Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čech vlaštovkou na mistrovství přehodil soupeře o sedm metrů, minul výseč

aktualizováno 
Žádné motory, žádná technika. Jen list papíru a schopnosti závodníka rozhodovaly o vítězi světového šampionátu v hodu vlaštovkou. Borec z Bulharska ji poslal do vzdálenosti přes 50 metrů. Arménskému soutěžícímu vydržela papírová vlaštovka ve vzduchu přes 14 sekund. Českému borci Tomáši Beckovi uniklo vítězství o vlásek, protože ač měl bezkonkurenčně nejdelší let, minul o pět centimetrů cílovou výseč.

Mistrovství světa Red Bull Paper Wings 2015 se konalo tradičně ve slavném Hangáru 7 v rakouském Salzburku (mistroství se koná jednou za tři roky). Zájem byl o něj veliký. Do soutěže se přihlásilo 46 000 lidí, kteří prošli 500 koly tak, aby se zúžil výběr na 200 účastníků finále.

Podívejte se Hangáru 7

Tradičně nejsledovanější kategorií bývá hod vlaštovkou na dálku. Vítěz Veselin Ivanov z Bulharska hodil 53,22 metru a překonal tak rekord Čecha Tomáše Becka, jehož „stroj“ před třemi roky dolétl na značku 50,37 metru (více o šampionátu zde). „Splnil se můj sen, pořád nemůžu uvěřit, že se mi to povedlo,“ utřel slzu dojatý vítěz Ivanov.

Druhý skončil Chorvat Jovica Kozlica, třetí Yuki Kajiya z Japonska.

Čech Beck však mohl svůj triumf zopakovat. Ve finále totiž hodil přes šedesát metrů, čímž by stanovil nový rekord – a určitě na dlouho. „Měl jsem neuvěřitelnou smůlu. Minul jsem totiž cílovou výseč o pět centimetrů,“ mrzí se český závodník.

Nejdelší let:
1. Veselin IVANOV (BUL) – 53,22 m
2. Jovica KOZLICA (CRO) – 51,22 m
3. Yuki KAJIYA (JPN) – 50,05 m

Nejlepší akrobacie:
1. Avedis TCHAMITCHIAN (LBN) – 50 bodů
2. Tomasz CHODYRA (POL) – 47 bodů
3. Ryan NACCARATO (USA) – 46 bodů

Nejdelší doba strávená ve vzduchu:
1. Karen HAMBARDZUMYAN (ARM) – 14,36 s
2. MA IENG (HKG) – 13,76 s 
3. Yohei HAYASHI (JPN) – 12,18 s

Best Team: 
Hong Kong – 21 bodů

V tom okamžiku však neuvažoval o tom, že by vztekem vlaštovku roztrhal  nebo ji snědl. „Jenom jsem si nasadil čepici, aby mě nikdo při té ostudě neviděl,“ přiznal se. 

Zda se zúčastní za další tři roky sám neví. „Primárně je to soutěž pro studenty a kdoví, co s námi bude za tři roky,“ krčí rameny. Ale když to jenom troch půjde, určitě by se zase přihlásil. Jen to bude mít obtížnější. Jako vyřazený bude muset znovu projít celou kvalifikací.

Pro porotce byla zřejmě nejatraktivnější soutěž o nejlepší akrobacii. „Jako soudci hledáme tři věci: konstrukci, tvořivost a letový výkon,“ vysvětlil jeden z pěti komisařů Zach King. Obecně se však shodli na tom, že finalisté předvedli neuvěřitelnou invenci a vynikající konstrukční nápady. 

Vítězem této kategorie se stal Avedis Tchamitchian z Libanonu. Ten byl tak natěšený, že ihned prohlásil, že udělá vše pro to, aby si titul zasloužil i v dalším ročníku.

Hangar-7 v Salzburgu je ve vlastnictví společnosti Red Bull. Není to hangár v tradičním smyslu slova, ale spíše multifunkční budova s kolekcí 25 historických letounů, vrtulníků a automobilů F1. Je zde restaurace, dva bary, společenská místnost a letadla, a je otevřený pro veřejnost. Budova je postavena jako profil křídla, prosklená konstrukce je z 1200 tun oceli.

Podívejte se na video, ať můžete nasát báječnou atmosféru, která provázela letošní ročník.

Autor:


Témata: Modelářství


Nejčtenější

V Zahradnictví Tmaň už několikátým rokem nabízejí před vánoci kupujícím možnost...
Odpovězte na otázku a vyhrajte jeden z deseti vánočních stromků

Pokud kupujete stromek dopředu, je důležité postarat se o něj tak, aby neopadal dříve, než ho vůbec začnete zdobit. A když správně odpovíte na otázku, můžete...  celý článek

Děti si vyřezaly flétny z mrkve.
VIDEO: Děti zahrály na charitativním koncertě na nástroje ze zeleniny

Polské děti podstupující léčbu rakoviny zahrály v neděli na charitativním koncertu na jednoduché nástroje, které si samy vyrobily ze zeleniny. Navíc jim to...  celý článek

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.