Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přátelům vyrobte dárky k sežrání: pečený čaj nebo nakládané citrony

Dárky ve skleničkách potěší víc než bačkory. S jedlými pozornostmi, s láskou připravenými, uděláte spoustu parády za málo peněz. A ještě vyřešíte kardinální otázku co koupit kamarádům či příbuzným, když nápad ne a ne se urodit.

Dekorativní dárky, které potěší oko i žaludek | foto: Marek Burza

Kvůli dárkům nemusíte plenit vkladní knížku. Daleko víc potěší vtipné drobnosti, které se pořídí za pakatel, ale je na nich vidět, že byly vybírané nebo vyráběné s láskou.

Připravili jsme pro vás nenáročné recepty do skleniček, ale i pikantní zázvorové lanýžky. Je to jen malý vzorek, může se ale stát inspirací pro dárky podobného ražení.

Brusinkovo-ořechový chlebíček

Obsah sklenice smícháte a máte základ těsta

Potřebujete: 250 g celozrnné mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 100 g třtinového cukru, 50 g cukru krupice, balíček vanilkového cukru, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, 200 g sušených brusinek, 100 g lískových oříšků

Do vyšší sklenice navrstvěte postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou, vrstvu třtinového cukru, cukru krupice a vanilkového cukru. Poté brusinky a oříšky. Sklenici pevně uzavřete.

Přidejte k ní následující návod: Směs vysypte do mísy, přidejte 100 g rozpuštěného másla, 3 lžíce rumu, 3 vejce a 3 lžíce tučného jogurtu (případně podmáslí).

Vše důkladně spojte a vlijte do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy (na biskupský chlebíček) a pečte v předehřáté  troubě při 200 stupních asi 35 minut. Chlebíček polévejte bílou čokoládou.

Obdarovanému můžete k surovinám přidat i formu.

Nakládané citrony

Nakládané citrony

Potřebujete: 4 citrony, 100 g cukru, 100 g soli

Citrony nakrájejte na čtvrtiny, vyndejte z nich semínka a vykrájejte bílou středovou část. Ve vrstvách je naskládejte do sklenice a zasypávejte rovnoměrně solí a cukrem. Uchovávejte v chladu.

Citrony pustí šťávu, kterou lze použít do salátů, do rizota nebo třeba k mořským plodům. Do jednotlivých pokrmů (například do středomořské paelly) můžete přidat celý kousek naloženého citronu.

Za recept děkujeme Radku Kašpárkovi z kulinářského ateliéru Ola Kala.

Pečený čaj

Pečené čaje

Potřebujete: 1 kg ovoce (mraženého nebo čerstvého – maliny, jahody, švestky, ostružiny), 500 g cukru krupice, 5 hřebíčků, 2 skořicové svitky, šťávu z jednoho citronu.

Vše nasypte na hluboký plech a pečte při 180 stupních zhruba 30 minut. Ještě horké uložte do vyvařených skleniček. Pokud chcete mít čaj alkoholický, jednoduše dolijte třetinu sklenice rumem či vodkou.

Čaj připravíte tak, že dvě lžičky směsi zalijete horkou vodou. Pro dědečka může být s alkoholem, pro babičku bez něj. Uchovávejte v chladu, spotřebujte co nejdříve.

Zázvorové lanýžky

Zázvorové lanýžky

Potřebujete: 450 g čokolády obsahující víc než 60 % kakaa, 100 g kandovaného zázvoru, 250 g šlehačky, 50 g kakaového prášku

Šlehačku přiveďte k varu, poté přidejte nalámanou čokoládu a rozpusťte ji ve šlehačce. Vmíchejte zázvor nasekaný na drobné kousíčky. Nechte vychladnout, lehce vyšlehejte a dvěma lžičkami tvarujte malé nočky. Po vychlazení obalujte v kakau. Ukládat je můžete i v cukrářských košíčcích.

Další tipy na jedlé vánoční dárky

  • Oříšky (směs pistácie, vlašské, buráky i lískové) pečené v troubě s medem a pálivou paprikou
  • Mini vánočky zabalené do ubrousků převázaných mašličkou
  • Vanilkové lusky naložené do rumu
  • Sýry (feta, mozarrela) naložené v oleji a bylinkách
  • Hrubozrnná sůl smíchaná s nasekaným chilli a pikantní paprikou
  • Mátový čaj se sušenou pomerančovou kůrou
  • Malé perníčky s láskou nadepsané
  • Nasušené houby
  • Domácí vaječný koňak
  • Směs koření na svařené víno s dárkových sáčcích
  • Bylinky naložené v olivovém oleji
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025