Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zabiják špatné zimní nálady? Podle Pohlreicha polévka z kysaného zelí

  1:45
Zimnímu splínu čelím jídlem, říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Taková bytelná zelňačka vydá klidně za hlavní jídlo, a to je už kysané zelí samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy. Jeho přetavením do vyššího levelu pak získáte opravdu silnou polévku. Jen vybrané kysané zelí předem ochutnejte, aby nebylo kyselé až moc.

Zimní menu, to má být jídlo, které zahřeje. A připravené z potravin, které se na podzim sklidily a zpracovaly, jako třeba právě zelí. Případně se nastřádaly už v létě a zmrazily.

Taková dobře udělaná kýta umí také zahnat podzimní i zimní splín.

V nedělním podvečerním premiérovém díle pořadu Teď vaří šéf! na televizi Prima Zdeněk Pohlreich předvede nejen přípravu poctivé zelňačky, kterou si můžete vyzkoušet už dnes. Vykouzlí i hovězí kýtu, dezert z malin či drink s čerstvým zázvorem, který zahřeje. Užijte si suroviny typické pro toto období.

Příprava bytelné zelňačky krok za krokem podle šéfa

Půlku velké cibule nakrájejte a v kastrolu restujte na másle. Mezitím ze zelí slijte veškerou tekutinu a na prkýnku ho trochu překrájejte, ať s ním pak na talíři - řečeno slovy Zdeňka Pohlreicha - nezápasíte jak se smrtí.

Na orestovanou cibulku přidejte trochu kmínu a mleté sladké papriky. Tu nerestujte moc dlouho, aby nezhořkla, jen se má spojit s tukem. Ochucenou cibulku pak zaprašte trochou hladké mouky a směs míchejte, aby se vám jíška nepřichytila na dno hrnce.

Voňavou jíšku zalijte vývarem, třeba běžným drůbežím, abyste získali opravdu dobrou silnou polévku. „Nemá cenu donekonečna opakovat, že sebehorší vývar je lepší než ta sebelepší voda,“ usměje se při konstatování známé pravdy Pohlreich. Než se polévka zavaří, míchejte ji, ať se nepřipálí. Osolte ji, opepřete, a jakmile se začne vařit, přidejte do ní pokrájené kysané zelí.

A protože polévka během varu malinko zřídne, nebojte se ji nechat na začátku o malinko hustší. Vývar do ní v případě potřeby můžete přidat kdykoliv.

Kdo si neumí představit polévku bez masa, ten ještě přidá na kostičky pokrájený uzený bok nebo slaninu, polévku to navíc pěkně provoní. V tuto chvíli byste mohli do hrnce přidat i brambory, nicméně šéf to tak nedělá. „Když se vaří brambora se zelím v jednom hrnci, zůstane na povrchu tvrdá a nechutná to tak dobře. Doporučuju ji vařit zvlášť,“ radí.

Dvě středně velké brambory tedy oloupejte, pokrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody. Polévka samotná by se měla provařovat cca třicet minut, dokud zelí nezměkne, pak do ní přidejte uvařené bramborové kostičky a vmíchejte přiměřené množství smetany pro zjemnění.

A můžete servírovat. Takhle vydatná polévka, která vás opravdu zahřeje na duši i zasytí, vydá i za hlavní jídlo.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...