Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zabiják špatné zimní nálady? Podle Pohlreicha polévka z kysaného zelí

  1:45aktualizováno  1:45
Zimnímu splínu čelím jídlem, říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Taková bytelná zelňačka vydá klidně za hlavní jídlo, a to je už kysané zelí samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy. Jeho přetavením do vyššího levelu pak získáte opravdu silnou polévku. Jen vybrané kysané zelí předem ochutnejte, aby nebylo kyselé až moc.

Zimní menu, to má být jídlo, které zahřeje. A připravené z potravin, které se na podzim sklidily a zpracovaly, jako třeba právě zelí. Případně se nastřádaly už v létě a zmrazily.

Taková dobře udělaná kýta umí také zahnat podzimní i zimní splín.

V nedělním podvečerním premiérovém díle pořadu Teď vaří šéf! na televizi Prima Zdeněk Pohlreich předvede nejen přípravu poctivé zelňačky, kterou si můžete vyzkoušet už dnes. Vykouzlí i hovězí kýtu, dezert z malin či drink s čerstvým zázvorem, který zahřeje. Užijte si suroviny typické pro toto období.

Příprava bytelné zelňačky krok za krokem podle šéfa

Půlku velké cibule nakrájejte a v kastrolu restujte na másle. Mezitím ze zelí slijte veškerou tekutinu a na prkýnku ho trochu překrájejte, ať s ním pak na talíři - řečeno slovy Zdeňka Pohlreicha - nezápasíte jak se smrtí.

Na orestovanou cibulku přidejte trochu kmínu a mleté sladké papriky. Tu nerestujte moc dlouho, aby nezhořkla, jen se má spojit s tukem. Ochucenou cibulku pak zaprašte trochou hladké mouky a směs míchejte, aby se vám jíška nepřichytila na dno hrnce.

Fotogalerie

Voňavou jíšku zalijte vývarem, třeba běžným drůbežím, abyste získali opravdu dobrou silnou polévku. „Nemá cenu donekonečna opakovat, že sebehorší vývar je lepší než ta sebelepší voda,“ usměje se při konstatování známé pravdy Pohlreich. Než se polévka zavaří, míchejte ji, ať se nepřipálí. Osolte ji, opepřete, a jakmile se začne vařit, přidejte do ní pokrájené kysané zelí.

A protože polévka během varu malinko zřídne, nebojte se ji nechat na začátku o malinko hustší. Vývar do ní v případě potřeby můžete přidat kdykoliv.

Kdo si neumí představit polévku bez masa, ten ještě přidá na kostičky pokrájený uzený bok nebo slaninu, polévku to navíc pěkně provoní. V tuto chvíli byste mohli do hrnce přidat i brambory, nicméně šéf to tak nedělá. „Když se vaří brambora se zelím v jednom hrnci, zůstane na povrchu tvrdá a nechutná to tak dobře. Doporučuju ji vařit zvlášť,“ radí.

Dvě středně velké brambory tedy oloupejte, pokrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody. Polévka samotná by se měla provařovat cca třicet minut, dokud zelí nezměkne, pak do ní přidejte uvařené bramborové kostičky a vmíchejte přiměřené množství smetany pro zjemnění.

A můžete servírovat. Takhle vydatná polévka, která vás opravdu zahřeje na duši i zasytí, vydá i za hlavní jídlo.

Autor:




Nejčtenější

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Další z rubriky

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.