Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Orgie pro masožrouty: paštika s telecím masem podle Pohlreicha

  0:04aktualizováno  0:04
Důvod, proč je v telecí paštice jen zhruba třetina telecího masa a zbytek se dělí mezi vepřový bok, vepřovou plec a kuřecí jatýrka, je prostý. „Nejde o žádný podvod, bez přídavku tuku z tučného masa, který paštiku neboli terinu zjemní, se prostě neobejdete,“ vysvětluje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Vepřový bok podle něj dodá terince šťavnatost a pružnost, kousek vepřové plece dostane množství tuku na únosnou mez a libová telecí kýta vše zjemní.

Fotogalerie

Navíc doporučuje maso zpracovávat co nejvíc ztuhlé chladem, případně lehce namrzlé, usnadní vám to krájení i mletí. A co si pamatujte jednou provždy? Libové maso se do terinky mele vždycky dvakrát, aby bylo co nejjemnější, tučné vždy jenom jednou, aby úplně neztratilo strukturu.

Kromě zmíněných tří druhů masa budete potřebovat kuřecí jatýrka, pepř, sůl, snítku čerstvého tymiánu, portské, sladkou smetanu, brandy, rostlinný olej a kousek másla, česnek a cibuli.

Jak na výbornou terinku krok za krokem?

Vepřové i telecí maso šéf pokrájí na proužky, ochutí pepřem a solí, promíchá - to tučné a libové zvlášť, a nechá před mletím chvilku odležet. Poměrně výrazné ochucení masa před mletím je důležité, aby se při mletí všechno pěkně promíchalo.

Aby byla terinka zajímavá i na pohled, na řezu, pokrájí se zvlášť na kousky trocha telecí kýty a kuřecích jatýrka, k nim se přidají čerstvé lístky tymiánu a poctivá dávka portského a vše se důkladně v mističce promíchá.

K libovému, dvakrát pomletému masu přidá Pohlreich do velké mísy sladkou smetanu a v mixéru ho zpracuje na jemnou fáš. K té přidá trochu brandy, jednou mleté vepřové maso, kousky naloženého telecího a jatýrek, dochutí hrstí kuliček zeleného pepře a podušenou cibulkou s česnekem a trochou tymiánu. Pak vše důkladně vlastníma rukama spojí do hladka.

Formu na terinku si vyloží plátky slaniny, aby se navzájem překrývaly a současně pak zakryly i veškerý obsah, a vyplní ji připravenou masovou hmotou. Vršek pak překryje přečnívajícími plátky slaniny, díky kterým se terinka nevysuší a ještě získá na lahodné chuti.

Terinku vyloženou slaninou pak naplňte masovou hmotou.
Terinka je připravená na pečení.
Vložte ji na pekáč s vodou a nechte zhruba hodinu péct v troubě rozpálené na 120 °C.
Zchladlou paštiku nakrájejte na plátky.

Nakonec je třeba formu zakrýt alobalem, vložit do pekáče a zalít vodou. Šéf terinu doporučuje péci zhruba hodinu v troubě rozpálené na 120 °C, podává ji s nakládanou zeleninou a chlebem. Od pohledu lahoda, na nějakou větší oslavu občerstvení jako dělané. Tedy pro zmíněné masožrouty.

Maso se totiž jako ústřední motiv vůbec prolíná celým menu, které Zdeněk Pohlreich vystřihne v neděli v podvečer na Primě v rámci pořadu Tak vaří šéf! Vegetariány zrovna nenadchne, kdo ale touží po bohatém přísunu živočišných bílkovin, přijde si v téhle várce šéfových receptů rozhodně na své.

Autor:


Zpestřete váš jídelníček
Zpestřete váš jídelníček

Inspiraci a zajímavé recepty najdete na eMimino.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.