Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak připravit veganský burger s konopnou tofunézou. Chutná jako pravý

  0:15aktualizováno  0:15
Za lehké, ale zdaleka ne „plané“ jídlo, lze označit veganský burger s „majonézou“ z tofu a konopného oleje. Kolegu s kamerou sice burger bez masa nenalákal ani k ochutnání, nicméně byl skvělý nejen chuťově. Krásně voněl po čerstvém koriandru i konopném oleji, vydal za oběd a přitom po něm nebylo těžko.

Pro čtenáře iDNES.cz ho připravila Barbora Tenčlová, která provozuje se svou nejlepší kamarádkou a přáteli vegetariánské pojízdné bistro.

Nezapřou, že milují chilli a koriandr. „A ještě zázvor a česnek. A samozřejmě badyán a mátu. Také ananas a dýně, skořici, avokáda, bájný kořen galangal a arašídovou pastu,“ dodává usměvavá Bára připravující ingredience na burger.

Jak na burger s tofunézou

Co je na něj potřeba? Samozřejmě burgerové housky, místo masa takzvané robi plátky (tedy plátky připravené především z pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy), olivový nebo slunečnicový olej na marinádu, 100g balení tofu (přírodního neochuceného), konopný olej, citron, dijonskou hořčici, čerstvý koriandr, chilli pastu, koření (sůl, pepř, semínka, koriandru, římský kmín, sladká paprika) a čerstvou zeleninu: česnek, červenou cibuli, rajče, salát.

Burger s „majonézou“ z tofu a konopného oleje krok za krokem

Robi plátky ideálně den předem dejte marinovat do směsi olivového oleje, podrceného a nasekaného stroužku česneku a červené cibulky (plátky se opékají krátce, takže se česnek ani cibulka nepřipálí a nezhořknou), čerstvě nadrcených semínek koriandu, římského kmínu, sladké papriky, pepře a soli.

Jakmile se pak vrhnete na vlastní přípravu burgerů, připravte si pomocí ponorného mixéru čerstvou tofunézu: přírodní tofu pokrájejte na kostičky, přidejte dvě lžičky dijonské hořčice, přilijte zhruba tři lžíce konopného oleje - dodá příjemnou oříškovou chuť - a pokrájenou cibuli.

Vše umixujte na řidší pastu, podle potřeby můžete přidat na zředění buď trochu konopného oleje či vody, případně tofu, pokud je hmota řídká. A na dochucení konopná semínka, která Barbora při natáčení přidat zapomněla.

Tofunézu jednoduše připravíte rozmixováním přírodního tofu s konopným olejem,...
Konzistenci tofunézy upravíte podle potřeby buď přidáním konopného oleje (nebo...
Přidejte lžičku chilli pasty.
Na namazanou spodní půlku housky položte opečený robi plátek, plátek rajčete,...

Příprava vlastního burgeru pak už nemůže být jednodušší. Orestujete si cibulku, na pánvi nebo na grilu krátce opečete robi plátky, aby získaly příjemnou kůrku, a rozkrojené burgerové housky krátce opečete v troubě vyhřáté zhruba na 170 °C.

Obě půlky opečené housky potřete dostatečným množstvím tofunézy, aby nezůstaly suché. „Myslete přitom na to, že suchý burger patří mezi nejnepříjemnější věci na světě,“ radí zkušeně Barbora.

Přidejte chilli pastu (ta Bářina je doma vyráběná, z pečených paprik, rajčat, cibule, česneku, zázvoru a chilli papriček bhut jolokia), na spodní půlku housky položte opečený robi plátek, na něj opečenou cibulku, plátek rajčete, přeložený list salátu a kdo má rád, tak pár čerstvých snítek koriandru, který se skvěle hodí k jakékoliv pastě z chilli papriček. A nezbývá než popřát dobrou chuť.

Z konopných semen a oleje vařily už naše prababičky

Nakolik je u nás běžné používání konopného oleje a semínek v kuchyni? Etnografka Blanka Kateřina Trčková z občanského sdružení Konopa, které už od roku 1999 aktivně přispívá k šíření informací o konopí jako užitkové rostlině, v tom má jasno: „Konopná kaše, označovaná jako semencová, maštěná konopným olejem, bývala u nás naprosto běžným jídlem. Dohledali jsme bez problémů i recepty ještě z období druhé světové války.“

Konopné semínko - i olej lisovaný z něj za studena - jsou bohatým zdrojem...

Konopné semínko - i olej lisovaný z něj za studena - jsou bohatým zdrojem cenných proteinů.

Není divu. Konopí není nijak náročné na pěstování, přitom konopná semínka i olej, lisovaný z nich za studena, obsahují proteiny ideální pro naše zažívání. Konopný olej, který má příjemnou oříškovou chuť a je použitý do výše uvedené tofunézy - tedy veganské „majonézy“ bez živočišných produktů - totiž v průměru obsahuje 20 až 25 % bílkoviny, 25 až 35 % tuku a 10-15 % sacharidů ve formě vlákniny, navíc má vysoký obsah vitaminů řady B1 a B2, vitamin E, vápník, hořčík i železo.

Pokud v něm chcete zachovat všechny důležité látky, uchovávejte ho na temném chladném místě (ideálně v lednici) a nikdy ho nepoužívejte k vaření ani smažení, přidává se pouze ve studené kuchyni, u teplých jídel až při servírování - například do polévek, rizota, těstovin, salátů a podobně.

“Konopné semeno obsahuje osm esenciálních, pro organismus nezbytných aminokyselin, a proteiny, které jsou mimo jiné přirozeným zdrojem imunoglobulinu, bez něhož se náš imunitní systém neobejde,“ přidává etnoložka argumenty, pro které stojí za to tento hodnotný olej do svého jídelníčku přidat už preventivně, natož pak při zdravotních problémech.

Ne nadarmo tedy proběhne i na letošním Cannafestu mj. soutěž o nejlepší konopný olej. „Má svoje specifika. Například se necedí, ale po lisování se nechává ustát. Čistý olej se slije a ze sedliny se vyrábí výborná zeleninová pomazánka, kterou bude možné během veletrhu ochutnat,“ láká etnoložka na stánek v levém křídle Průmyslového paláce, kde se dozvíte cokoliv nejen o využití konopí v kuchyni, ale i ve stavebnictví či textilní výrobě.





Nejčtenější

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Jak si snížit IQ tričkem
Jak si snížit IQ tričkem

Primitivní vtip, trapná anglická hesla, stereotyp a zoufalstvím vyždímaně designové dílny. Aneb pekelnosti českých e-shopů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.