Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Povidla upečete téměř bez míchání, nejlépe z přezrálých švestek

aktualizováno 
Bez povidel neupečete koláče, buchty, ani vdolky. Tuto fantastickou a přitom jednoduchou švestkovou záležitost připravíte zcela bez míchání za necelé dvě hodiny. A povidel si můžete užívat až do příštího podzimu.

Základem výborných povidel jsou právě utržené zralé švestky. | foto: Robert Tichý pro Krásný Venkov

Nejlepší povidla připravíte z tuzemských švestek. Podle pomologů je na ně ideální tradiční švestka domácí. Protože však tuto odrůdu dost zdecimovala šarka, vhodnou alternativou jsou švestky Gabrovska nebo Presenta.

Základem výborných povidel jsou zralé švestky právě utržené ze stromu, které nejsou omačkané. Čím zralejší, tím lepší. Vypeckujte si jich dva kilogramy. Dále budete potřebovat dvě lžíce octa, 500 g krupicového cukru, půl lžičky mleté skořice, dva svitky skořice, tři tlučené hřebíčky a čtyři lžíce rumu tuzemáku. A litinový hrnec vhodný do trouby.

Vypeckované švestky dejte do hrnce a zalijte je octem. Povidla si tak udrží krásnou švestkovou barvu a současně trvanlivost.

Fotogalerie

V troubě předehřáté na 220 °C pak pečte švestky 20 až 25 minut, ale stále je nemíchejte. Poté švestky posypte polovinou odváženého cukru, stále nemíchat a hrnec vložte ještě na 15 minut do trouby.

Pak přisypte zbylý cukr, skořici a v hmoždíři roztlučené hřebíčky a stále bez míchání pečte dalších 15 minut.

Nakonec švestky zalijte rumem, v tuto chvíli už i promíchejte a zkuste, jestli mají správnou konzistenci. To zjistíte jednoduše tak, že kápnete povidla na studený talířek. Pokud rychle ztuhnou, máte hotovo a pomocí odpěňovačky vyjměte celou skořici.

Švestky posypejte polovinou cukru, ale nemíchejte.
Přisypte zbylý cukr, skořici a hřebíčky a bez míchání pečte 15 minut.
Švestky zalijte rumem, promíchejte a zkuste, jestli mají správnou konzistenci.
Z povidel vyndejte kousky celé skořice i hřebíčky.

Horká povidla hned rozdělte naběračkou do čistých suchých sklenic (na jednu dávku ze 2 kg švestek vám budou stačit čtyři sklenice po 370 ml), zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Skvělá budou do buchet i na koláče.

Další oblíbené recepty ze švestek najdete v aktuálním zářijovém čísle časopisu Krásný Venkov.

Autor:




Nejčtenější

Danniel je podle svého majitele takový velký mazel s mírnou povahou.
Největším volem na světě je zřejmě holštýn Danniel, mazel z Kalifornie

O zápis svého poněkud přerostlého vola holštýnského plemene do Guinessovy knihy rekordů se snaží kalifornský farmář Ken Farley. Jeho Danniel je prý o 7...  celý článek

Nejhezčí a nejčerstvější stromky získáte na plantáži. Ilustrační snímek.
PORADNA: Nemůžu sehnat vysoký obyčejný smrček. Prodávají se vůbec?

Čtenář Jaroslav je tak trochu za bílou vránu. Chce totiž pro své dvě malé děti do velkého bytu opravdu pořádný vánoční stromek, nejlépe nad dva metry. Ale kde...  celý článek

Ajabu poznává svět kolem sebe a začíná si hrát. (23. 11. 2016)
Malého Ajabua berou do party gorilí rošťáci, zajímavý je i pro Bikiru

Půlroční batolící se potomek samice Shindy je čím dál samostatnější a ochrannou náruč matky vyhledává jen výjimečně. Zato se učí rošťačit s puberťákem Kiburim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.