Orgie pro masožrouty: paštika s telecím masem podle Pohlreicha - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Orgie pro masožrouty: paštika s telecím masem podle Pohlreicha

  0:04
Důvod, proč je v telecí paštice jen zhruba třetina telecího masa a zbytek se dělí mezi vepřový bok, vepřovou plec a kuřecí jatýrka, je prostý. „Nejde o žádný podvod, bez přídavku tuku z tučného masa, který paštiku neboli terinu zjemní, se prostě neobejdete,“ vysvětluje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
Telecí paštika podle Pohlreicha | (2:15) | video: Prima TV

Vepřový bok podle něj dodá terince šťavnatost a pružnost, kousek vepřové plece dostane množství tuku na únosnou mez a libová telecí kýta vše zjemní.

Navíc doporučuje maso zpracovávat co nejvíc ztuhlé chladem, případně lehce namrzlé, usnadní vám to krájení i mletí. A co si pamatujte jednou provždy? Libové maso se do terinky mele vždycky dvakrát, aby bylo co nejjemnější, tučné vždy jenom jednou, aby úplně neztratilo strukturu.

Kromě zmíněných tří druhů masa budete potřebovat kuřecí jatýrka, pepř, sůl, snítku čerstvého tymiánu, portské, sladkou smetanu, brandy, rostlinný olej a kousek másla, česnek a cibuli.

Jak na výbornou terinku krok za krokem?

Vepřové i telecí maso šéf pokrájí na proužky, ochutí pepřem a solí, promíchá - to tučné a libové zvlášť, a nechá před mletím chvilku odležet. Poměrně výrazné ochucení masa před mletím je důležité, aby se při mletí všechno pěkně promíchalo.

Aby byla terinka zajímavá i na pohled, na řezu, pokrájí se zvlášť na kousky trocha telecí kýty a kuřecích jatýrka, k nim se přidají čerstvé lístky tymiánu a poctivá dávka portského a vše se důkladně v mističce promíchá.

K libovému, dvakrát pomletému masu přidá Pohlreich do velké mísy sladkou smetanu a v mixéru ho zpracuje na jemnou fáš. K té přidá trochu brandy, jednou mleté vepřové maso, kousky naloženého telecího a jatýrek, dochutí hrstí kuliček zeleného pepře a podušenou cibulkou s česnekem a trochou tymiánu. Pak vše důkladně vlastníma rukama spojí do hladka.

Formu na terinku si vyloží plátky slaniny, aby se navzájem překrývaly a současně pak zakryly i veškerý obsah, a vyplní ji připravenou masovou hmotou. Vršek pak překryje přečnívajícími plátky slaniny, díky kterým se terinka nevysuší a ještě získá na lahodné chuti.

Terinku vyloženou slaninou pak naplňte masovou hmotou.
Terinka je připravená na pečení.
Vložte ji na pekáč s vodou a nechte zhruba hodinu péct v troubě rozpálené na...
Zchladlou paštiku nakrájejte na plátky.

Nakonec je třeba formu zakrýt alobalem, vložit do pekáče a zalít vodou. Šéf terinu doporučuje péci zhruba hodinu v troubě rozpálené na 120 °C, podává ji s nakládanou zeleninou a chlebem. Od pohledu lahoda, na nějakou větší oslavu občerstvení jako dělané. Tedy pro zmíněné masožrouty.

Maso se totiž jako ústřední motiv vůbec prolíná celým menu, které Zdeněk Pohlreich vystřihne v neděli v podvečer na Primě v rámci pořadu Tak vaří šéf! Vegetariány zrovna nenadchne, kdo ale touží po bohatém přísunu živočišných bílkovin, přijde si v téhle várce šéfových receptů rozhodně na své.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025