Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak připravit veganský burger s konopnou tofunézou. Chutná jako pravý

  0:15aktualizováno  0:15
Za lehké, ale zdaleka ne „plané“ jídlo, lze označit veganský burger s „majonézou“ z tofu a konopného oleje. Kolegu s kamerou sice burger bez masa nenalákal ani k ochutnání, nicméně byl skvělý nejen chuťově. Krásně voněl po čerstvém koriandru i konopném oleji, vydal za oběd a přitom po něm nebylo těžko.

Pro čtenáře iDNES.cz ho připravila Barbora Tenčlová, která provozuje se svou nejlepší kamarádkou a přáteli vegetariánské pojízdné bistro.

Nezapřou, že milují chilli a koriandr. „A ještě zázvor a česnek. A samozřejmě badyán a mátu. Také ananas a dýně, skořici, avokáda, bájný kořen galangal a arašídovou pastu,“ dodává usměvavá Bára připravující ingredience na burger.

Jak na burger s tofunézou

Co je na něj potřeba? Samozřejmě burgerové housky, místo masa takzvané robi plátky (tedy plátky připravené především z pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy), olivový nebo slunečnicový olej na marinádu, 100g balení tofu (přírodního neochuceného), konopný olej, citron, dijonskou hořčici, čerstvý koriandr, chilli pastu, koření (sůl, pepř, semínka, koriandru, římský kmín, sladká paprika) a čerstvou zeleninu: česnek, červenou cibuli, rajče, salát.

Burger s „majonézou“ z tofu a konopného oleje krok za krokem

Robi plátky ideálně den předem dejte marinovat do směsi olivového oleje, podrceného a nasekaného stroužku česneku a červené cibulky (plátky se opékají krátce, takže se česnek ani cibulka nepřipálí a nezhořknou), čerstvě nadrcených semínek koriandu, římského kmínu, sladké papriky, pepře a soli.

Jakmile se pak vrhnete na vlastní přípravu burgerů, připravte si pomocí ponorného mixéru čerstvou tofunézu: přírodní tofu pokrájejte na kostičky, přidejte dvě lžičky dijonské hořčice, přilijte zhruba tři lžíce konopného oleje - dodá příjemnou oříškovou chuť - a pokrájenou cibuli.

Vše umixujte na řidší pastu, podle potřeby můžete přidat na zředění buď trochu konopného oleje či vody, případně tofu, pokud je hmota řídká. A na dochucení konopná semínka, která Barbora při natáčení přidat zapomněla.

Tofunézu jednoduše připravíte rozmixováním přírodního tofu s konopným olejem,...
Konzistenci tofunézy upravíte podle potřeby buď přidáním konopného oleje (nebo...
Přidejte lžičku chilli pasty.
Na namazanou spodní půlku housky položte opečený robi plátek, plátek rajčete,...

Příprava vlastního burgeru pak už nemůže být jednodušší. Orestujete si cibulku, na pánvi nebo na grilu krátce opečete robi plátky, aby získaly příjemnou kůrku, a rozkrojené burgerové housky krátce opečete v troubě vyhřáté zhruba na 170 °C.

Obě půlky opečené housky potřete dostatečným množstvím tofunézy, aby nezůstaly suché. „Myslete přitom na to, že suchý burger patří mezi nejnepříjemnější věci na světě,“ radí zkušeně Barbora.

Přidejte chilli pastu (ta Bářina je doma vyráběná, z pečených paprik, rajčat, cibule, česneku, zázvoru a chilli papriček bhut jolokia), na spodní půlku housky položte opečený robi plátek, na něj opečenou cibulku, plátek rajčete, přeložený list salátu a kdo má rád, tak pár čerstvých snítek koriandru, který se skvěle hodí k jakékoliv pastě z chilli papriček. A nezbývá než popřát dobrou chuť.

Z konopných semen a oleje vařily už naše prababičky

Nakolik je u nás běžné používání konopného oleje a semínek v kuchyni? Etnografka Blanka Kateřina Trčková z občanského sdružení Konopa, které už od roku 1999 aktivně přispívá k šíření informací o konopí jako užitkové rostlině, v tom má jasno: „Konopná kaše, označovaná jako semencová, maštěná konopným olejem, bývala u nás naprosto běžným jídlem. Dohledali jsme bez problémů i recepty ještě z období druhé světové války.“

Konopné semínko - i olej lisovaný z něj za studena - jsou bohatým zdrojem...

Konopné semínko - i olej lisovaný z něj za studena - jsou bohatým zdrojem cenných proteinů.

Není divu. Konopí není nijak náročné na pěstování, přitom konopná semínka i olej, lisovaný z nich za studena, obsahují proteiny ideální pro naše zažívání. Konopný olej, který má příjemnou oříškovou chuť a je použitý do výše uvedené tofunézy - tedy veganské „majonézy“ bez živočišných produktů - totiž v průměru obsahuje 20 až 25 % bílkoviny, 25 až 35 % tuku a 10-15 % sacharidů ve formě vlákniny, navíc má vysoký obsah vitaminů řady B1 a B2, vitamin E, vápník, hořčík i železo.

Pokud v něm chcete zachovat všechny důležité látky, uchovávejte ho na temném chladném místě (ideálně v lednici) a nikdy ho nepoužívejte k vaření ani smažení, přidává se pouze ve studené kuchyni, u teplých jídel až při servírování - například do polévek, rizota, těstovin, salátů a podobně.

“Konopné semeno obsahuje osm esenciálních, pro organismus nezbytných aminokyselin, a proteiny, které jsou mimo jiné přirozeným zdrojem imunoglobulinu, bez něhož se náš imunitní systém neobejde,“ přidává etnoložka argumenty, pro které stojí za to tento hodnotný olej do svého jídelníčku přidat už preventivně, natož pak při zdravotních problémech.

Ne nadarmo tedy proběhne i na letošním Cannafestu mj. soutěž o nejlepší konopný olej. „Má svoje specifika. Například se necedí, ale po lisování se nechává ustát. Čistý olej se slije a ze sedliny se vyrábí výborná zeleninová pomazánka, kterou bude možné během veletrhu ochutnat,“ láká etnoložka na stánek v levém křídle Průmyslového paláce, kde se dozvíte cokoliv nejen o využití konopí v kuchyni, ale i ve stavebnictví či textilní výrobě.





Nejčtenější

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Další z rubriky

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.