Povidla upečete téměř bez míchání, nejlépe z přezrálých švestek

Bez povidel neupečete koláče, buchty, ani vdolky. Tuto fantastickou a přitom jednoduchou švestkovou záležitost připravíte zcela bez míchání za necelé dvě hodiny. A povidel si můžete užívat až do příštího podzimu.
Základem výborných povidel jsou právě utržené zralé švestky.

Základem výborných povidel jsou právě utržené zralé švestky. | foto: Robert Tichý pro Krásný Venkov

Nejlepší povidla připravíte z tuzemských švestek. Podle pomologů je na ně ideální tradiční švestka domácí. Protože však tuto odrůdu dost zdecimovala šarka, vhodnou alternativou jsou švestky Gabrovska nebo Presenta.

Základem výborných povidel jsou zralé švestky právě utržené ze stromu, které nejsou omačkané. Čím zralejší, tím lepší. Vypeckujte si jich dva kilogramy. Dále budete potřebovat dvě lžíce octa, 500 g krupicového cukru, půl lžičky mleté skořice, dva svitky skořice, tři tlučené hřebíčky a čtyři lžíce rumu tuzemáku. A litinový hrnec vhodný do trouby.

Vypeckované švestky dejte do hrnce a zalijte je octem. Povidla si tak udrží krásnou švestkovou barvu a současně trvanlivost.

V troubě předehřáté na 220 °C pak pečte švestky 20 až 25 minut, ale stále je nemíchejte. Poté švestky posypte polovinou odváženého cukru, stále nemíchat a hrnec vložte ještě na 15 minut do trouby.

Pak přisypte zbylý cukr, skořici a v hmoždíři roztlučené hřebíčky a stále bez míchání pečte dalších 15 minut.

Nakonec švestky zalijte rumem, v tuto chvíli už i promíchejte a zkuste, jestli mají správnou konzistenci. To zjistíte jednoduše tak, že kápnete povidla na studený talířek. Pokud rychle ztuhnou, máte hotovo a pomocí odpěňovačky vyjměte celou skořici.

Švestky posypejte polovinou cukru, ale nemíchejte.
Přisypte zbylý cukr, skořici a hřebíčky a bez míchání pečte 15 minut.
Švestky zalijte rumem, promíchejte a zkuste, jestli mají správnou konzistenci.
Z povidel vyndejte kousky celé skořice i hřebíčky.

Horká povidla hned rozdělte naběračkou do čistých suchých sklenic (na jednu dávku ze 2 kg švestek vám budou stačit čtyři sklenice po 370 ml), zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Skvělá budou do buchet i na koláče.

Další oblíbené recepty ze švestek najdete v aktuálním zářijovém čísle časopisu Krásný Venkov.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...