Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Povidla upečete téměř bez míchání, nejlépe z přezrálých švestek

aktualizováno 
Bez povidel neupečete koláče, buchty, ani vdolky. Tuto fantastickou a přitom jednoduchou švestkovou záležitost připravíte zcela bez míchání za necelé dvě hodiny. A povidel si můžete užívat až do příštího podzimu.

Základem výborných povidel jsou právě utržené zralé švestky. | foto: Robert Tichý pro Krásný Venkov

Nejlepší povidla připravíte z tuzemských švestek. Podle pomologů je na ně ideální tradiční švestka domácí. Protože však tuto odrůdu dost zdecimovala šarka, vhodnou alternativou jsou švestky Gabrovska nebo Presenta.

Základem výborných povidel jsou zralé švestky právě utržené ze stromu, které nejsou omačkané. Čím zralejší, tím lepší. Vypeckujte si jich dva kilogramy. Dále budete potřebovat dvě lžíce octa, 500 g krupicového cukru, půl lžičky mleté skořice, dva svitky skořice, tři tlučené hřebíčky a čtyři lžíce rumu tuzemáku. A litinový hrnec vhodný do trouby.

Vypeckované švestky dejte do hrnce a zalijte je octem. Povidla si tak udrží krásnou švestkovou barvu a současně trvanlivost.

Fotogalerie

V troubě předehřáté na 220 °C pak pečte švestky 20 až 25 minut, ale stále je nemíchejte. Poté švestky posypte polovinou odváženého cukru, stále nemíchat a hrnec vložte ještě na 15 minut do trouby.

Pak přisypte zbylý cukr, skořici a v hmoždíři roztlučené hřebíčky a stále bez míchání pečte dalších 15 minut.

Nakonec švestky zalijte rumem, v tuto chvíli už i promíchejte a zkuste, jestli mají správnou konzistenci. To zjistíte jednoduše tak, že kápnete povidla na studený talířek. Pokud rychle ztuhnou, máte hotovo a pomocí odpěňovačky vyjměte celou skořici.

Švestky posypejte polovinou cukru, ale nemíchejte.
Přisypte zbylý cukr, skořici a hřebíčky a bez míchání pečte 15 minut.
Švestky zalijte rumem, promíchejte a zkuste, jestli mají správnou konzistenci.
Z povidel vyndejte kousky celé skořice i hřebíčky.

Horká povidla hned rozdělte naběračkou do čistých suchých sklenic (na jednu dávku ze 2 kg švestek vám budou stačit čtyři sklenice po 370 ml), zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Skvělá budou do buchet i na koláče.

Další oblíbené recepty ze švestek najdete v aktuálním zářijovém čísle časopisu Krásný Venkov.

Autor:




Nejčtenější

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Maserati Ghibli Diesel
Maserati Ghibli Diesel

r.v. 2016, naj. 6 000 km, diesel
1 802 900 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.