu, dokud náplň zcela neztuhne.

Zchladlý či mírně zamražený korpus z formy uvolněte, zbavte ho fólie po obvodu i na dně formy, ozdobte ho kousky melounové dužniny, případně i drobným ovocem a hned podávejte.

Tento a další letní recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Dortománie.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX
Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX

Hledáme 30 testerek, které se svými dětmi vyzkouší inovativní zubní pastu Kinder KAREX. Tato moderní pasta neobsahuje fluorid, ale využívá sílu...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025